L’Ajuntament de Barcelona inicia el tràmit d’autoliquidació de les plusvàlues : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inicia el tràmit d’autoliquidació de les plusvàlues

17/03/2022



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tramitació es pot fer telemàticament des de l’Oficina Virtual de Tràmits i el càlcul es fa amb el mètode de càlcul objectiu. Si l’interessat preferís que se li tramités la plusvàlua pel mètode de l’increment real, haurà d’esperar a l’1 de maig de 2022 per fer la gestió

L’Ajuntament de Barcelona ja ha posat en funcionament el tràmit telemàtic d’autoliquidació de l’Impost sobre l’Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua) a través de l’Oficina Virtual de Tràmits (ajuntament.barcelona.cat/hisenda/autoliquidacionpv). Aquesta tramitació es fa pel mètode del càlcul objectiu, que resulta de multiplicar el valor cadastral del sòl pel coeficient legal en funció del termini de temps transcorregut entre l’adquisició i la transmissió, i que és un dels mètodes de càlcul de l’import a pagar que recull el Reial Decret 26/2021, de 8 de novembre.

D’altra banda, la persona interessada pot demanar que se li calculi amb el mètode de l’increment real, que és una estimació directa, i que aplica als valors d’adquisició i transmissió el percentatge corresponent al valor cadastral del sòl en el moment de la transmissió i, posteriorment, s’efectua la diferència dels valors obtinguts. Si opta per fer el càlcul pel mètode de l’increment real (estimació directa) estarà disponible a partir de l’1 de maig del 2022 a l’Oficina Virtual de Tràmits.

La persona contribuent pot optar pel càlcul més favorable als seus interessos. S’han d’autoliquidar totes les transmissions produïdes a partir del 10 de novembre data en què va entrar en vigor els nous sistemes de càlcul.

En les transmissions anteriors al 10 de novembre de 2021, es distingeixen dos supòsits depenent de la data en que s’ha efectuat la transmissió:

En aquests dos supòsits, actualment, l’Ajuntament de Barcelona està avaluant els arguments jurídics existents i els pronunciaments judicials sobre el càlcul de la plusvàlua i també s’està a l’espera que el projecte de llei sobre la plusvàlua municipal, que s’està tramitant al Congrés dels Diputats, resolgui de manera definitiva la incertesa jurídica existent.





Paraules clau

autoliquidació de les plusvàlues/ plusvàlues/