Barcelona serà la seu oficial de l’inici de La Vuelta 2023 i acollirà les dues primeres etapes de la prova : Servei de Premsa

Barcelona serà la seu oficial de l’inici de La Vuelta 2023 i acollirà les dues primeres etapes de la prova

24/01/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]La ciutat serà escenari de la contrarellotge de la 1a etapa i també de l’arribada de la 2a etapa

L’últim final d’etapa de La Vuelta a Barcelona va ser el 2012, l’última contrarellotge el 1978 i l’únic inici de la competició a la ciutat va ser el 1962

La presència de la prova ciclista a la ciutat suposarà un impuls pel que fa a la projecció internacional de Barcelona com a capital esportiva i seu de grans esdeveniments.

Barcelona serà la seu oficial de la sortida de La Vuelta i, per tant, la ciutat on arrencarà la prova ciclista en la seva edició 2023. Aquesta competició, la més important d’Espanya i una de les tres grans del calendari internacional juntament amb el Tour de França i el Giro d’Itàlia, viurà íntegrament a la ciutat la seva 1a etapa, que serà una contrarellotge per equips, i també el final de la 2a etapa. La gala de presentació dels equips i l’espot oficial de la cursa també tindran Barcelona com a escenari.

Aquest dilluns, 24 de gener, han fet presentació de l’acord el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Collboni, el regidor d’Esports, David Escudé, i el director general de La Vuelta, Javier Guillén. El recorregut complet de La Vuelta 2023 es presentarà a finals d’aquest mateix any o inicis del vinent, un cop estigui completament definit.

 

Un esdeveniment d’impacte mundial

La presència de la prova a Barcelona suposarà un impuls molt rellevant pel que fa a la projecció internacional de la ciutat com a capital esportiva i seu de grans esdeveniments per la gran repercussió que té La Vuelta. Un impacte que es produeix no només en l’àmbit esportiu, sinó també en l’esfera econòmica i en intangibles com són la imatge o la percepció. Precisament, el recorregut de les dues etapes es dissenyarà, conjuntament entre l’Ajuntament i l’organització de la cursa, buscant no només oferir el millor espectacle esportiu sinó mostrar també alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat.

 

En aquest sentit, el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que la iniciativa “ha estat una feina compartida amb els equips de l’Ajuntament de Barcelona, que treballen incansablement per tornar a tenir esdeveniments de caràcter internacional, també en l’àmbit esportiu.” Collboni ha manifestat que  “avui és un dia gran pel ciclisme català i espanyol, aquesta és una ciutat tradicionalment vinculada al món de l’esport i que vibra amb el ciclisme. Ser la seu d’un dels tres grans campionats de ciclisme internacional entronca amb aquesta vocació internacional que té Barcelona.”

De la seva banda, el regidor d’Esports, David Escudé ha assenyalat que “feia mesos i anys que esperàvem poder presentar aquesta iniciativa. Per fi després de 60 anys Barcelona tornarà a ser seu i sortida de La Vuelta, ha plogut molt des d’aleshores. Estem a favor de portar grans esdeveniments perquè té tot el sentit del món portar-la aquí ja que Barcelona és una ciutat lligada al ciclisme des de fa molts anys.”

Per al director general de La Vuelta, Javier Guillén, “que La Vuelta pugui tenir sortida des de Barcelona és un somni”. Guillén ha afirmat que té “molta afinitat personal amb Barcelona i he d’agrair l’impuls, la passió i les ganes que tant el regidor com el tinent han posat. El ciclisme és molt seguit des del punt de vista del seguiment popular, les dades el situen com el segon esport més seguit a nivell europeu. I és molt practicat també. I la bicicleta és un element fonamental en el desenvolupament sostenible de les ciutats. Per això estem encantats de fer aquest anunci.”

Per altra banda, Guillén ha apuntat que “la sortida oficial està concebuda com un esdeveniment dins de l’esdeveniment, per tot el que comporta. A més l’anunci oficial del recorregut i l’espot es faran a BCN. I a partir d’aquí diversos esdeveniments tindran lloc a Barcelona. Volem que sigui la festa del ciclisme.”

A més, Barcelona és una de les ciutats que aposta amb més força per l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà eficient i sostenible, de manera que acollir esport d’alta competició en aquest àmbit també es contempla com una eina útil per a promocionar-ne l’ús regular.

 

La Vuelta torna després d’onze anys

Barcelona és una ciutat que compta amb una gran tradició i trajectòria esportiva  vinculada al ciclisme, fet que es posa de manifest anualment amb les seves diferents manifestacions esportives que se celebren a la ciutat; La Volta, TICB ciclisme en pista, TICB de BTT…

L’última ocasió en què La Vuelta va fer escala a Barcelona va ser en l’edició 2012. Aquell any la 9a etapa va tenir la sortida a Andorra i la meta a Montjuïc, amb victòria del belga Philippe Gilbert.

L’any 1962 ha estat l’única vegada en què Barcelona ha acollit l’arrencada de la prova, amb una primera etapa en línia de 90 quilòmetres, sortida i arribada a la ciutat i victòria d’Antón Barrutia.

I l’última contrarellotge individual va ser l’any 1978, també a Montjuïc, amb victòria de Bernard Hinault. El francès guanyaria La Vuelta d’aquell any, obrint el seu històric palmarès de 5 victòries al Tour, 3 al Giro i 2 a la prova espanyola.

A banda, Barcelona també va rebre el Tour de França de l’any 2009, amb el final de la 6a etapa i la sortida de la 7a, i amb victòria del noruec Thor Hushovd. I pràcticament cada any, a més, la ciutat rep una altra prova ciclista emblemàtica i històrica, com és La Volta a Catalunya.

La Vuelta és una de les tres grans proves ciclistes del calendari internacional, juntament amb el Tour i el Giro. L’esdeveniment rep cobertura informativa cada any en prop de 200 països i gairebé una vintena de cadenes televisives emeten íntegrament la prova en directe, amb una audiència mitjana a l’Estat espanyol d’1,5 milions d’espectadors. La cursa mobilitza un dispositiu humà d’entre 2.500 i 3.000 persones, amb uns 600 periodistes procedents d’una vintena de països i pertanyents a més de 200 mitjans de comunicació.





Paraules clau

ciclisme/ esports/