Desmantellada a Barcelona una organització criminal per cultivar marihuana en pisos ocupats al barri del Polvorí on exercia un fort control per evitar l’entrada de persones alienes al barri : Servei de Premsa

Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Desmantellada a Barcelona una organització criminal per cultivar marihuana en pisos ocupats al barri del Polvorí on exercia un fort control per evitar l’entrada de persones alienes al barri

13/01/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

El grup detectava domicilis buits, alguns dels quals arran de la mort dels seus inquilins, els ocupaven, manipulaven els comptadors de la llum i els adequaven per instal·lar-hi una plantació de marihuana indoor

Els 18 detinguts es coordinaven en totes les tasques necessàries per tal de dur a terme l’activitat il·lícita, des del subministrament de material logístic, a l’ocupació dels immobles, distribució i venda de la substància

Actuaven amb total impunitat, intimidaven els veïns amenaçant-los amb represàlies si col·laboraven amb la policia i, en una ocasió, van provocar un incendi a causa de la sobrecàrrega a la xarxa

Un equip conjunt d’agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sants-Montjuïc, de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona i  de la Unitat de Reforç de les Emergències i Proximitat i de la Unitat Territorial de Sants-Montjuïc de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han desmantellat 8 plantacions indoor de marihuana al barri d’ El Polvorí (Sants- Montjuïc) i han detingut 18 persones a qui se’ls atribueix els delictes d’associació il·lícita, tràfic de substàncies estupefaents, defraudació de fluid elèctric i ocupació d’immobles. Les detencions són fruit d’una investigació que es va iniciar el passat mes de març, en el decurs de la qual els investigadors han hagut de fer front a les fortes mesures de seguretat que prenien els investigats davant la possible presència policial i el fort control que tenien sobre el barri.

 

 

Els detinguts conformaven un grup que de manera coordinada es dedicaven al cultiu de marihuana a l’interior de domicilis del barri d’El Polvorí del districte de Sants- Montjuïc. Per tal que la producció de marihuana els fos més rentable, els membres del grup detectaven domicilis buits al barri, alguns dels quals a causa de la mort dels seus inquilins, els ocupaven de manera il•legal, manipulaven els comptadors o conduccions elèctriques per assegurar un subministrament d’electricitat suficient com per abastir tots els aparells elèctrics necessaris (focus, ventiladors, extractors, màquines d’aire condicionat, etc.) i convertien l’habitatge en una plantació.

El risc d’incendi que s’ocasionava, derivat de la manipulació i sobrecàrrega de la xarxa, va quedar palès amb el foc que es va produir en un dels domicilis investigats el passat mes d’agost, i on es van intervenir 293 plantes, que haguessin suposat un guany estimat d’uns 107.000 euros en el mercat il•legal.

Un cop ocupat un domicili o local, es preparava la plantació amb tot el material logístic necessari per posar-la en funcionament. En aquest sentit els investigadors van detectar diferents furgonetes i camions que les assortien amb substrat de cultiu, fertilitzants, testos, compressors i màquines d’aire condicionat, etc.

En aquests casos, i per evitar ser detectats per agents de policia, els membres de l’organització es distribuïen per la zona d’influència per alertar-se davant la possible presència d’un dispositiu de vigilància.

A banda de la problemàtica associada al risc d’incendi, l’establiment d’aquesta organització al barri, va provocar molèsties veïnals i una conflictivitat social rellevant . Els detinguts actuaven amb total impunitat, intimidaven els veïns amenaçant amb represàlies a les col•laboracions amb els agents policials i controlaven l’accés de totes les persones alienes al barri com serveis socials i municipals, serveis de repartiment de paqueteria, o serveis de companyies elèctriques o de telefonia.

 

Explotació del cas

El dilluns dia 10 de gener es va realitzar l’explotació de la investigació, que es va iniciar el mes de març de 2021 arran de la detecció de la problemàtica veïnal que se’n derivava de l’activitat il•lícita que duien a terme.

En total es van comissar 611 plantes de marihuana amb un pes total de 98 kg i un valor estimat de 174.595 euros al mercat il•lícit. A banda, es va intervenir haixix, es van decomissar fertilitzants, adobs, estris per a plantacions i maquinària com compressors, aires condicionats, ventiladors, extractors de fum, làmpades, etc. També es va intervenir una arma curta detonadora, 7 katanes i matxets i 10.940 euros en efectiu.

Els 18 detinguts van passar a disposició judicial ahir i l’autoritat judicial va decretar-ne la seva llibertat amb càrrecs.

Totes les persones detingudes tenen antecedents per tràfic de substàncies estupefaents per plantacions de marihuana. Alguns d’ells tenen antecedents policials per furts, robatoris a interior de vehicle, robatoris violents, amenaces i lesions. Dos estan relacionats en procediments judicials per ocupació d’immobles.

 

Descarregar vídeoCompartiu aquest contingut

Paraules clau
guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/ prevenció/ seguretat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina