Engega Terra Pagesa, un centre de distribució d’aliments de proximitat a Barcelona : Servei de Premsa

Engega Terra Pagesa, un centre de distribució d’aliments de proximitat a Barcelona

30/11/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte de comercialització i distribució d’aliments de proximitat a Barcelona, Terra Pagesa, ha engegat. Aquesta és una iniciativa d’Unió de Pagesos, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, i que s’emmarca en la commemoració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Avui Terra Pagesa ha iniciat la prova pilot entre 16 productors i productores de fruita i verdura que, per mitjà d’un centre logístic gestionat pel sindicat -el Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat (CIAP)-, distribuirà productes agrícoles directament a set comerciants de sis mercats municipals. La prova pilot durarà tres mesos, fins a l’arrencada definitiva del projecte, que coincidirà amb la posada en marxa de la cooperativa de persones productores.

Terra Pagesa és una iniciativa que neix en el marc de col·laboració entre Unió de Pagesos, com principal organització agrària de Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la Capital mundial de l’Alimentació Sostenible. I és fruit d’un treball d’exploració conjunt per veure com facilitar la comercialització de productes de proximitat a Barcelona amb especial atenció a la xarxa de mercats municipals. Aquest projecte vol ajudar a què la capital catalana pugui facilitar i enfortir el teixit de productors i productores locals que fan venda de proximitat.

Un cop finalitzada la prova pilot, Sindicat i Ajuntament tenen la voluntat de desenvolupar el projecte el 2022 amb la ubicació física al Biomarket de Mercabarna. Terra Pagesa compta amb 90 productors i productores interessats a participar d’aquest canal curt de distribució en el següent estadi de desenvolupament, que ampliaria l’oferta d’altres productes, a més de fruites i verdures, com oli, làctics, fruita seca, ous, vi i mel, entre d’altres, per a altres tipologies de comerços i amb la vista posada a l’ampliació progressiva, en un futur, de l’atenció comercial a l’Àrea Metropolitana, demarcació de Barcelona i Catalunya.

Unió de Pagesos ha desenvolupat un lloc web (www.terrapagesa.cat), tipus Marketplace, per a la interacció entre persones productores i persones compradores, que permetrà que les primeres publiquin el producte disponible i que les segones facin les comandes. La traçabilitat i la garantia sobre l’origen del producte són elements clau del projecte. Per aquest motiu, les persones consumidores podran saber, al punt de venda quin pagès o pagesa ha produït el producte a través d’escanejar un codi QR emplaçat en unes estaques.

Unió de Pagesos adreça aquest instrument a la petita i mitjana pagesia, tant de producció ecològica com convencional. El sindicat no actuarà d’intermediari sinó de facilitador d’una relació comercial directe entre producció i comerç amb l’objectiu de garantir un preu just tant per al productor com per al consumidor final.

Així, Terra Pagesa fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada provinents de l’agricultura familiar de Catalunya. Aposta pel circuit curt de comercialització, essent l’únic intermediari el comerciant de la botiga de barri o del mercat municipal on es compren els aliments.

Terra Pagesa és una iniciativa que neix de la necessitat creixent d’apostar per un canvi de model alimentari que tingui per pilars l’enfortiment de la pagesia catalana, el suport al comerç de barri als nostres pobles i ciutats, la qualitat alimentària, la garantia de l’origen dels productes i la sostenibilitat ambiental i territorial.

Terra Pagesa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i s’està treballant perquè la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’adhereixin al projecte.





Paraules clau

alimentació/ proximitat/