Barcelona comprarà la Casa Tosquella, un edifici modernista del barri del Putxet : Servei de Premsa

Barcelona comprarà la Casa Tosquella, un edifici modernista del barri del Putxet

18/11/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’edificació està situada a tocar de la ronda del General Mitre, al barri del Putxet i el Farró al Districte de Sarrià- Sant Gervasi i es convertirà en un equipament de barri

La Casa Tosquella és un edifici modernista de finals del segle XIX que està protegit i considerat Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional

L’adquisició d’aquesta finca permetrà satisfer la necessitat de dotar d’un equipament per a gent gran al districte

També dona resposta a la voluntat de protegir els edificis singulars per preservar el seu valor patrimonial, atès que l’edificació i el jardí es troben actualment força deteriorats per manca de manteniment

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir la Casa Tosquella, ubicada al barri del Putxet i el Farró, del Districte de Sarrià-Sant Gervasi. Es tracta d’un edifici modernista que està considerat Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional (1974). Desocupat des del 2012, les entitats del barri han lluitat durant anys per tal que l’Ajuntament l’adquirís a ús públic.

 


 

 

La finca es troba ubicada a la illa conformada pels carrers Ballester, Vallirana i Ronda General Mitre i té accés pel carrer de Vallirana número 91-93. Té una superfície de 866,96 m2, 224 m2 dels quals els ocupa l’edifici i la resta és jardí. La compra respon a la voluntat i la necessitat del districte de dotar el barri del Putxet i el Farró d’un nou equipament públic i corregir el dèficit històric d’equipaments i principalment els destinats a la gent gran.

Així mateix, la seva compra també dona resposta a la voluntat de la ciutat de protegir els edificis singulars per preservar la identitat del barri i el seu valor patrimonial, atès que actualment l’edificació i el jardí està en un alt grau de deteriorament per manca de manteniment. La compra s’ha tancat per un preu de 1.150.000€ i forma part del fons pactat amb ERC per al pressupost 2021 per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat.

La Casa Tosquella va ser un encàrrec del comerciant Antoni Tosquella, al mestre d’obres Juan Caballé, com a casa d’estiu al 1889. Entre 1907 i 1908 va ser reformada per l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas. Balcells era un dels darrers arquitectes del modernisme i davant la llibertat que li va donar Tosquella, tant per a la construcció com econòmicament, va acabar fent una obra impressionant, amb bases modernistes però amb tocs aràbics i amb un estil singular.

És un edifici modernista que està considerat Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional (1974). Els monuments inscrits en aquest registre tenen la classificació de monuments històrics per ser una construcció produïda per l’activitat humana que configura una unitat singular de les més rellevants del patrimoni cultural català.  Recentment aquest edifici ha estat incorporat a la “La Lista Roja de Patrimonio”, per alertar del seu estat, evitar el seu deteriorament i impulsar la seva recuperació. Així mateix, la Casa Tosquella està inclosa en el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Districte 5, amb nivell de protecció A (Béns culturals d’interès nacional).

Segons un informe elaborat per la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de l’any 2019, l’estil de l’edificació s’emmarca dins del modernisme més ornamental, tant exteriorment com interiorment. Són destacables els treballs de forja i els estucs i esgrafiats que cobreixen les façanes que incorporen un repertori a base de motius vegetals i zoomòrfics. Interiorment, la part principal de la casa va ser decorada profusament a nivell de sostres vitralls i pintures. També a l’interior la riquesa ornamental es tradueix en les portes, de fusta de melis, amb relleus zoomòrfics (peixos, etc) en la mateixa fusta, en les vidrieres emplomades que comuniquen el menjador amb la sala-distribuidor, i la vidriera d’accés a la casa. Totes les pintures dels sostres de la casa estan fetes amb estuc planxat en calent o pintats a l’oli i la cola. Els paviments de la planta noble són de mosaic de gres amb dissenys geomètrics, mentre que a la planta inferior i al porxo són de rajola vermella.

 

Un nou equipament pel barri del Putxet i del Farró

L’adquisició de la Casa Tosquella permetrà destinar-la, un cop rehabilitada, a un ús públic. Representa una oportunitat per, d’acord al Pla d’Equipaments del Districte, corregir el dèficit d’equipaments i principalment els destinats a la gent gran detectats al barri del Putxet i del Farró, un dels barris on més creix la població de més de 65 anys i en índex de solitud. Atesa la qualificació, la situació i la seva superfície, aquesta edificació seria idònia com a equipament de barri i específicament com a casal de gent gran. Un altre dels objectius del Districte és poder obrir els jardins de la finca a la ciutadania i guanyar d’aquesta manera un nou espai verd.

Pel que fa a la seva ubicació, resulta important destacar que la implantació d’un nou equipament municipal en aquesta finca permetria aconseguir l’objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i del Farró separats per la Ronda del General Mitre. De fet, un dels carrers que rodeja la finca, el carrer Ballester, està en plenes obres de reurbanització per tal de pacificar-lo.

Aquestes obres suposen una inversió de gairebé 1,4 milions i tenen l’objectiu de guanyar espai per al vianant i donar resposta a una antiga demanda veïnal de pacificació de la via.

Les millores urbanístiques se sumen a les fetes fa més d’un any, que van consistir en tota una sèrie d’actuacions per evitar que el trànsit rodat utilitzés el carrer de Ballester com a drecera per arribar a la ronda del General Mitre. En aquest sentit, es va instal•lar una vorera passant a l’avinguda de la República Argentina intersecció amb el carrer d’Escipió i una cruïlla elevada entre els carrers de Ferran Puig i d’Escipió. A més, es va canviar el sentit dels carrers de Ballester i d’Escipió entre l’avinguda de la República Argentina i el carrer de Ferran Puig.





Paraules clau

casa tosquella/ Sarrià-Sant Gervasi/