Barcelona dibuixa el seu futur econòmic amb nous projectes per convertir-se en pol d’atracció de talent local i internacional : Servei de Premsa

Barcelona dibuixa el seu futur econòmic amb nous projectes per convertir-se en pol d’atracció de talent local i internacional

30/03/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La renovació de l’edifici de correus comptarà amb una inversió de 50 milions d’euros i generarà 1.200 llocs de treball

L’Ajuntament invertirà més de 150 milions d’euros en la re-economització del centre de Barcelona amb la transformació de la Via Laietana, les Rambles, Correus on s’afegiran iniciatives privades com l’edifici del Teatre Principal

La capital catalana també situa la zona del Campus Diagonal Sud com a zona clau amb els campus de la UPC i la UB, el Barcelona Supercomputing Center i la proposta d’instal·lació del Nou Clínic

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el mapa del futur econòmic de la ciutat amb la incorporació de nous projectes de la Barcelona Green Deal 2030 en el marc de la inauguració de la segona edició de la jornades REACT que se celebren avui, demà i demà passat a l’edifici del Disseny Hub. Precisament en aquestes jornades l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat que Barcelona “està liderant la recuperació econòmica a tot l’Estat”, generant ocupació i al capdavant de totes les capitals en la reducció de l’atur, sent la ciutat amb major inversió social i també ocupant la primera posició en la construcció d’habitatge assequible.

 

 

Colau ha compartit amb els assistents la bona feina desenvolupada pel conjunt de la ciutat durant la pandèmia, un moment en què Barcelona no s’ha quedat amb els braços plegats i ha fet tota la feina necessària per liderar la sortida de la crisi. En aquest sentit, ha celebrat l’arribada de la Copa Amèrica de Vela, la propera celebració del congrés més important del món del sector audiovisual, que deixa Amsterdam per créixer a Barcelona, o l’organització de la Capital Mundial de l’Arquitectura, que suposa una aval al model de transformació de la ciutat, que també és reconegut de forma internacional. Colau ha recordat que Barcelona està aconseguint el cent per cent dels fons europeus que ha sol·licitat perquè la capital catalana està desenvolupant projectes que lliguen amb els objectius de transició verda i tecnològica.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha estat l’encarregat de presentar el llistat de nous projectes i el mapa econòmic de la ciutat en el marc del Green Deal 2030, ha destacat la importància de l’aposta que el Consistori barceloní ha fet per la “emprenedoria i el lideratge públic”. “Tenir projectes és complementar la visió, la determinació i l’ambició de Barcelona. Perquè pensar en gran i tenir grans objectius com a ciutat que es poden visibilitzar amb els esdeveniments no és incompatible amb seguir defensant una ciutat a escala humana i que té com a darrer objectiu la gent de la ciutat”, ha assegurat. L’agenda econòmica del Green Deal es basa en una aposta per construir una ciutat més competitiva, més sostenible i més equitativa a través de la suma d’esforços i de creació d’aliances publicoprivades.

 

 

En aquest sentit, el consistori barceloní ha anunciat novetats pel que fa al projecte de re-economització del centre. En primer lloc, l’edifici de correus, que esdevindrà un ecosistema de 27.000 metres quadrats dedicat per a formar a joves amb capacitats relacionades amb el món digital i també albergarà start-ups i empreses ja consolidades, també totes relacionades amb el sector digital. Aquest projecte, impulsat per Correus, el Consorci de la Zona Franca i l’Ajuntament de Barcelona, arrencarà a finals del pròxim 2023, generarà fins a 1.200 llocs de treball i rebrà una inversió de 50 milions d’euros.

Aquest projecte s’emmarca en la transformació de la Via Laietana que tindrà una inversió de 30 milions d’euros i que ja està en marxa. A banda de Correus, hi ha un segon projecte que és l’edifici de Via Laietana 8-10 que permetrà la construcció de cinc edificis d’habitatge públic al bell mig de la ciutat. Amb el trasllat de 700 treballadors municipals a les noves dependències de Via Laietana 8-10, l’Ajuntament convertirà aquests cinc edificis situats al Barri Gòtic, a Ciutat Vella, en habitatge públic. Aquest projecte tindrà un cost de 44 milions i les obres de l’edifici de Via Laietana arrencaran el pròxim any 2024. Aquest immoble havia estat la seu dels antics Jutjats de Primera Instància de la ciutat de Barcelona i està buit des de fa molts anys. Un cop finalitzades les obres, aquest edifici es convertirà en el nou pol de serveis municipals.

