Barcelona crear els Premis AGENDA 2030 BCN per posar en valor iniciatives innovadores i inspiradores per assolir els ODS : Servei de Premsa

Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Barcelona crear els Premis AGENDA 2030 BCN per posar en valor iniciatives innovadores i inspiradores per assolir els ODS

02/12/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, anuncia el llançament dels premis per identificar i reconèixer bones pràctiques que es duguin a terme des dels diversos sectors —educatiu, associatiu, empresarial, comunicatiu— de la ciutat

El prototip del guardó, sorgit d’un concurs organitzat pel Foment de les Arts i el Disseny (FAD) , s’ha presentat durant la clausura de la trobada “Barcelona Futur Sostenible. I Jornades de l’Agenda 2030”

La primera convocatòria dels premis es llançarà al mes de març i comptarà d’onze modalitats per posar en valor els projectes i iniciatives més destacades per la consecució dels ODS

El 56% dels indicadors de l’Agenda 2030 de Barcelona evolucionen positivament, segons l’informe anual de seguiment que el comissionat d’Agernda 2030, Miquel Rodríguez, ha presentat durant les jornades celebrades a Ca l’Alier

Malgrat el fort sotrac que ha suposat la pandèmia, els impactes positius els trobem en el medi ambient i la qualitat de vida, amb millores clares en la contaminació, la seguretat i l’habitatge

Des d’octubre d’aquest any les fites i els indicadors clau de l’Agenda 2030 de Barcelona són accessibles online, sent la primera ciutat de l’Estat i una de les primeres del món que les ha posat a l’abast d’aquesta forma

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui la creació dels “Premis AGENDA 2030 BCN”, que neixen amb l’objectiu de reconèixer i posar en valor iniciatives innovadores, amb un impacte mesurable en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Barcelona. La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha estat l’encarregada d’anunciar-ho en el transcurs de les jornades Barcelona Futur Sostenible. I Jornades de l’Agenda 2030”, que s’han celebrat a Ca l’Alier per analitzar el compliment dels ODS.

 

 

“En aquest camí cap a la ciutat sostenible i justa és essencial sumar esforços, aprendre, reflexionar i identificar les iniciatives més innovadores per sensibilitzar i donar a conèixer a tota la ciutadania l’Agenda 2030”, ha destacat Laia Bonet. La tinenta d’alcaldia també ha agraït l’organització de les jornades “que han servit per inspirar i animar a tota la ciutadania, especialment als més joves, a impulsar els seus propis projectes, a sumar-se a aquest camí cap a un futur millor i a ser els protagonistes de la revolució de l’Agenda 2030.

Bonet també ha explicat que els “Premis AGENDA 2030 BCN  també volen contribuir al posicionament internacional de Barcelona com a referent del treball de les ciutats per la consecució dels ODS i ser un altaveu d’aquestes iniciatives inspiradores per a altres ciutats arreu del món.

El guardó dels premis ha estat dissenyat a través d’un concurs organitzat pel Foment de les Arts i el Disseny (FAD), obert a artistes i dissenyadors. La seva directora general, Mònica Bonafonte, ha participat en la presentació del trofeu dels premis, juntament amb l’equip autor del trofeu, Agnès Aran, directora creativa de l’agència COCU i Ana Mir, dissenyadora i co-fundadora d’Emiliana Design, que han presentat el prototip d’aquest guardó.

Els Premis Agenda 2030 BCN anunciats avui i que es llançaran al mes de març tenen una naturalesa honorífica. Consten d’onze modalitats, agrupades en cinc àmbits o categories. Un jurat d’entre 5 i 10 membres serà l’òrgan encarregat de seleccionar les candidatures premiades, d’acord amb criteris com alineació i contribució als ODS, impacte a la ciutat, inclusivitat, escalabilitat i innovació. A excepció del premi d’àmbit internacional només s’hi podran presentar iniciatives i projectes que generin un impacte positiu en un o més dels 17 ODS a la ciutat de Barcelona.

 

Àmbit empresarial

 1. Premi PIMEs a la millor contribució a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 2. Premi Grans Empreses a la millor contribució a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 3. Premi a l’empresa amb la millor campanya de conscienciació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Àmbit entitats i iniciatives socials

 1. Premi a l’entitat o iniciativa ciutadana amb el projecte de major impacte social sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 2. Premi a l’entitat o iniciativa ciutadana amb la millor campanya de conscienciació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Àmbit periodístic

 1. Premi a la millor cobertura sobre notícies relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 2. Premi al millor reportatge periodístic sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Àmbit educatiu

 1. Premi al centre educatiu de primària amb la millor iniciativa per contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 2. Premi centre educatiu de secundària amb la millor iniciativa per contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
 3. Premi al millor projecte de recerca d’àmbit universitari amb impacte en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Àmbit internacional

 1. Premi la ciutat del món amb les millors pràctiques per a la consecució de l’Agenda 2030

La primera convocatòria dels Premsi es llançarà el mes de març amb la idea de poder lliurar-los durant les segones jornades de l’Agenda 2030, a celebrar els dies 27 i 28 de setembre de 2022 al Disseny Hub Barcelona. La celebració de les jornades i el lliurament dels premis servirà per crear un espai anual de trobada, reflexió i reconeixement mutu per a tots els actors de la ciutat, polítics, empresarials, acadèmics i socials, implicats amb els objectius de l’Agenda 2030.

 

El 56% dels indicadors de l’Agenda 2030 de Barcelona evolucionen positivament

El segon informe anual de seguiment de l’Agenda 2030 de Barcelona que ha presentat el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, durant les jornades celebrades a Ca l’Alier revela que el 56% dels indicadors evolucionen positivament.

A finals de 2020 l’Ajuntament de Barcelona va presentar el seu primer informe de l’Agenda 2030 de Barcelona. Va ser un dels primers Voluntary Local Reviews (VLR) publicats a webs globals de referència[1]. Els VLR neixen com a rèpliques a escala de ciutat dels Voluntary National Reviews, informes que els Estats presenten cada 3 anys a Nacions Unides per retre comptes de la seva acció per a l’assoliment dels ODS de l’Agenda 2030. Al 2020 només 18 ciutats del món el van presentar.

El segon informe de seguiment (VLR) ve marcat pels impactes més forts de la pandèmia, ja que la major part dels indicadors analitzats són de base anual i s’alimenten de de les dades de l’any 2020. En consonància, els resultats d’aquest darrer any analitzat (2020) resulten lleugerament pitjors respecte als de l’inici del període (2015). Els impactes negatius es centren en la salut, l’educació i l’economia.

Respecte a l’inici del període de vigència de l’Agenda 2030 el 55,7% dels indicadors tenen una evolució positiva, el 39,7% la tenen negativa i el 4,6% es mantenen igual. Respecte a l’any amb la darrera dada disponible, que en la majoria de casos és el 2020 o el 2019, els resultats queden molt lleugerament per sota: 54,6% evolucionen positivament, el 39,7% ho fan de manera negativa i el 5,7% es mantenen igual. Els impactes positius els trobem en el medi ambient i la qualitat de vida, amb millores clares en la contaminació, la seguretat i l’habitatge.

Cal tenir en compte que tots els indicadors de base anual recullen de ple l’impacte de la pandèmia. L’economia mostra signes de ràpida recuperació durant l’any 2021, amb nivells d’ocupació fins i tot més alts que els que hi havia a les setmanes prèvies a la pandèmia.

El temps pandèmic ha estat propici per a la innovació en la gestió municipal, per la necessitat de donar resposta àgil a una situació d’emergència altament complexa (ampliant serveis, reconfigurant espai públic, ajudant els sectors productius), però també per a la reflexió estratègica, perquè el canvi d’escenari (econòmic, social, tecnològic…) i l’oportunitat dels fons Next Generation obliguen a plantejar una visió de llarg termini i un conjunt de projectes ambiciosos. Es vol aconseguir una ciutat que pugui avançar, alhora, en tots els ODS. I que sigui resilient enfront les crisis que l’aniran colpejant.

Des d’octubre d’aquest any les fites i els indicadors clau de l’Agenda 2030 de Barcelona són accessibles online, en un format que permet visualitzar i descarregar-se les dades. És la primera ciutat de l’Estat i una de les primeres del món que les ha posat a l’abast d’aquesta forma[2]. Només hi ha 6 ciutats al món que tenen publicats els indicadors.

[1] https://sdgs.un.org/es/topics/voluntary-local-reviews i https://www.iges.or.jp/en/projects/vlr

[2] https://sdgdata.barcelona.cat/ i https://open-sdg.org/communityCompartiu aquest contingut

Paraules clau
agenda 2030/ Agenda 2030 de Barcelona/ ODS/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina