Barcelona dibuixa el seu futur econòmic en una nova edició de les jornades REACT : Servei de Premsa

Barcelona dibuixa el seu futur econòmic en una nova edició de les jornades REACT

21/03/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona celebra la segona edició de les jornades REACT de reactivació econòmica, que tindrà lloc el 30, 31 de març i 1 d’abril al Disseny Hub Barcelona, on centenars d’experts i més de 60 ponents i líders locals, nacionals i internacionals debatran sobre el futur econòmic de la ciutat amb la vista posada en l’horitzó 2030.

En aquesta segona edició es vol aprofundir en la reflexió engegada l’abril de 2021 sobre el model econòmic de la ciutat i la transformació necessària per fer que Barcelona sigui, encara més, una ciutat per viure-hi, treballar i visitar. Si aleshores va ser la pandèmia i la crisi derivada de la Covid-19 el que va provocar la necessitat d’elevar el diàleg sobre el futur de les ciutats, aquest 2022 el conflicte a Ucraïna estarà present en el REACT. Sota aquesta premissa, els assistents a les jornades, amb més de 15 ponències de diferents àmbits temàtics, analitzaran com diversificar l’economia i apostar per la innovació són elements clau per aconseguir una Barcelona més competitiva, sostenible i equitativa, adaptada als reptes de la transició ecològica i digital en un context canviant.

 

Persones, planeta i progrés

Les jornades s’estructuren en aquests tres eixos temàtics que permetran analitzar iniciatives tan diverses com la re-economització del centre de la ciutat, la promoció de sectors estratègics que són font de creació d’ocupació de qualitat, des dels esports a la cultura, o el foment de l’economia de proximitat. També s’intercanviaran idees sobre el paper crucial de la innovació i la ciència, la consolidació de la ciutat com a pol d’atracció econòmica o el valor de la creativitat aplicat a la indústria. Una mirada al futur que ha de tenir en compte les persones, amb deures pendents com l’eliminació de la bretxa de gènere, i el planeta, que només té futur si és verd, descarbonitzat i sostenible.

Tot, sota el paraigua del Barcelona Green Deal, l’agenda urbana i econòmica que guia l’actuació municipal per fer una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa. Una agenda que ja avança en la seva concreció i que plasma sobre el mapa de Barcelona les zones estratègiques d’activitat econòmica que propiciaran la creació de més de 100.000 nous llocs de treball i a les quals enguany s’afegiran nous eixos d’actuació. Des de la Zona Franca al Besòs. I en àmbits com la innovació, la ciència, les indústries culturals i creatives, la salut i la biotecnologia, la indústria 4.0 o l’economia blava, verda i circular.

L’agenda del REACT incorpora també ponències sobre temes com la innovació, la connexió cultural amb Amèrica Llatina, la gastronomia i l’alimentació sostenible o la integració de la creativitat i el disseny en la indústria. Comptarà amb intervencions com les de Bruce Katz, expert en polítiques urbanes i abanderat del “nou localisme”. Katz, membre del think tank Brookings Institution, amb seu a Washington, aposta per donar pas a nous marcs de creixement, governança i finançament capaços d’accelerar els processos d’innovació urbana cap a un paradigma econòmic inclusiu i sostenible.

A més, s’analitzarà el futur del sector audiovisual amb la presència del director general de Integrated Systems Events, Mike Blackman. La producció audiovisual, amb fenòmens com les plataformes de streaming, es globalitza i es concentra, i això apel·la tant a les administracions públiques com als agents del sector, que en seran representats.

Tancarà l’edició d’enguany el diàleg sobre el paper de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic que comptarà, entre d’altres, amb la participació del director general de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), Francesco La Camera.

La representació institucional comptarà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni.

 

Barcelona, líder del debat economia-ciutat

La consolidació de les jornades REACT posa de relleu la capacitat de lideratge de Barcelona, també pel que fa a la reflexió sobre el futur econòmic de les grans urbs. És en aquesta línia que la ciutat comparteix els seus projectes de transformació amb experts internacionals i els principals operadors globals.

L’edició de 2021 va estar clarament marcada per les restriccions derivades de la pandèmia i es va celebrar en format híbrid. Tot i així, va ser tot un èxit de participació i seguiment al llarg dels seus quatre dies de durada amb 111 ponents, 850 assistents presencials i 2.200 més que ho van fer per via telemàtica.

Enguany, la millora de la situació sanitària i l’èxit dels esdeveniments celebrats recentment a la ciutat, com el Mobile World Congress, han permès apostar per unes jornades 100% presencials.

Per tenir informació actualitzada sobre l’esdeveniment, ponents, vehicular les inscripcions i facilitar la participació s’ha activat el web barcelona.cat/reactCompartiu aquest contingut

Paraules clau
jornades REACT/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina