Barcelona posa en marxa el Telèfon contra la Desatenció Bancària per assessorar i atendre reclamacions vinculades amb entitats financeres : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa el Telèfon contra la Desatenció Bancària per assessorar i atendre reclamacions vinculades amb entitats financeres

14/03/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

El servei es pot sol·licitar a través del 934027594 i el seu horari és de dilluns a divendres de 9 a 18 hores

Aquesta iniciativa va sorgir de la primera reunió de treball entre l’Ajuntament i representants d’entitats de la Comissió Permanent del Consell de la Gent Gran i d’algunes associacions de protecció dels drets de consumidors, que va tenir lloc el passat 1 de febrer

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC), ha posat en marxa el Telèfon contra la Desatenció Bancària, una línia directa d’atenció a les persones afectades per a la reducció de caixers automàtics de les entitats bancàries i la manca d’atenció presencial a les seves oficines en horari comercial. El servei es pot sol·licitar trucant al 93 402 75 94 de dilluns a divendres de 9 a 18 hores.

Aquest nou servei va dirigit a totes les persones amb domicili a la ciutat de Barcelona i, en especial, a les persones grans o persones afectades per la bretxa digital que vulguin presentar una queixa a les entitats bancàries per la disminució de caixers a la ciutat i la reducció horària de l’atenció presencial per part de les entitats bancàries. Si la persona sol·licita ser atesa presencialment per poder fer la queixa a l’entitat bancària, se li donarà dia i hora per assistir a l’OMIC.

L’objectiu d’aquest telèfon és atendre a les persones i donar-los informació i assessorament dels drets de consum, de com fer la queixa o reclamació a les entitats bancàries i posteriorment, si és el cas, al Banc d’Espanya. També recollirà les dades i casuístiques de les persones afectades, les zones i barris amb menys o cap servei de caixers i les diferents pràctiques dels serveis de les entitats bancàries que puguin vulnerar els drets de les persones consumidores.

A més, l’Ajuntament de Barcelona també traslladarà la informació recollida als òrgans competents per tal que puguin dur a terme les accions necessàries respecte a aquest servei bàsic recollit en els drets de les persones consumidores i en concret les més vulnerables.

Aquesta iniciativa va sorgir de la primera reunió de treball entre l’Ajuntament i representants d’entitats de la Comissió Permanent del Consell de la Gent Gran i d’algunes associacions de protecció dels drets de consumidors, que va tenir lloc l’1 de febrer. Aquestes i d’altres actuacions municipals, així com d’altres propostes de les entitats, se seguiran treballant en d’altres reunions com a continuació d’aquesta trobada de treball.

 

Una guia amb consells bàsics de consum per a les persones gran

D’altra banda, des de la mateixa OMIC properament es posarà a disposició de la ciutadania una guia de “Consells bàsics de consum per a les persones grans”, que es podrà consultar online i es distribuirà en paper als equipaments de gent gran de la ciutat. El seu principal objectiu ajudar les persones grans a consumir amb seguretat i a defensar els seus drets en matèria de consum. El document es pot consultar a: https://ajuntament.barcelona.cat/omic/sites/default/files/arxius/omic_guia_gent_gran_cat_.pdf

 

 

D’altra banda, l’OMIC també posa a disposició als diferents equipaments municipals i en especial als de la gent gran, un servei gratuït de sessions i xerrades informatives per a la ciutadania. Aquestes sessions les imparteix la pròpia OMIC en col·laboració de les diferents Associacions de Persones Consumidores de Barcelona i són gratuïtes.Així, el document, elaborat amb la participació del Consell Assessor de la Gent Gran, explica els drets bàsics de les persones consumidores i fa tot un seguit de recomanacions per abans, durant i després de la compra i tracta temàtiques concretes com són les garanties, les compres a distància, els subministraments bàsics, els serveis bancaris i financers, les assegurances, els tractaments de salut, les obres i reparacions d’electrodomèstics, la contractació de viatges i telefonia i internet. A més, els dona records generals de prevenció i seguretat i recorda com han de presentar reclamacions.

Es poden sol·licitar a través del següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/omic/ca/lobservatori/sessions-informatives-i-deducacio-en-consumCompartiu aquest contingut

Paraules clau
gent gran/ Telèfon contra la Desatenció Bancària/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina