Avui comencen les obres de transformació de la Via Laietana : Servei de Premsa

Avui comencen les obres de transformació de la Via Laietana

28/02/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]

Aquest dimarts s’inicien els treballs per modificar l’actual configuració de la Via Laietana, amb l’objectiu de fer-la més amable i amb més espai pel vianant, la bicicleta, el verd i la mobilitat sostenible, contribuint a la reactivació del comerç

La reforma es farà en dues fases. La primera, que demà comença, es durà a terme en el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura i tindrà una durada de 14 mesos. Els treballs també inclouran la renovació i millora de les xarxes de serveis existents en el subsòl

A partir de demà s’ocuparà un carril i un cordó de serveis entre plaça d’Urquinaona i Jonqueres. No obstant, les afectacions més rellevants es produiran a l’abril quan el sentit muntanya quedarà restringit a un carril de circulació per a veïns, aparcaments i serveis, que arribarà fins a l’avinguda Francesc Cambó. En sentit mar, hi haurà un carril de bus i un de circulació

Demà, tret de sortida de les obres de reforma de la Via Laietana. L’objectiu de la intervenció és fer una via més amable i amb més espai pel vianant, la bicicleta, el verd i la mobilitat sostenible, contribuint a la reactivació del comerç local i del centre de la ciutat. Els treballs que comencen aquest dimarts es dividiran en dues fases d’obra que es realitzaran de manera consecutiva per tal de reduir les afectacions i gestionar la mobilitat de la zona.

 

 

Durant la primera fase, les tasques es duran a terme en el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura i tindran una durada prevista de 14 mesos. Inclouran la renovació i millora de les xarxes de serveis existents en el subsòl i la reurbanització de la via (entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura) i del carrer de Jonqueres.

 

Afectacions de les obres

Des de demà i fins a principis d’abril els treballs es concentraran a la vorera banda Besòs, ocupant un cordó de serveis (aparcament de motos i c/d) i un carril de circulació descendent entre la plaça d’Urquinaona i el carrer de Jonqueres. En sentit ascendent durant aquest període no hi haurà modificacions.

A partir de principis d’abril és quan començaran els treballs a la vorera Llobregat, produint afectacions més rellevants de mobilitat. En sentit muntanya, la circulació de vehicles quedarà restringida a un carril d’ús exclusiu per al veïnat, aparcaments i serveis, que arribarà fins a l’avinguda Francesc Cambó/plaça d’Antoni Maura. En sentit mar hi haurà un carril bus i un carril de circulació per al vehicle privat, tal com ja hi ha actualment a la major part de la via. Aquesta afectació es mantindrà fins al final de les obres.

Pel trànsit privat que circuli en sentit ascendent es recomana el següent itinerari alternatiu: avinguda Marquès de l’Argentera, passeig Picasso, passeig Lluís Companys i ronda Sant Pere.

Durant aquest període les línies de bus 47, V15 i V17, que circulen en sentit muntanya, també seran desviades per aquest mateix recorregut alternatiu, mentre que el bus de barri 120 inicialment mantindrà el seu itinerari habitual. Els desplaçaments en bici també s’hauran d’adaptar a aquesta nova configuració.

 


Tant el mercat com les botigues que es troben situades en aquesta via estaran obertes i en servei i s’anirà informant de manera puntual de les zones de càrrega i descàrrega més properes durant l’execució de les obres. En tot moment es garantirà l’accés als aparcaments i als guals existents a la Via Laietana i als seus entorns, així com el pas dels vehicles de serveis i d’emergències. Durant el període d’obres els vianants es podran desplaçar per la Via Laietana, tot i que en alguns moments del desenvolupament dels treballs de renovació de serveis serà necessari obrir rases, que quedaran totalment protegides, i es canviarà de lloc algun pas de vianants. Els recorreguts alternatius estaran senyalitzats durant tots els treballs.

Les sortides de metro que estan situades en aquest àmbit no tindran cap afectació significativa (Urquinaona, Jaume I). Les parades de taxi ubicades a la plaça d’Antoni Maura, inicialment es mantindran al seu lloc actual però quan es treballi en aquest punt es traslladaran de manera definitiva al carrer Joaquim Pou.Pel que respecta a les places de persones amb mobilitat reduïda (PMR) i les places reservades d’hotel que hi ha en els carrers de l’entorn de la Via Laietana es mantindran i no està previst cap canvi. En cas que es produís alguna modificació seria prèviament comunicada al titular i/o afectat.

La segona fase d’obres relativa a la millora dels serveis i a la reurbanització de la Via Laietana entre la plaça d’Antoni Maura i la plaça d’Antonio López s’iniciarà un cop hagin finalitzat aquests 14 mesos de treballs, de manera consecutiva.

 

Màxima informació a la ciutadania

Per garantir la màxima informació a la ciutadania, diversos informadors estan repartint fulletons informatius a la zona, des del passat 8 de febrer, informant sobre l’abast i les afectacions de la intervenció. En paral•lel s’han distribuït avisos d’escala a totes les porteries de la Via Laietana i els seus entorns.

L’Ajuntament de Barcelona edita un butlletí periòdic per poder fer seguiment de les obres que es pot rebre per via mòbil (canal de telegram t.me/ComerçCiutatVella) o per mail. A banda, tota la informació també es pot consultar a la web del pla superilla barcelona: barcelona.cat/pla-superilla-barcelona/ca o a la web d’obres ajuntament.barcelona.cat/obres. Aquest esforç informatiu es complementarà amb una campanya que es difondrà a través de diversos mitjans de comunicació (ràdio, premsa escrita) i a les xarxes socials municipals. De cara als usuaris de l’autobús, hi haurà informació a les parades i a l’interior dels vehicles de les línies afectades.





Paraules clau

Via Laietana/