El duet format per Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité guanya el Premi internacional de residència artística Collide 2021 : Servei de Premsa

El duet format per Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité guanya el Premi internacional de residència artística Collide 2021

12/01/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]El col·lectiu realitzarà una residència artística entre el CERN a Ginebra, i a l’Hangar de Barcelona

El Premi Collide, impulsat per Arts at CERN, arriba a la seva 3a edició a Barcelona en el marc del Pla Barcelona Ciència

En aquesta tercera edició del concurs s’hi han presentat 388 propostes de projectes de 74 països diferents

El duet format per la polonesa Dorota Gawęda i la lituana Eglé Kulbokaité és el guanyador de la tercera edició del premi internacional de residència artística Collide, convocat l’octubre de 2021, i en el qual s’hi ha presentat 388 propostes de projectes de 75 països diferents, amb una diversitat i una qualitat molt notables. El duet d’artistes, amb seu a Basilea (Suïssa), ha estat premiat en l’edició d’enguany del Collide juntament amb altres tres mencions d’honor: el cineasta indonesi, Riar Rizaldi; el col·lectiu amb seu a Nova Zelanda, The Observatory Project, i la colombiana ubicada a Barcelona, Maria Paz.

Des del 2019, el programa d’arts del Laboratori Arts at CERN (Centre Europeu per la Investigació Nuclear), l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla Barcelona Ciència, treballen conjuntament per fomentar el diàleg entre l’art i la ciència al més alt nivell. En aquest marc de col·laboració únic, es convoca el premi internacional Collide. Les artistes guanyadores del premi seran convidades durant aquest 2022 a una residència artística de dos mesos al CERN treballant amb la comunitat científica del laboratori a Ginebra. Tot seguit podran continuar la seva residència un mes més al centre de recerca i producció d’arts visuals Hangar de Barcelona, a on podran contactar i dialogar també amb la comunitat científica i els laboratoris de la ciutat.

 

 

Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė i la proposta guanyadora: Gusla

Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė treballen juntes des de 2013. La seva pràctica polifacètica navega entre la performance, la fragància, la instal·lació, l’escultura, el vídeo i la pintura, tot arrelat a la teoria i la ficció feministes. La proposta guanyadora es titula Gusla, que es tradueix del polonès com bruixeria i deriva del seu folklore rural. Les artistes estan profundament inspirades en la física fonamental, especialment en el fet que la física quàntica en relació amb els organismes vius exposa la “estranyesa” del món: “Esperem que el compromís amb la física quàntica tingui el potencial de trencar els patrons normatius de comportament humà, i negociar noves maneres de relacionar-se amb el món natural”, comenten. La seva investigació desperta mons especulatius i ficcions involucrant-se amb conceptes de física fonamental i basant-se en rituals de convocatòria d’Europa de l’Est.

 

 

Pel que fa a les mencions honorífiques del Premi Collide 2021, se’ls convidarà a participar en el programa ‘Guest Artist’ d’Arts at CERN, amb una breu estada al Laboratori per fer recerca sobre idees que puguin donar suport a les seves propostes.

El jurat d’aquesta tercera edició del premi l’han format Mónica Bello, comissària i responsable d’Arts del CERN, Ginebra; Valentino Catricalà, comissari de SODA Gallery, Manchester; Lluís Nacenta, director d’Hangar, Barcelona; Rosa Pera, comissària independent, Barcelona, i Helga Timko, física acceleradora del CERN, Ginebra.

 

Collide a Barcelona

El programa de residències internacional Collide el va crear el CERN l’any 2012 com un marc de treball entre el CERN i les ciutats que tenen un compromís amb la ciència. Consisteix en una residència dual que permet que artistes de totes les disciplines participin dels processos d’investigació dels laboratoris. La residència té una durada de tres mesos per tal que la persona o col·lectiu guardonat pugui ampliar la seva investigació i innovar. Durant dos mesos, aquesta residència es realitza al mateix CERN, a Ginebra, treballant en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori. Durant el tercer mes, l’estada té lloc a una fàbrica de creació de Barcelona. En aquesta segona fase a Barcelona, les persones residents tenen l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat. L’ambient obert i col·laboratiu de la fàbrica de creació ofereix a l’artista un entorn excel·lent per reflexionar i contextualitzar la seva obra. Barcelona és una ciutat vibrant que combina la tradició més artística i innovadora amb la investigació científica més avançada, i condueix així a l’aparició de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

Barcelona acull el Premi Collide des del 2019, en el marc del Pla Barcelona Ciència amb l’objectiu d’incentivar el vincle creatiu entre l’art, la ciència i la tecnologia.

 





Paraules clau

art/ Collide/ Collide 2021/ cultura/