Gràcia i Horta ja tenen un nou carrer amb nom de dona, el carrer d’Ana Maria Matute Ausejo : Servei de Premsa

Gràcia i Horta ja tenen un nou carrer amb nom de dona, el carrer d’Ana Maria Matute Ausejo

22/01/2022



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El nom de l’escriptora barcelonina Ana Maria Matute substitueix el de Ramiro de Maeztu, que formava part del nomenclàtor franquista

El canvi de nom d’aquest carrer, situat a la frontera dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó, permet avançar en la feminització del nomenclàtor de la ciutat

Els districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó incorporen un nou carrer amb nom de dona, el carrer d’Ana Maria Matute Ausejo. Aquest matí s’ha celebrat l’acte de canvi de nom d’aquest carrer, a la frontera dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó, amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, companyada dels regidors Eloi Badia i Rosa Alarcon i del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabasa.

El canvi permet continuar feminitzant el nomenclàtor de Barcelona, que tradicionalment ha prioritzat els noms d’homes privilegiats vinculats a l’Església, la monarquia, l’exèrcit o l’aristocràcia i ha obviat el paper de personatges populars o femenins que també formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

L’alcaldessa de Barcelona ha afirmat que Ana María Matute va ser una “autora profundament barcelonina que va donar a conèixer la ciutat al món”. Colau ha reivindicat també la importància de feminitzar el nomenclàtor dels carrers de la ciutat.

Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 26 de juliol de 1925 – 25 de juny de 2014), escriptora barcelonina, va ser una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle XX. Guanyadora de diversos guardons literaris com el Premi Planeta, el Premi Nacional de Crítica i Literatura, el Premi Nadal, el Premi Fastenrath de la Real Academia Española, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i el Premi Miguel de Cervantes; també va ser nominada tres vegades al premi Nobel de literatura. L’elecció de Matute per aquest emplaçament, a més, ve donada perquè els darrers anys de la seva vida va residir a Can Baró.

El nom que substitueix, Ramiro de Maeztu, formava part del nomenclàtor franquista.





Paraules clau

carrer d'Ana Maria Matute Ausejo/ Gràcia/ Horta-Guinardó/