Barcelona compra 50 locals a peu de carrer per destinar-los a projectes econòmics i de dinamització cultural i social : Servei de Premsa

Barcelona compra 50 locals a peu de carrer per destinar-los a projectes econòmics i de dinamització cultural i social

15/12/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Les Corts i l’Eixample són els districtes on s’han comprat més locals

La convocatòria ha suposat una inversió municipal de 16 milions d’euros per a l’adquisició d’aquests espais arreu de la ciutat

A partir d’ara, es treballarà en les convocatòries per atraure projectes que puguin exercir de locomotores del seu entorn amb la voluntat que la primera es pugui dur a terme l’any vinent

El programa forma part d’una estratègia a nivell de ciutat que té com a objectiu dinamitzar els locals de planta baixa dels barris de la ciutat a nivell comercial, econòmic i cultural

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà un total de 50 locals en planta baixa a tota la ciutat en els que s’implantaran projectes econòmics i de dinamització cultural i social que creïn sinergies amb el seu entorn. Aquesta mesura compta amb un pressupost de 16 milions d’euros i forma part de la iniciativa “Amunt Persianes”, que el consistori va presentar el passat mes d’abril.

Aquests locals es distribueixen pel territori de la següent manera:

 

 

Aquests immobles ubicats en zones estratègiques de la ciutat formaran part d’una cartera pública de Locals de Planta Baixa (LPB) que ha de servir per posar determinades activitats en locals que exerceixin de locomotora de la seva àrea d’influència o eix comercial. Aquests locals es destinaran a la dinamització comercial, social, cultural o econòmica. Tant la gestió del concurs com la futura posada en funcionament dels espais va a càrrec de Foment de Ciutat. I és que la creació d’una cartera pública de locals municipals per a instal·lació d’activitat econòmica d’interès per al territori beu del programa pilot Baixos de Protecció Oficial a Ciutat Vella, impulsat pel districte Ciutat Vella, Foment de Ciutat i Barcelona Activa.

 

Zones prioritàries per a l’adquisició dels locals

Per a l’adquisició dels immobles, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un procediment de  concurrència pública per tal que els propietaris interessats poguessin presentar les seves ofertes. Els principals requeriments eren: superfície d’entre 60 i 1000 m2; accessibles des del carrer; sense llogaters en el moment de la compra; i en un estat de conservació que no requerís una gran inversió posterior.

A partir d’aquests requisits, es van establir tot un seguit de criteris de selecció: màxima distribució territorial per tota la ciutat; prioritat dels districtes amb major proporció de locals buits; zones prioritàries dins de cada Districte; preu màxim d’un 10% per sobre de la taxació encarregada per l’Ajuntament; metres de façana i d’aparador; i l’estat de conservació del local i de la finca.

La convocatòria de ciutat compta amb un pressupost de 10 milions d’euros i, a més, hi havia una específica de Ciutat Vella amb 6 milions d’euros previstos. A nivell de ciutat, les zones prioritàries eren les zones amb més locals buits com ara els districtes de l’Eixample, Sant Martí o Sants-Montjuïc.

Pel que fa a Ciutat Vella, es van definir quatre zones prioritàries. Al Gòtic, l’espai delimitat pel carrer Ferran, Avinyó, carrer Ample i carrer Nou de Sant Francesc. Al Raval, el perímetre delimitat entre Nou de la Rambla, carrer de l’Est, passatge de Gutenberg, carrer de Cervelló, carrer de Montserrat i Portal de Santa Madrona. A la zona de Santa Caterina, l’espai delimitat per Sant Pere més Baix, carrer de les Basses de Sant Pere, Carders, Fonollar i carrer dels Mestres Casals i Martorell. A la Barceloneta, el carrer Doctor Aiguader i el passeig de Salvat Papasseit.

 

Una cartera pública de Baixos de Protecció Oficial

L’adquisició d’aquests locals té com a vocació la creació d’una cartera de Baixos de Protecció Oficial amb l’objectiu de destinar-los a l’establiment d’activitat econòmica, de negocis de diferent tipologia a peu de carrer, impulsar ‘botigues tester’, o projectes d’emprenedoria de caire social o cultural. Aquest és un model que ha tingut gran implantació a altres ciutats europees com París on es cedeix un local molt per sota del preu de mercat perquè les persones emprenedores puguin provar si el negoci que volen obrir funciona.

Per tal d’ocupar aquests espais, l’Ajuntament de Barcelona farà convocatòries obertes de projectes per tal que s’hi presentin iniciatives econòmiques i de dinamització cultural i social. Els lloguers seran per sota del preu de mercat i inclouran rebaixes en el cas que els projectes presentats contemplin la rehabilitació de l’espai. La voluntat és que la primera convocatòria tingui lloc durant l’any 2022. Els usos dels locals seran, entre d’altres, els següents:

 

“Amunt persianes”: una estratègia de ciutat per ressuscitar 400 locals buits

Aquesta primera convocatòria de compra de baixos s’inscriu en una estratègia més àmplia que sota el nom “Amunt persianes” s’ha marcat com a repte que, en els propers 3 anys, 400 establiments que ara mateix estan tancats tornin a acollir alguna activitat. La mesura contempla altres iniciatives complementàries: ajudes econòmiques per iniciar negocis i incentius per aquelles activitats que es desplacin a locals en planta baixa.

L’Estratègia situa per primera vegada aquests locals a peu de carrer com un element central de les polítiques socials i urbanístiques de la ciutat. Els contempla com un repte creixent en aquests moments, però també com una palanca que ha de servir per activar i orientar la reactivació econòmica i social dels diferents barris amb comerços, serveis de proximitat, emprenedoria i creativitat, ensenyament i recerca, centres de treball terciari o serveis assistencials, entre d’altres.

La mesura també ha de servir per evitar el tancament de locals comercials, ajudar a diversificar i equilibrar els usos de cada zona de la ciutat, treure el màxim rendiment econòmic dels locals en planta baixa de Barcelona, fomentar activitats sostenibles i duradores en el temps, i situar aquests locals com un dels principals protagonistes de la política municipal de dinamització econòmica de la ciutat.

“Amunt Persianes” és una estratègia global de ciutat i, a la vegada, un conjunt d’accions puntuals i de detall basades en l’estudi del perfil i la situació real de cada barri de la ciutat en cada moment. Aquesta compta amb cinc grans blocs de mesures:

“Amunt Persianes” forma part del Pla per a la recuperació i el rellançament de Barcelona, que compta amb un fons extraordinari de 87 milions d’euros per al suport al teixit productiu i l’ocupació, amb ajudes directes als sectors més afectats per la pandèmia (45M€), la millora d’ocupació i ocupabilitat (12M€) i la promoció de l’economia i la dinamització del consum (30M€).

 

Document relacionat

Paraules clau

Ciutat Vella/ economia/ Eixample/ Horta-Guinardó/ Les Corts/ locals/ locals a peu de carrer/ projectes/