 

 

En total, Barcelona destinarà més de 150 milions d’euros en la transformació del centre de la ciutat per la seva re-economització amb aquests projectes de renovació de la Via Laietana, la Rambla i l’edifici de Correus. I a més, s’afegiran iniciatives de caràcter privat com és el cas de la recuperació del Teatre Principal.

Les obres de la Rambla començaran aquest mateix any 2022. El nou projecte urbanístic pretén convertir aquest espai de la ciutat en un passeig més confortable, verd, amable i cultural amb més zones per al vianant i una millor accessibilitat i ordenació dels usos. La futura Rambla, que comptarà amb una inversió de 44’5 milions d’euros, tindrà tres nous espais singulars que posaran en valor els edificis patrimonials i històrics.

Precisament en aquest darrer aspecte és on encaixa la recuperació del Teatre Principal, actualment en desús, fruit d’una iniciativa privada. Aquest edifici històric del centre de la capital catalana acollirà un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu que comptarà amb sis sales (Teatre Principal, Teatre Latino, Cúpula Venus, Espai Rambles, Jai Alai i Espai Lancaster) amb una capacitat per a 2.250 persones, aproximadament, que es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà la Rambla amb el carrer de Lancaster.

La recuperació d’aquest edifici requerirà de 25 milions d’euros d’inversió per part dels promotors en el marc d’una iniciativa privada. El pla compta amb una remodelació integral de l’edifici, que té més de 11.000 metres quadrats de sostre i que mantindrà la façana i el seu caràcter patrimonial.

 

 

 

La Zona Diagonal Sud, estratègica en la consecució dels objectius del Green Deal 2030

D’altra banda, el consistori barceloní també ha incorporat la zona del Campus Diagonal Sud com a zona clau per la consecució dels objectius del Green Deal. En primer lloc és l’entorn més directe del Campus de la Universitat Politècnica de Barcelona i de la mateixa Universitat de Barcelona i, per tant, és centre de coneixement i investigació. Aquesta zona ja compta també amb el Barcelona Supercomputing Center que està especialitzat en computació d’altes prestacions (HPC) i gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d’Europa. El BSC-CNS està al servei de la comunitat científica internacional i de la industria i compta amb 57 grups de recerca, 782 llocs de treball i 6 projectes en marxa.

 

El projecte de la Zona Diagonal Sud planteja una reordenació urbanística sostenible, integrada funcionalment i eficient des del punt de vista mediambiental on poden tenir lloc activitats compatibles i complementàries a les de les universitats i també adreçades a la ciutadania, tot en la direcció de crear comunitats d’aprenentatge més dinàmiques. En la línia dels valors del Green Deal 2030; una Barcelona en la que es pugui viure, treballar i visitar. El projecte contempla en total fins a 40.000 metres quadrats de zona verda que s’integrarà amb la convivència de 21.000 estudiants i investigadors d’ambdós campus universitaris.

 

Finalment, aquesta zona de Barcelona compta amb la proposta per a la instal·lació del Nou Clínic, un centre mèdic que té el repte de donar resposta a mitjà i llarg termini a les necessitats assistencials, de docència i de recerca que presenta la seva activitat. Es planteja la construcció d’una veritable ciutat hospitalària, que generarà sinergies amb els ecosistemes assistencial, de docència i recerca de l’entorn, esdevenint un pol científic i tecnològic orientat a les ciències de la salut i la vida.

 

L’Ajuntament concreta el futur econòmic de la ciutat avançant també en més de 10 projectes estratègics que canviaran de dalt a baix Barcelona. A més de les iniciatives que ja hem esmentat més amunt (Correus, Via Laietana i l’edifici del número 8-10, la Rambla) el centre de la ciutat compta amb altres iniciatives com la remodelació dels mercats municipals (més de 100 milions euros invertits en 4 anys); el desplegament de la xarxa Endolla (més de 2000 punts instal·lats fins el 2024); la ciutadella del coneixement, Palo Alto (el laboratori de industries creatives) o la remodelació del Port Olímpic.





Paraules clau

atracció de talent local i internacional/ reAct/