Barcelona convoca ajuts de 3,2 M€ per a la protecció i millora del paisatge i el patrimoni : Servei de Premsa

Barcelona convoca ajuts de 3,2 M€ per a la protecció i millora del paisatge i el patrimoni

26/04/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament publica dues convocatòries d’ajuts per donar suport a obres d’interès patrimonial i restauració de comerços emblemàtics i actuacions de rehabilitació de parets mitgeres, cobertes verdes i naturalització

S’emmarquen en la Mesura de govern ‘Barcelona, ciutat patrimoni’, el pla estratègic que agrupa un paquet d’accions amb una nova mirada a la concepció tradicional del patrimoni per tenir en compte valors lligats a la vida quotidiana dels barris i la lluita contra el canvi climàtic

L’Ajuntament ha publicat dues convocatòries d’ajuts, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, amb l’objectiu de donar suport a obres destinades a la protecció i millora del paisatge i el patrimoni, amb un augment considerable de la dotació pressupostària respecte a anys anteriors. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en la Mesura de govern ‘Barcelona, ciutat patrimoni’, el pla estratègic que agrupa un seguit d’actuacions amb una nova mirada a la concepció tradicional del patrimoni per tenir en compte valors lligats a la vida quotidiana dels barris i la lluita contra el canvi climàtic.

Les dues convocatòries són per a actuacions d’obres d’interès patrimonial i restauració de comerços emblemàtics, i per a actuacions de rehabilitació de parets mitgeres, cobertes verdes i naturalització. El conjunt dels ajuts ha de servir per a donar rellevància al paisatge, promoure’n el respecte i protegir-ne els valors comunitaris, culturals, identiraris, patrimonials i històrics. La sostenibilitat ambiental i la implantació del verd aporta valor al paisatge i millora la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

 

 

Obres d’interès patrimonial i restauració de comerços emblemàtics

Els ajuts per a actuacions d’interès patrimonial i restauració de comerços emblemàtics, amb una dotació de 1.600.000 euros en dos anys, responen a una demanda creixent per part de la ciutadania de preservació del patrimoni. Suposen un impuls i ajuda al patrimoni privat per tal que es conservi, i inclouen elements comuns com la recuperació d’elements compositius i ornamentals, acabats, cromatismes, etc.

D’altra banda, s’inclou el suport a la preservació del comerç emblemàtic, un clar exemple d’arrelament de la ciutadania. Barcelona compta amb 209 establiments emblemàtics catalogats.

Els objectes d’aquesta convocatòria són els edificis de titularitat privada de més de 10 anys, i en ús, amb exclusió de les promocions immobiliàries.  S’inclouen obres d’interès patrimonial o de conjunt, en comerços emblemàtics i locals històrics no catalogats i també en la imatge exterior de locals comercials.

 

Parets mitgeres, cobertes verdes i naturalitzacions

Pel que fa als ajuts per a parets mitgeres, cobertes verdes i naturalitzacions, en una altra convocatòria, la dotació és també d’1.600.000 euros amb caràcter bianual.

A Barcelona hi ha prop de 3.000 parets mitgeres amb caràcter permanent sobre les quals es pot actuar. Els ajuts van adreçats a parets mitgeres visibles des de l´espai públic o espais col·lectius i sobre les quals és imprescindible la integració arquitectònica i aïllament tèrmic, i es preveuen diversos graus d’actuació en funció dels quals la subvenció va variant en augment progressiu (integració, aïllament, obertures, fotovoltaiques i verd).

Quant a cobertes verdes i naturalització, s’inclouen actuacions d’implementació d’una nova coberta verda, restauració de coberta verda existent i implementació d’horts urbans en cobertes. També es donaran ajuts a la naturalització i permeabilització de tanques cegues, a la conversió en permeable i enjardinada d’espais lliures d’edificació, i a l’eliminació de fibrociment.

Es poden presentar sol·licituds fins al 15 de novembre de 2022. Tota la informació sobre aquests ajuts està disponible a la pàgina barcelona.cat/ajuts-millora-paisatge.





Paraules clau

ajuts/ paisatge/ patrimoni/