Lucía Martín i Jaume Collboni assisteixen a la tradicional cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu : Servei de Premsa

Lucía Martín i Jaume Collboni assisteixen a la tradicional cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu

14/01/2022Temps estimat de lectura: 2 minutsDiumenge 16 de gener, a les 11.30 hores (Fabra i Coats), la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, i el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, assisteixen a la celebració dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar, que tornarà a tenir lloc aquest diumenge després de no poder-se celebrar el 2021 per la covid-19. La tradicional cavalcada se celebrarà enguany amb totes les mesures de prevenció i seguint les recomanacions sanitàries, com mantenir-se amb el grup bombolla, respectar les distàncies, escurçar el temps d’estada i dur la mascareta en tot moment.

L’activitat principal dels Tres Tombs és una passada de bèsties cavalcades o tirant carruatges que fan un circuit per les places i carrers més cèntrics del barri. A mig camí, a la plaça d’Orfila, davant l’església, es beneeixen els animals. És una festa amb format de processó, amb un punt de sortida i un d’arribada, i s’hi han mantingut els tres tombs als carrers més cèntrics. Així, a les 10.30 hores, el públic es concentrarà davant la Fabra i Coats, i entre les 11.30 i les 12.00 hores tindrà lloc la sortida de la cavalcada, per passar a la benedicció dels animals al voltant de les 12.45. El recorregut de la cavalcada s’iniciarà al carrer Sant Adrià i passarà pel carrer Segre, el passeig Torras i Bages amb gir a l’altura del carrer Valentí Iglesias, el passeig de Torras i Bages, carrer Segre, carrer de Virgili, la rambla de l’Onze de Setembre, la rambla Fabra i Puig (tres voltes entre Gran de Sant Andreu i Concepció Arenal), la rambla de l’Onze de Setembre i el carrer Segre.

La cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu, que se celebra el diumenge més acostat a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener perquè és la data en la qual el sant va morir, segons la llegenda. Sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals útils per a les feines del camp, també és el patró dels gremis de traginers; per això, en honor seu, es fan a tot el país els tradicionals Tres Tombs, en què el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades.

Els Tres Tombs és una celebració molt arrelada a Barcelona, amb més d’un segle i mig de tradició. En el cas concret de Sant Andreu, la passada i la benedicció dels animals es fa des de temps immemorial, ja que és un indret amb un passat agrícola molt remarcable. En la primera època dels Tres Tombs, la sortida de cavalls i ases no feia estrany, perquè eren animals presents en la vida quotidiana de la ciutat. Ara ja fa decennis que han desaparegut, però la celebració es manté com a homenatge a aquestes bèsties que durant tants segles han estat el motor econòmic i social de Barcelona.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Sant Andreu/ tres tombs/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina