L’IBE es dota d’un Gabinet d’Equitat de Gènere per promoure la igualtat i evitar la discriminació en el món de l’esport : Servei de Premsa

L’IBE es dota d’un Gabinet d’Equitat de Gènere per promoure la igualtat i evitar la discriminació en el món de l’esport

17/12/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE), s’ha dotat d’un  Gabinet d’Equitat de Gènere amb la ferma aposta d’assolir la plena igualtat en el món de l’esport.

Aquest gabinet té dos objectius fonamentals: promoure i fomentar la participació sense desigualtats a l’esport, tant pel que fa a la pràctica esportiva com pel que fa als òrgans de decisió i tècnics i, a més, incorporar de forma transversal la perspectiva de gènere, des de la pràctica esportiva i el disseny d’instal·lacions fins a la planificació, execució i avaluació de plans, programes i projectes, ja siguin interns com  de les entitats col·laboradores.

 

 

El regidor d’Esports, David Escudé, afirma que “aquest nou recurs neix amb la voluntat d’evitar qualsevol desigualtat de gènere i contribuir activament a sensibilitzar la societat de la importància d’un esport plenament igualitari”.

 

Pla d’Acció 2021-2023

El Pla d’Acció del Gabinet d’Equitat de Gènere inclou sis eixos que han de guiar les polítiques esportives amb visió de gènere i, dins d’aquests, un total de vint-i-cinc accions específiques a desenvolupar fins l’any 2023.

Aquests eixos són, en primer lloc, el Grup Treball d’Equitat de Gènere del Consell Municipal de l’Esport, un espai de participació amb representació de les entitats que treballen en aquest camp, persones expertes en la matèria i integrants del Consell Municipal de l’Esport; amb un rol consultiu i de reflexió sobre actuacions i propostes de millora. També es contempla el Disseny i Gestió de les Instal·lacions Esportives amb Visió de Gènere, per assegurar que es tenen en compte tots els seus elements a nivell de gestió, normativa, comunicació i documentació, formacions de personal, construcció i disseny de les instal·lacions, així com dels espais urbans d’accés lliure. Un altre eix és el de l’Esport a l’Espai Públic, que vol garantir l’ús equilibrat de l’espai públic per activitats esportives per a totes les persones i amb garantia de seguretat.

L’eliminació del Sostre de Vidre en el Sistema Esportiu és una altra de les línies clau d’acció, amb la voluntat d’impulsar la presència i el paper de les dones en llocs de responsabilitat directiva i tècnica amb garanties d’igualtat. També s’incideix en la Promoció i Esdeveniments en Clau de Gènere per a garantir la perspectiva de gènere en la promoció esportiva i els esdeveniments de la ciutat; un eix que s’orienta tant al mateix Ajuntament com a les entitats i empreses organitzadores. I, finalment, es fa una clara aposta per la Sensibilització de Gènere a l’IBE, orientant-lo cap una transformació i millora de model organitzatiu a tots els nivells per tal de garantir la incorporació de perspectiva de gènere als plans de treballs, programes i serveis.

Entre les accions ja realitzades, actualment en execució o previstes a curt i mig termini, hi ha la creació d’una unitat didàctica per abordar temes de gènere en el programa d’esport escolar en horari lectiu, l’elaboració d’una guia que ajudi les entitats a incloure la perspectiva de gènere en l’àmbit esportiu, el suport, formació i assessorament a entitats per la creació i implementació de mesures d’igualtat, l’elaboració del protocol de prevenció, detecció i acció contra les violències sexuals en equipaments esportius i entitats esportives, la formació en gènere i sensibilització a nivell intern del grup motor del gabinet, les formacions de protocol de prevenció, detecció i acció contra el maltractament i les violències sexuals en infants i adolescents o l’intercanvi d’experiències en diferents fòrums internacionals, entre d’altres.

A més, l’Ajuntament continua apostant per l’organització dels Premis Dona i Esports, amb les seves quatre categories –Promoció Esportiva, Dona Esportista, Mitja de Comunicació i Club Esportiu i també, com cada any, per l’edició del Quadern Dona i Esport, que arriba ja a la seva 14a edició.

 

Declaracions David Escudé, regidor d’Esports





Paraules clau

esports/ Gabinet d’Equitat de Gènere/ IBE/