L’Ajuntament, la delegació del Govern a Catalunya, la Generalitat, diputacions i associacions de municipis es reuneixen per coordinar l’arribada de persones refugiades provinents d’Ucraïna : Servei de Premsa

L’Ajuntament, la delegació del Govern a Catalunya, la Generalitat, diputacions i associacions de municipis es reuneixen per coordinar l’arribada de persones refugiades provinents d’Ucraïna

09/03/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Representants de l’Ajuntament de Barcelona, la delegació del Govern a Catalunya, la Generalitat de Catalunya, les diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya han mantingut aquest dimecres una reunió de coordinació per abordar la situació migratòria derivada de la crisi a Ucraïna. L’objectiu de la trobada era treballar de forma coordinada en la recepció i assistència de les persones d’origen ucraïnès que ja han començant a arribar i que es preveu que continuïn arribant durant les properes setmanes. A la trobada s’hi ha posat el focus en la necessitat que, en aquest assumpte, les administracions vagin de la mà per coordinar-se des de les respectives competències de cadascuna. Per això, s’han emplaçat a mantenir reunions tècniques de coordinació de forma periòdica.

 

 

Es calcula que entre quatre i set milions de persones ucraïneses sortiran del país amb motiu del conflicte, moltes d’elles amb destinació a Espanya i, tot i que en les primeres arribades la majoria tenen familiars que les acullen, d’altres arriben sense vincles i moltes necessitaran l’assistència de les administracions que treballen per atendre les seves necessitats de manera coordinada. Espanya és el quart estat amb la comunitat ucraïnesa de més pes i Catalunya compta amb un gruix important d’aquesta ciutadania, que a més a més és la porta d’entrada de moltes persones en trànsit, la qual cosa la fa emergir com un punt d’especial complexitat. Per ara, un 70% de les persones que arriben per via ferroviària o aèria a Barcelona són persones en trànsit cap a d’altres destinacions.

Amb la nova directiva de protecció temporal, la ciutadania d’Ucraïna –que compta amb un procediment d’estança temporal de 90 dies– veurà agilitzats els tràmits de residència i tindran dret a trobar feina de forma immediata, dret a l’escolarització, atenció sanitària i drets socials, com qualsevol altre resident. Per poder tramitar-la, el govern espanyol està preparant a Catalunya un centre logístic de recepció per agilitzar els tràmits. En aquest centre de recepció és on la ciutadania ucraïnesa que arribi podrà rebre l’estatus de protecció temporal. A partir d’aquí, aquelles persones que ho sol·licitin podran acollir-se a la xarxa d’acollida. Aquelles persones que ho requereixin també podran adherir-se al Paquet de Protecció Internacional a través del qual l’Estat ofereix assistència i que, en el cas concret de Catalunya, es realitza a través de la Creu Roja.

La reunió d’aquest dimecres ha estat presidida per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, juntament amb el subsecretari del govern espanyol a Barcelona, Carlos Prieto, i ha comptat també amb l’assistència per part de l’Ajuntament de Barcelona de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i del regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra. Per part de la Generalitat de Catalunya hi ha assistit la secretària general de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva; la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero, i la secretària general d’Igualtat, Mireia Mata. Per part de la Diputació de Barcelona hi ha participat en representació de la presidenta la Pilar Díaz i també la diputada delegada d’Acció Social, Teresa Brunsó. També hi ha participat els vicepresidents de la FMC Lluís Mijoler i Marc Solsona i la secretària general adjunta, Susanna Mérida; la secretària general de l’ACM, Joana Ortega i la tècnica de l’àrea de Continguts de l’ACM, Mireia Huerta; i el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Mario Urrea.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
invasió d’Ucraïna/ Ucraïna/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina