Nou Barris estrena la nova carpa del Circ Rogelio Rivel : Servei de Premsa

Nou Barris estrena la nova carpa del Circ Rogelio Rivel

02/04/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona aporta al projecte 250.0000 euros, que suposa el 83,79% del cost de la nova instal·lació

L’antiga carpa estava deteriorada pel pas dels anys i se n’ha instal·lat una més estable, resistent, fixa i robusta

El Districte de Nou Barris acull des d’aquest dissabte la nova carpa de circ Rogelio Rivel, del Centre de Creació Rogelio Rivel, situada a la Carretera Alta al barri de Les Roquetes finançada pel Districte. El deteriorament de la carpa al llarg dels anys havia  derivat en la necessitat imminent d’una substitució de l’envelat de la carpa, de manera que per poder continuar amb el desenvolupament de la seva activitat com a centre de creació i entrenament de tècniques, així com per impartir el nou Cicle Formatiu de Grau Superior i altres activitats de formació professional, s’havia fet necessària l’adquisició de la nova carpa.

 

 

L’espai és l’únic centre de tot el territori espanyol que ofereix aquesta formació reglada i homologada en l’àmbit europeu, sent una titulació pròpia a Catalunya. En aquest sentit, ha estat de gran importància per al districte de Nou Barris poder donar suport al projecte que, per la seva naturalesa, no podria dur-se a terme en un local o edifici, donada la singularitat de la disciplina impartida. El projecte té un cost total de 298.364,89 euros i  el Districte de Nou Barris de l’Ajuntament de Barcelona ha  aportat al projecte 250.0000 euros, que suposa el 83,79% del cost, mentre que la diferència l’assumeix l’Associació Rogelio Rivel que gestiona el centre, que són 48.364 euros, quantitat que representa el 16,21% del finançament.

 

 

El districte de Nou Barris valora molt positivament el projecte perquè promou la cultura com a element de cohesió social i desenvolupament territorial. D’altra banda, aquest projecte dona el protagonisme al teixit associatiu generant iniciatives que enriqueixen i diversifiquen la vida cultural del territori. De fet, la ubicació del Centre de les Arts del Circ al costat de l’Ateneu Popular de Nou Barris, genera un pol d’atracció important al voltant de les arts circenses. El Districte de Nou Barris té especial interès a poder donar suport a projectes amb la idiosincràsia del Centre de les Arts que promoguin la mobilitat entre centres i estructures que facilitin el contacte dels creadors  amb el món professional i que posi a Nou Barris en el mapa de la ciutat en aquesta disciplina.

 

Una carpa més resistent i adequada

S’ha aprofitat la instal·lació de la nova carpa per incorporar millores infraestructurals per l’aprenentatge de les tècniques circenses. D’aquesta manera, noves generacions de futurs artistes podran gaudir d’aquesta millora. Aquesta està dissenyada de tal manera que, tot i continuar mantenint l’esperit i morfologia d’una carpa de circ tradicional, ara té unes parets de panell ‘sandwich’ que la fan molt més resistent i adequada al seu ús.

El més destacable del projecte de substitució és que s’ha adquirit una carpa resistent, estable, fixe i robusta que permet cobrir gran part de les necessitats infraestructurals del centre pel que fa a la seguretat, usabilitat, perdurabilitat i ecosostenibilitat, esdevenint un projecte amb projecció a futur, innovador i pioner en tot el territori estatal.

 

Centre de formació i intercanvi

Aquest espai treballa en l’àmbit de la formació i la recerca en les arts del circ, tenint alhora programes específics destinats a la creació i a la difusió.  El projecte principal és la formació preparatòria i professional –on es formen els futurs artistes- la recerca i la creació. Igualment, es destina un espai molt important a la formació lúdica i a la formació continuada de professionals (tallers regulars, màsters, classe, intensius, tallers exteriors, circ familiar, etc.). A més, també és un espai d’intercanvi, d’entrenament, d’educació, de creació , de producció d’exhibició i de difusió, fet que suposa que és un projecte de gran interès pel districte i per la ciutat. D’altra banda, destaca que l’Associació de Circ Rogelio Rivel és l’únic centre de formació professional en Arts de Circ que ofereix un Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Arts del Circ i Cicle Formatiu de Grau Superior.

 

 

En el marc de l’acord pel finançament per part del Districte, l’Associació de Circ Rogelio Rivel ha d’aportar anualment una beca total per joves del territori pel Cicle Formatiu de dos anys que ofereix l’aprenentatge de les bases tècniques en Arts del Circ; deu beques anuals per alumnes d’instituts i escoles del barri per cursar intensius d’estiu o tallers regulars; cinc espectacles anuals per diferents esdeveniments festius i culturals del districte i cinc tallers de circ anuals per escoles i centres cívics.

 





Paraules clau

Circ Rogelio Rivel/ Nou Barris/