Barcelona torna al Top 20 en el rànquing de competitivitat de les ciutats a escala mundial : Servei de Premsa

Barcelona torna al Top 20 en el rànquing de competitivitat de les ciutats a escala mundial

26/11/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’any 2021, l’Informe Global Power City Index, que compara 48 grans ciutats del món, atorga a Barcelona el 18è lloc mundial i el 7è europeu per la seva competitivitat global, que avalua paràmetres com l’economia, la investigació i la recerca, la interacció cultural, l’habitabilitat i el medi ambient, entre d’altres

Barcelona és la 7a ciutat més valorada pels professionals qualificats globals, mentre que les persones residents li atorguen la 9a posició, els turistes la 16a, i les persones en càrrecs directius, la 29a

Aquest índex, una analítica per a inversors i grans empreses, assenyala les fortaleses i els punts de millora de les ciutats en un món constantment canviant, i en els dos darrers anys recull l’afectació de la pandèmia en els indicadors analitzats

Enllaç a l’Informe Global Power City Index 2021

Barcelona ha tornat a aparèixer entre els 20 primers llocs del rànquing de competitivitat de les ciutats a escala global, segons l’informe Global Power City Index 2021. Aquest índex, elaborat per la japonesa Mori Memorial Foundation amb la participació d’universitats i de think tanks de prestigi, compara 48 grans ciutats del món a partir d’un total de setanta indicadors ordenats en sis categories per àmbits de competitivitat urbana.

Barcelona ocupa el 18è lloc mundial i 7è europeu, se situa així entre les ciutats globals capdavanteres per primera vegada des del 2016, i augmentant la seva puntuació respecte al resultat de l’any passat. En una classificació encapçalada per les grans metròpolis de Londres, Nova York, Tòquio, París i Singapur, Barcelona millora en tres llocs la seva posició al món i en dos a Europa, superant Viena, Toronto i Zuric, i es manté per davant de Boston, Ginebra o Milà.

Enguany, Barcelona se situa en la 3a posició mundial en la categoria d’habitabilitat, la 14a en interacció cultural, en 16a en accessibilitat, la 26a en medi ambient, la 29a en economia, i 34a en R+D, avançant respecte al 2020 en les posicions d’habitabilitat i economia. Des del punt de vista dels professionals qualificats globals, Barcelona és la 7a ciutat més valorada, mentre que les persones residents li atorguen la 9a posició, els turistes la 16a i les persones que ocupen càrrecs directius la 29a. Cal tenir en compte que, en dos anys, la ciutat ha escalat de la 36a a la 29a posició en l’àmbit econòmic.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha explicat que “celebrem el retorn de Barcelona al Top 20 d’aquest rànquing internacional, que demostra que continuem sent una ciutat capdavantera a nivell econòmic i del món dels negocis a tot el món” i ha afegit que “es demostra que a Barcelona estem treballant en la direcció correcta per generar més oportunitats i més llocs de treball, i que hem de continuar esmerçant esforços en fer que la ciutat encara sigui més competitiva i atractiva per a l’aterratge de noves inversions i per a la captació i atracció de talent global”.

Aquest rànquing, publicat des del 2008, ha esdevingut una brúixola per a empreses, grans corporacions i grups inversors arreu del món, que es fixen en les dades analítiques extretes d’aquest índex per prendre decisions i fer activitats en les diferents ciutats. L’ordre de les ciutats en aquest informe permet visualitzar les fortaleses, els punts de millora, però també components específics de cada indicador (des de la qualitat de l’aire de les ciutats fins a la mobilitat dins les ciutats per desplaçar-se a la feina, passant pel nombre de les start-ups, hotels o museus), i observar el recorregut any rere any i l’evolució de cada ciutat. El bon posicionament de les ciutats es considera un factor clau a l’hora de ser referents i generar un magnetisme d’atracció de noves oportunitats.

Les conclusions de l’informe de 2021, així com l’any anterior, mostra les majors afectacions en aquells indicadors relacionats amb el turisme i l’activitat cultural, entre altres sectors econòmics. Quant a aspectes assenyalats, tot i els extrems efectes de la situació sanitària, se’n destaca el 3r lloc de Barcelona en habitabilitat, que reflecteix, entre els diferents paràmetres, la flexibilitat en l’àmbit del treball o la disminució en les dades de l’atur. També cal tenir en compte que Barcelona va presentar l’any 2019 l’eix de Competitivitat del Barcelona Green Deal.

NOTA: Podeu consultar el document en aquest enllaçCompartiu aquest contingut

Paraules clau
ciutat competitiva/ competitivitat/ Global Power City Index 2021/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina