Signatura de l’acord social per ampliar els dies d’obertura comercial en zones turístiques a Barcelona : Servei de Premsa

Signatura de l’acord social per ampliar els dies d’obertura comercial en zones turístiques a Barcelona

22/02/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]

L’acord està avalat per la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i la UGT, i amb el vist i plau del Govern municipal

Aquest acord se sotmetrà a votació al Plenari municipal del proper 25 de febrer per elevar-lo a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan competent per regular aquesta matèria

Aquest matí s’ha presentat l’acord per ampliar la delimitació i els dies d’obertura comercial de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a la ciutat de Barcelona, que es votarà al Consell Plenari Municipal del proper 25 de febrer i que, posteriorment, caldrà elevar a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan competent per regular aquesta qüestió.

La proposta, que també va acompanyada d’un acord social, ha estat signada per la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i la UGT i compta amb el suport del Govern municipal. El sindicat CCOO, que des del principi ha participat a les negociacions, està pendent de la decisió definitiva dels seus òrgans sobre la seva incorporació a l’acord.

 

 

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que aquest és un acord social inèdit que ha suposat sumar les voluntats del sector comercial, la patronal i els sindicats i ha explicat que afavorirà a totes les parts perquè “crearà llocs de treball, beneficiarà als comerços amb un increment de la seva facturació gràcies al consum turístic, les persones consumidores tindran més opcions de compra i afavorirà una contractació més estable i de més qualitat”. Finalment, ha reblat que “si un acord no és sòlidament compartit i assumit pel conjunt de les parts, després és difícil que s’apliqui”.

Per part d’ANGED, el seu director territorial, Fernando Ferrer, ha remarcat que “quan es vol l’interès social de Barcelona, tothom se sacrifica per arribar a un acord i tots som capaços de renunciar als nostres plantejaments inicials” i ha recordat que gràcies a aquesta proposta “Barcelona serà encara més referent pel que fa al comerç internacional”.

Per part del sector comercial, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, -acompanyat del president de Barcelona Comerç, Salvador Vendrell- ha posat en valor que “venim de 5 dies d’obertura comercial en festius i hem passat a 4 mesos” i ha explicat que “ara ens queden deures, hem de posar en valor aquest acord, hem de fer promoció, fer militància, obrir i fer que això sigui un èxit en benefici, especialment, de treballadors i treballadores, ja que ens hem compromès a què siguin part activa d’aquest nou valor de la ciutat i per a la projecció de la pròpia ciutat com a referent internacional de compres”.

Finalment, la responsable del sector Comerç i Grans Magatzems de FeSMC-UGT de Catalunya, Betty Costa, ha expressat que “la nostra responsabilitat era activar els llocs de treball que la Covid podia fer desaparèixer” i ha posat en valor que “teníem molt clares les fites com la voluntarietat de treballar en diumenge, compensar els diumenges amb dissabtes i les dietes i que això s’acomplís. Per això Barcelona Activa ha de veure com van les contractacions noves i les persones que amplien de temps parcial a complet”.

A l’acte també han assistit la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín; la comissionada de Promoció d’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral, Raquel Gil; el president de PIMEC Comerç, Àlex Goñi i el seu director, Miquel Àngel de Garro; el director de Relacions Laborals de Foment del treball, Xavier Ibars; Enrique Galisteo, d’ANGED; la directora de Barcelona Oberta, Núria Paricio; el director de Barcelona Comerç, Alfons Barti; entre d’altres.

 

Obertura els diumenges i festius del 15 de maig al 15 de setembre a les zones 1 i 2 del PEUAT

El nou acord proposa ampliar la zona turística per obertura comercial respecte de la regulació actual, ja que inclou les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Dins d’aquest territori, els comerços podran obrir diumenges i festius de 12 a 20 hores, entre el 15 de maig i el 15 de setembre. Aquesta situació tindria vigència fins al 31 de desembre de 2025, quan caldria aprovar una nova regulació

Les àrees que abastarà aquesta regulació són les següents:

 

 

Nova Zona de Gran Afluència Turística a la que els comerços podran obrir diumenges i festius del 15 de maig al 15 de setembre, coincideix amb les zones 1 i 2 del PEUAT

 

L’Ajuntament de Barcelona ja va demanar que la proposta havia d’anar acompanyada d’una negociació amb la part social. Per aquest motiu, s’ha treballat amb els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO, i s’ha arribat a un acord avalat per l’UGT. En el cas de CCOO, que des del principi ha participat a les negociacions, està pendent de la decisió definitiva dels seus òrgans sobre la seva incorporació a l’acord.

El consistori també considerava essencial que aquesta nova regulació donés garanties de contractació. Barcelona Activa serà l’ens encarregat de fer-ne el seguiment per garantir que així es faci.

A més d’aquests dies, el comerç de tota la ciutat compta amb 10 dies festius en els que poden obrir les seves portes. 8 els fixa la Generalitat de Catalunya i 2 l’Ajuntament de Barcelona. Per a l’any 2022, els dies d’obertura comercial són: 2 i 9 de gener, 6 de juny, 15 d’agost, 26 de setembre i 4, 8, 11 i 18 de desembre. Pel 2023 seran: 8 de gener, 1 i 26 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre.

En el cas dels locals de menys de 300 metres quadrats tenen llibertat d’obertura.

 

 

Visualitzat i descarregar imatges





Paraules clau

acord social per ampliar els dies d’obertura comercial en zones turístiques a Barcelona/