El REACT tanca tres dies de debat i reflexió sobre el futur del model econòmic de la ciutat : Servei de Premsa

El REACT tanca tres dies de debat i reflexió sobre el futur del model econòmic de la ciutat

01/04/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta darrera jornada ha comptat amb la participació del tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez

La segona edició de les jornades REACT 2022 han tingut lloc durant els dies 30 i 31 de març i 1 d’abril al Disseny Hub Barcelona amb tot un seguit de sessions en les que s’ha debatut sobre els principals àmbits que estan ajudant a la reactivació econòmica de la ciutat

En total, han tingut lloc 19 sessions, a les que han participat 79 ponents i amb la presència de 1.500 persones inscrites en una edició que ha estat 100% presencial

Barcelona ha celebrat avui l’acte de cloenda de la segona edició de les jornades de reactivació econòmica REACT, que han tingut lloc els dies 30 i 31 de març i 1 d’abril al Disseny Hub, per tal de debatre sobre el futur econòmic de la ciutat. Aquestes jornades han comptat amb la participació de 79 ponents en un total de 19 sessions i s’hi ha inscrit 1.500 persones.

 

 

La darrera jornada del REACT ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; i  la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, entre d’altres.

Durant la seva intervenció a la cloenda, el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que “Barcelona és una ciutat que està en marxa, fent els deures, que no ha perdut ni un bri d’ambició i que continua pensant en escala humana, en les persones, que és el que ha de mesurar les nostres polítiques” i ha afegit que en aquests moments “la ciutat bull de propostes i energia positiva i nosaltres tenim l’obligació i l’objectiu d’alliberar-la i deixar que la ciutadania s’expressi i ho faci amb la  convicció que Barcelona torna a estar aquí”.

Collboni ha destacat que “el canvi de paradigma per a la diversificació de la ciutat està fonamentat en el talent i la tecnologia” i ha reblat “hem posat de manifest els projectes que Barcelona té per l’any 2030 i durant aquestes jornades hem vist una part molt significativa, icònica i transformadora, exemples del que la iniciativa pública amb la col·laboració de la privada pot arribar a fer”.

 

Posar en comú el futur econòmic de la ciutat

Durant tres dies, el Disseny Hub de Barcelona ha acollit 20 conferències i debats sobre la reactivació i transformació del model econòmic de Barcelona perquè esdevingui capital europea de la innovació i captació de talent local i internacional, amb un model econòmic propi, el Barcelona Green Deal, basat en la competitivitat, sostenibilitat i equitat.

En el marc de les sessions, s’han posat en comú els projectes d’iniciativa pública i publicoprivada de Barcelona a les sis grans àrees de desenvolupament econòmic: el Centre de la ciutat, el impuls del 22@, Montjuïc, la Zona Franca, Eix Besòs i litoral i el Campus Diagonal Sud.

S’ha destacat la necessitat d’afrontar el repte climàtic i energètic de manera que es garanteixi la sostenibilitat ambiental i la competitivitat econòmica alhora captant grans esdeveniments com per exemple la Copa Amèrica però també tenint cura de la política de les persones perquè Barcelona ha de renir la capacitat  de ser una ciutat on es pugui viure i treballar.

També s’ha compartit la necessitat de ser més resilients, amb una economia diversificada, re-economitzant el centre de la ciutat amb projectes com el de transformar l’Edifici de Correus, que passarà a dir-se The New Post Barcelona, en un hub d’empreses digitals i pol de formació de talent jove destinat a empreses d’aquest mateix sector, o amb la reforma de la Via Laietana i l’edifici de Via Laietana 8-10, així com la renovació de la Rambla.

Durant les sessions de treball s’ha analitzat l’acceleració de la digitalització, que està modificant pautes de consums, models de treball o fins i tot l’ús de l’espai públic. Un exemple on la innovació i el coneixement seran clau és el Fons Deep Tech Barcelona, que pretén captar inicialment 10 milions d’euros per atraure empreses tecnològiques i consolidar la ciutat com la capital de la innovació del sud d’Europa.

Un altre projecte presentat és el nou Palau d’Esports de Barcelona, actualment en desús, i que es convertirà en un hub tecnològic del sector dels e-sports amb banc de proves a l’Estadi Olímpic i tornar a situar Barcelona com a referent internacional de l’esport.

La mobilitat del futur ha estat present en el debat. Barcelona vol continuar liderant la gran transició del transport de persones i mercaderies als entorns urbans, per gaudir d’una ciutat i una regió metropolitana més sostenibles amb un aire més net, element clau per garantir l’habitabilitat i des d’una perspectiva econòmica per atraure talent i inversions.

També s’han fet plantejaments sobre la urgència de reactivar els sectors vinculats a l’economia del visitant, com el comerç, la restauració o el turisme, amb un nou model centrat en la cultura, més sostenible i amb més qualitat.

La celebració de les jornades REACT ha posat de relleu la capacitat de Barcelona de sortir-se’n i reeixir com a ciutat líder des d’un punt de vista econòmic en aquesta nova etapa després dels efectes de la pandèmia. En aquest sentit, s’ha posat com exemple de Barcelona com a seu acollidora de grans esdeveniments la confirmació que la Copa Amèrica 2024 es farà a la capital catalana.





Paraules clau

reAct/ reactivació/