[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Europa escull Barcelona per ser una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030 : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Europa escull Barcelona per ser una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030

28/04/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona és una de les ciutats triades en la crida llançada per la Comissió Europea per accelerar la transició verda i digital, amb l’impuls de 100 ciutats capdavanteres en polítiques que permetin assolir ambdues transicions pel 2030

Barcelona està fermament compromesa en la lluita contra el canvi climàtic, amb la implantació de polítiques pioneres com el Pla Clima, la Declaració d’Emergència Climàtica i l’adaptació de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona

Barcelona és una de les set ciutats espanyoles escollides en una tria que inclou ciutats de tots i cada un dels Estats membres de la Unió Europea

La nota inclou una primera valoració de la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el llistat de les 100 ciutats escollides per països:

Barcelona ha estat escollida per la Comissió Europe, entre les prop de 400 ciutats candidates, per formar part de la missió europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. El fet d’haver guanyat i formar part de la llista de ciutats triades per Europa, de les quals set son espanyoles, suposa un reconeixement explícit al compromís de Barcelona en la lluita contra el canvi climàtic, amb la implantació de polítiques pioneres com el Pla Clima, la Declaració d’Emergència Climàtica i l’adaptació de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona.

La convocatòria llançada des de la Comissió Europea, a través de la Missió de Ciutats, i a la qual Barcelona va presentar-se el passat mes de gener, ha permès seleccionar 100 ciutats que aspiren a ser climàticament neutres l’any 2030, amb l’objectiu de convertir aquestes ciutats en centres d’experimentació i innovació, ajudant d’aquesta manera a que totes les ciutats europees arribin a aquest objectiu pel 2050.

La Comissió Europea ha seguit un procediment rigorós per avaluar les propostes i seleccionar les ciutats. El resultat és una llista molt sòlida i diversa, que inclou ciutats de tots i cada un dels Estats membres de la Unió Europea. Aquesta diversitat serà molt important per obrir el camí perquè totes les ciutats siguin climàticament neutres l’any 2050.

Segons ha destacat la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “es un reconeixement molt important a la feina feta per assolir l’Agenda 2030. Posiciona la nostra ciutat com a referent internacional en la lluita contra el canvi climàtic i, a la vegada, fer una ciutat socialment més justa i generant un progrés compartit, i ens dona força per seguir treballant per garantir un futur sostenible a Barcelona”. “Amb l’actual guerra a Ucraïna, estem veiem com n’és d’urgent acabar amb la dependència de l’energia fòssil, avançar en l’Agenda 2030 i en la transició energètica i ser més sostenibles i neutres climàticament”, ha afegit.

“És un reconeixement internacional a una feina que estem fent per aterrar l’Agenda 2030 i prendre mesures concretes i per convertir Barcelona en un referent de la lluita contra el canvi climàtic, on les ciutats puguem aprendre unes de les altres “, ha afegit.

 

 

Una candidatura guanyadora

L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de la Tercera Tinència d’Alcaldia, responsable de l’Agenda 2030, i de la Regidoria d’Emergència Climàtica, han estat els responsables de treballar una candidatura que té com a objectiu accelerar la transició energètica a la ciutat.

L’Ajuntament, mitjançant la Declaració d’emergència climàtica, es marca l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica pel 2050. Tot i això, ser una de les 100 ciutats designades com a pioneres per la Comissió Europea és una oportunitat per treballar conjuntament i innovar.

Per ajudar-les a assolir la Missió la Comissió Europea aportarà a les ciutats seleccionades:

La Missió de Ciutats pretén implicar autoritats locals, ciutadans, empreses, inversors i autoritats regionals i nacionals en l’objectiu de la transició energètica, i per fer-ho es concentrarà en donar suport a diferents sectors perquè treballin junts en àmbits intel·ligents, digitals i altres tipus de solucions per ajudar a aconseguir la neutralitat climàtica.

Els sectors clau prioritaris per la Missió de Ciutats de la Comissió Europea són els de l’energia, el transport, la gestió de residus, els processos industrials i ús del producte i agricultura, silvicultura i altres usos del sòl. La convocatòria fomenta especialment la participació de les grans ciutats, amb una alta ambició de neutralitat climàtica, que promouen la diversitat i la inclusió dels ciutadans i altres parts interessades.

Barcelona té un fort compromís amb la construcció d’un futur sostenible. Prova d’aquest compromís és que des de finals dels 90, Barcelona ha implantat diverses polítiques i agendes internacionals vinculades a un desenvolupament més sostenible. A principis de la dècada de 1990 l’Ajuntament començà a desplegar l’Agenda 21 local, relacionada amb un desenvolupament més verd i sostenible del món, a partir d’iniciatives locals.

A partir d’aquí, el compromís de Barcelona amb la sostenibilitat ha anat creixent any rere any, amb la definició i implantació de diversos programes i serveis; sempre amb el mateix objectiu: assolir un futur sostenible per a tothom. Aquest objectiu es basa en diversos elements clau: una voluntat de ser més eficients en l’ús de l’energia, lligada a un creixement de l’energia renovable consumida i produïda a la ciutat; un augment dels modes de transport més sostenibles; una reducció de residus generats i un consum més eficient d’aigua. En els darrers anys s’ha anat incorporant a aquest conjunt de polítiques aquelles relacionades amb l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic. El Pla Clima de 2018 va ser reconegut com el millor pla d’aquesta temàtica entre totes les grans ciutats del món pel Pacte d’alcaldesses i alcaldes pel clima i l’energia.

A més d’aquests elements clau, hi ha una voluntat clara de que les mesures necessàries per assolir aquest objectiu s’implementin de tal manera que generin noves oportunitats econòmiques i que la prosperitat sigui compartida, vetllant per la qualitat del treball i la redistribució. Els poders públics han de tenir especialment en compte els sectors i les persones que poden rebre més impactes negatius de la transició cap a una ciutat lliure de carboni.

La lluita per la descarbonització està fortament vinculada amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb els quals l’Ajuntament de Barcelona està fortament compromès. Prova d’això és que l’any 2020 l’Ajuntament va adaptar l’Agenda a la dimensió i realitat de Barcelona, ​​localitzant el 82% dels objectius. El primer informe anual de seguiment de l’Agenda 2030 de Barcelona, corresponent a l’any 2021, mostra que el 56% dels KPI vinculats als objectius de l’Agenda 2030 de Barcelona avancen en la direcció correcta.

 

La nota inclou una primera valoració de la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el llistat de les 100 ciutats escollides per països:

Paraules clau

100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030/ smart city/