Model experimental a escala reduïda del clavegueram del carrer Vila i Vilà : Servei de Premsa

Model experimental a escala reduïda del clavegueram del carrer Vila i Vilà

07/04/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA) i Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), la UPC-GITS i la Ingeniería Gestión y Consultoría Barcelona, S.L. (IGC) desenvolupen un model experimental a escala reduïda de clavegueram

El model millora els recursos constructius i ajuda a reduir els impactes ambientals de l’obra

L’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA) i Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA) han col·laborat amb el grup d’investigació de la UPC GITS de modelització integral de conques i transport de sediments, i la Ingeniería Gestión y Consultoría Barcelona, S.L. (IGC), en el desenvolupament d’un model experimental a escala reduïda del tram de col·lector de clavegueram i drenatge urbà de Vila Vilà, entre els carrers Palaudàries i la Plaça Bella Dorita.

 

 

El model experimental a escala reduïda ajuda a optimitzar els recursos constructius, reduir els impactes ambientals de l’obra, i estudiar la capacitat de drenatge del sistema de clavegueram en el context d’emergència climàtica, adaptant-ne els requeriments del Pla director integral de clavegueram de Barcelona (PDISBA).

Aquest model ajuda a perfeccionar i ajustar el disseny dels projectes constructius, esdevé una experiència d’èxit des d’una perspectiva científica que uneix esforços i recursos de l’administració, la universitat i la consultoria privada, permetent a l’administració fer una pressa de decisió raonada i més sostenible.

 

Perquè la necessitat de fer un model d’escala reduïda?

El projecte executiu original del tram de 400 metres del col·lector Vila i Vilà, entre el carrer Palaudàries i Plaça Bella Dorita contemplava substituir el col·lector antic, per dos col·lectors de diàmetre 2.700 mm, com es veu a la imatge adjunta:

 

 

El col·lector antic de secció de 6,12 m2 es troba en un estat de conservació adequat per continuar funcionant, però la seva secció hidràulica és insuficient per portar la quantitat d’aigua prevista, així, l’equip tècnic s’adona que és possible conservar el col·lector existent i afegir només un tub dels dos previstos, assolint els objectius hidràulics del projecte amb un cost inferior i permetent l’execució de les obres d’una forma més àgil i segura, ja que sempre conservem el col·lector existent operatiu.

 

 

S’efectuen els càlculs hidràulics previs i és confirma que la secció hidràulica proposada, pot arribar a ser tant eficient com la prevista, però no es pot calcular correctament amb la formulació hidràulica existent. Serà el model d’escala reduïda qui confirmi aquesta dada.

 

Característiques del model reduït

• Reduïda 18,75 vegades més petit (tubs de 2700 mm a 144 mm)
• Realitzat amb metacrilat i porexpan d’alta densitat
• Longitud de 14,30 m, que inclou arquetes o cambres del recorregut.
• Dues alternatives en estudi: alternativa A de doble tubular, i alternativa B de claveguera existent més tubular desdoblat.
• Instal·lats més de 100 sensors de pressió repartits en el llarg del model
• El model reduït i l’estudi experimental té un pressupost de 123.000 €.

Durant els propers 20 dies aquesta instal·lació ubicada al Parc UPC – Agròpolis, a Viladecans es pot visitar acompanyats per l’equip tècnic.





Paraules clau

clavegueram/ Vila i Vilà/