Barcelona commemora el dret a l’accessibilitat universal i la plena inclusió en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat : Servei de Premsa

Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Barcelona commemora el dret a l’accessibilitat universal i la plena inclusió en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

02/12/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Sota el lema ‘Som diversitat. Construïm Barcelona’, l’efemèride remarcarà enguany la riquesa de la diversitat a l’hora de construir una ciutat justa

Els districtes acolliran 40 activitats gratuïtes i obertes a tothom, de caràcter lúdic, festiu i reivindicatiu fins a mitjans de desembre

El vespre del 3 de desembre la façana de l’Ajuntament i de diverses seus dels districtes es tenyiran de color taronja amb motiu de l’efemèride

L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest dijous 2 de desembre al Saló de Cent l’acte central amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (DIPD) que desplegarà un ric i ampli ventall d’activitats a la ciutat per posar de relleu els drets de les persones amb discapacitat i remarcar la riquesa de la diversitat a l’hora de construir un món inclusiu i accessible. L’efemèride també vol posar de relleu la decidida lluita del consistori pels drets del col·lectiu. L’acte ha comptat amb la participació del regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l‘Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, i ha estat conduït per l’actriu Anna Barrachina, dedicada a la docència i la creació d’espectacles per a persones amb discapacitat.

 

 

Sota el lema ‘Som diversitat, Construïm Barcelona’, la commemoració ha posat el focus en l’accessibilitat universal i a la plena inclusió del col·lectiu de persones amb discapacitat en una jornada que també ha inclòs la presentació d’un diagnòstic del pla d’accessibilitat (Premi Cermi 2020) fet per persones amb discapacitat.

Segons ha defensat Riera en la seva intervenció, l’accessibilitat universal és una de les prioritats que ha establert l’IMPD, juntament amb la vida independent i l’ocupació laboral de les persones amb discapacitat. “L’accessibilitat universal no només és un dret de les persones amb discapacitat, i que, per tant, hem de garantir i protegir,  també és un valor que millora la qualitat de vida de totes les persones, de tota la ciutadania”, ha defensat el regidor. A més, ha assegurat que el fet que la ciutat sigui el més accessible i inclusiva possible és el seu objectiu, una missió que es vol complir “de la mà de les persones amb discapacitat i de les entitats que les representen”.

 

40 activitats als districtes

A banda de l’acte institucional, des dels districtes, conjuntament amb les entitats del sector, s’oferiran més de 40 activitats, moltes d’elles virtuals i majoritàriament gratuïtes, de caràcter lúdic, festiu i reivindicatiu per tal de commemorar el Dia Internacional fins a mitjans de desembre. En concret, els districtes han preparat activitats accessibles i inclusives en el marc DIPD, com espais de debat, exposicions, tallers, espectacles, rutes urbanes, conferències i trobades, un ampli ventall d’activitats gratuïtes per a tots els públics. D’aquesta manera, tothom podrà gaudir de les activitats prop de casa i de manera gratuïta d’actes, des d’ara fins a mitjans de desembre.

 

D’entre els actes organitzats, destaca la flashmob que s’organitza a gran part dels districtes amb la cançó ‘Bendita la vida’, del grup Txarango, i una coreografia creada per Artenea, en un cant a la vida i a la transformació del ser a partir de l’amor i de l’obertura del cor. A més, aquesta flashmob també es farà al camp de refugiats de Talbieh, a Jordània. Es tracta d’una iniciativa resultant de l’acord de col·laboració entre Amman, capital de Jordània, i Barcelona en matèria d’accessibilitat.

A banda d’aquestes accions conjuntes, hi haurà l’exposició del Cooperem amb la Diversitat ‘Obrim finestres al confinament de les persones amb discapacitat’ que mostra el mural realitzat de forma col·laborativa entre les entitats per festejar el retorn a carrers i places; un concert de Miquel Batalla, que en les seves cançons i havaneres parla obertament de la ceguera, comunicant al públic les seves vivències i sentiments, i l’espectacle infantil contacontes ‘Que ve el llop!’ a càrrec d’El Botó Màgic, companyia de conta contes per a infants formada per persones amb discapacitat intel·lectual dels tallers ocupacionals de la Fundació Aspasim, entre altres.

Totes les activitats es realitzaran complint les recomanacions sanitàries i amb la voluntat de

garantir una celebració segura. En moltes d’elles l’aforament és limitat i cal inscripció prèvia. Com a mesura de prevenció serà obligatori portar mascareta i mantenir la distància de seguretat indicada pel personal de l’organització. Tanmateix, la realització de les activitats estarà subjecte a l’evolució de la situació de la covid-19 a Barcelona i a les possibles mesures sanitàries que es dictin des de les autoritats competents.

 

Barcelona s’il·lumina de taronja

Per tal de celebrar l’efemèride, a la tarda-nit del dia 3 de desembre, les façanes de l’Ajuntament i de moltes de les seus dels districtes, així com diferents fonts ornamentals de la ciutat es tenyiran de color taronja a partir de les 18 hores. Es tracta d’un petit gest per posar de manifest la decidida lluita del consistori pels drets de les persones amb discapacitat, i alhora fer una crida a la igualtat, la inclusió i l’accessibilitat.

Els edificis s’iluminaran de taronja als districtes seran els de Ciutat Vella, l’Eixample, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, així com 53 fonts ornamentals i la zona de l’Eix Maria Cristina (4 cascades i la Font Màgica).Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina