Balanç de situació de la vespa velutina a la ciutat de BCN i el servei municipal de gestió d’incidències i control de nius : Servei de Premsa

A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Balanç de situació de la vespa velutina a la ciutat de BCN i el servei municipal de gestió d’incidències i control de nius

05/12/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona té contractat amb l’empresa Lokimica, SA el servei de control i a retirada dels nius de vespa velutina que es troben a l’espai públic de la ciutat

S’actua per raó de seguretat de les persones i de la biodiversitat local, si bé l’estratègia de control de la població és competència de la Generalitat

La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat

Tot i l’aparatositat dels nius i de les vespes, l’agressivitat cap a les persones no és superior a la vespa ordinària

Aquest any s’han atès més casos i s’han gestionat fins ara un total de 292 incidències

Inclou rodatge en brut i fotografies de l’actuació per inutilitzar un niu el passat dimarts 30 novembre al Parc de la Pegaso, a Sant Andreu

Inclou declaracions de Jesús Jarque, de Lokimica, Biòleg i Supervisor del Servei de Control de Vespa velutina a Barcelona i d’Anna Ortonoves, Cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de BCN

L’Ajuntament de Barcelona té contractat el servei de control i retirada de nius de vespa velutina que es troben a l’espai públic de la ciutat amb l’empresa Lokimica SA. La vespa asiàtica, (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. L’any 2018 es va detectar per primer cop dins dels límits del Parc Natural de Collserola.

 

 

El servei municipal actua a demanda, a mesura que es comuniquen incidències a espai públic per part de la ciutadania o de la Guàrdia Urbana. Aquesta actuació reactiva es fa per raó de seguretat de les persones i de protecció de la biodiversitat local, si bé l’estratègia de control de la població és competència de la Generalitat, que hauria d’elaborar un pla conjunt per a tots els Ajuntaments per prevenir l’eclosió d’aquesta espècie. El dispositiu municipal que s’activa davant la presència d’un niu consisteix en fer una inspecció i coordinar l’actuació per retirar o inutilitzar els nius amb la presència d’altres serveis, si es requereix (Guàrdia Urbana, Bombers, TMB, Parcs i Jardins, etc) .

 

Evolució dels nius i increment considerable d’incidències

Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra).

Després de la diapausa (període de descans biològic), la reina fundadora del niu, que està sola, inicia la construcció d’ un niu que es diu embrionari, que sempre es fa en espais  molt ben protegits de l’aigua i del vent. Aquesta reina romandrà sola al niu fins que als 48 dies de la primera posta neixi la primera obrera i fins que aquesta obrera surti a l’exterior (en total, uns dos mesos). ​Quan els nius ja tenen un nombre considerable d’obreres, s’anomenen primaris.  Quan als nius primaris hi ha varis centenars de vespes, solen fer trasllats de nius a un altre espai, on poden créixer novament. Aquests nius són els secundaris. Els nius secundaris són més grans que els primaris i poden tenir més de mil exemplars. La preferència per a fer els nius secundaris són arbres de fulla caduca.

Només es coneix un depredador natural dels nius de Vespa velutina, l’Aligot vesper.

 

Situació avui a Barcelona ciutat: any d’explosió de casos

Actualment estem en el període de màxima activitat de les vespes des del punt de vista biològic (d’agost a inicis de desembre) en la fase de creació i consolidació dels nius secundaris,  i  quan coincideix amb la poda i amb la caiguda de la fulla, els nius perdent la invisibilitat que els hi dona el verd.

Aquest any ha estat l’any de l’explosió de casos atès el fet que el creixement de la vespa és exponencial. En totes les zones geogràfiques on s’ha anat  introduint hi ha hagut un moment àlgid, i a Barcelona està passant ara.  La detecció d’incidències es fa més evident perquè tot i que  la perillositat  no és superior a la resta de  vespes autòctones,  genera més alarma entre la ciutadania.

Nombre incidències gestionades pel servei (no totes corresponen a nius retirats, hi ha trucades que un cop inspeccionades no ho son)

 

Què fer si es troba un niu de vespa asiàtica

Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu. Aquest servei s’ofereix seguint les directrius que s’estableixen des de la Generalitat de Catalunya, per part d’apicultors especialitzats, que intentaran eliminar tot el que sigui possible, malgrat que no es pot eliminar per complet l’espècie invasora.

En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.

Els nius no són perillosos si no se’ls molesta. Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. És important, doncs, no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres.

En cas de picada cal actuar de la mateix manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte, o bé trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que la picada s’hagi produït dins la boca o siguem al•lèrgics a aquesta vespa (o no sapiguem si ho som).

 

MATERIAL ADJUNT

Recursos (MP4)

Fotos (ZIP)

 

Decla Jesús Jarque, de l’empresa Lokimica, Biòleg i Supervisor del Servei de Control de Vespa velutina a Barcelona

VÍDEO (MP4)

ÀUDIO (WAV)

 

Decla Anna Ortonoves, Cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de BCN

VÍDEO (MP4)

ÀUDIO (WAV)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
vespa/ vespa velutina/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina