L’Ajuntament posa en marxa l’Operació Nadal per garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat durant l’època nadalenca : Servei de Premsa

L’Ajuntament posa en marxa l’Operació Nadal per garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat durant l’època nadalenca

03/12/2021Temps estimat de lectura: 6 minutsLa Guàrdia Urbana augmentarà en un 15% la presència d’agents a la via pública i reforçarà els contactes amb els comerciants

La xarxa de metro incrementa el servei fins al 13% els festius previs al Nadal i Reis

Amb motiu de les festes nadalenques l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa a partir de demà i fins el 9 de gener l’Operació Nadal, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme en una època de l’any on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat.

 

 

Els objectius generals del dispositiu són:

L’àmbit d’actuació d’aquesta operació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però es farà una atenció especial a les zones de més afluència de ciutadans, a la zona del centre de la ciutat i als eixos comercials de Barcelona.

En el marc d’aquesta operació, la Guàrdia Urbana de Barcelona augmentarà el número d’agents en un 15% i reforçarà la seva presència en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de proximitat i de prevenció.

 

Davant la previsió de l’arribada de visitants i d’una augment de la mobilitat a la ciutat, està previst un dispositiu per garantir la seguretat viària i la mobilitat.

En aquest sentit la Guàrdia Urbana prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.

En cas d’ordenar-se talls de trànsit i desviaments, i/o d’altres mesures de restricció a la circulació, sobretot a la zona centre, s’informarà a la ciutadania a través del panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.

Paral•lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro els dies festius del desembre i el gener amb comerços oberts per facilitar la mobilitat sostenible, ràpida i segura en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. El reforç de trens, d’entre el 7% i el 13%, s’aplicarà a les línies convencionals (L1-L2-L3-L4-L5, les de més passatge de la xarxa) els festius 6 i 8 de desembre i els diumenges 5, 12 i 19 de desembre i 2 i 9 de gener.

El reforç es concentrarà en les hores vall i punta de la tarda (entre les 13 i les 22 hores aproximadament), que són les franges de més mobilitat del cap de setmana. Amb aquest reforç, l’interval mitjà de les línies convencionals en dissabtes i festius passa de 5’57” a 05’29”.

L’augment de l’oferta de metro en cap de setmana s’afegeix als increments aplicats anteriorment els dies feiners per augmentar la capacitat de transport de la xarxa i situar-la com una alternativa eficaç al vehicle privat en els desplaçaments quotidians. Aquesta oferta incrementada, a més, es mantindrà sense variació els dies no lectius, del 23 de desembre al 9 de gener. El metro serà doncs, aquest any encara més, l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques.

 

Horaris del metro

El diumenge 5 de desembre, pel fet de ser vigília de festiu, el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada, igual que el dimarts 7. Els festius 6 i 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit.

D’altra banda, divendres 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà sense interrupció des de les 5 del matí fins a la mitjanit de diumenge, Sant Esteve.

Com és habitual, la nit de Cap d’Any, la que va del divendres 31 de desembre al dissabte 1 de gener, el metro donarà també servei de manera continuada, en aquest cas enllaçant amb el non-stop habitual dels dissabtes i fins a la mitjanit del diumenge 2 de gener.

 

Autobusos

La xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmenta la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats.

Cal tenir en compte que el divendres 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

 

Us app Smou

A les persones que s’han des desplaçar necessàriament amb vehicle privat se’ls recomana fer ús de l’smou, l’app oficial de mobilitat personal de Barcelona, que permet planificar els desplaçaments per la ciutat de manera fàcil, ordenada, personalitzada i amb tota la informació a l’abast. Amb  l’app es poden pagar els parquímetres de Barcelona i també d’altres municipis de l’àrea metropolitana, activar els punts de recàrrega elèctrica Endolla Barcelona, reservar i consultar els vehicles de sharings, i a més, entrar automàticament per lectura de matrícula a 45 aparcaments de la Xarxa B:SM.

De cara a reduir temps de trajecte per cercar aparcament, recordar que l’smou ofereix la  informació sobre la disponibilitat de places lliures en temps real a 84 aparcaments de la ciutat (45 de B:SM, 25 de BAMSA i 14 de SABA) oferint més de 31.000 places d’estacionament.

 

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, s’intensificaran el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors com són els eixos comercials de cada barri i les zones turístiques de cada districte de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Els Equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.

S’intensificarà la vigilància per evitar les molèsties derivades de les concentracions amb ocupació intensiva dels espais públics i es donarà resposta als problemes derivats de les festes no autoritzades, tant a la via pública com a l’interior de locals i domicilis, que ocasionin molèsties als veïns i que afectin a la seguretat tant objectiva com subjectivament. La Guàrdia Urbana mantindrà el seguiment de les xarxes socials per detectar la convocatòria de festes i concentracions no autoritzades.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
guàrdia urbana/ gub/ prevenció/ seguretat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina