Premi del Ministerio de Consumo i AESAN al projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles per prevenir l’obesitat infantil : Servei de Premsa

Premi del Ministerio de Consumo i AESAN al projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles per prevenir l’obesitat infantil

06/05/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els Premis “Estrategia NAOS “ son un reconeixement a iniciatives que promouen l’alimentació saludable i l’activitat física contribuint així a la prevenció de l’obesitat i altres malalties.

El projecte de l’Ajuntament de Barcelona i l’ASPB proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada, més proteïna vegetal i productes de proximitat i de temporada per una alimentació més sana i sostenible a l’escola i a casa.

És una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i un dels llegats de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona i ja s’està implementant a una quarantena de centres educatius.

L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) i el Ministerio de Consumo han atorgat el XV Premi Estrategia NAOS a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar al programa Menjadors escolars més sans i sostenibles. El projecte, és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa. Per això, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta de menús més equilibrats i sostenibles inclou també incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals. Una quarantena de centres escolars de la ciutat ja l’han posat en marxa i se’n beneficien més de 15.000 alumnes que fan ús del servei del menjador. Ambdues institucions volen fer extensiu el premi també als centres educatius de la ciutat, com a reconeixement de la seva implicació en projectes per tal d’afavorir la salut present i futura d’infants i joves.

El programa s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador, que s’hi vulguin inscriure i des de l’ASPB es fa un acompanyament per a la seva implementació. Així doncs, l’Equip de Salut Comunitària de l’ASPB, en col·laboració amb l’equip de polítiques alimentàries de l’àrea d’alimentació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, proporciona assessorament i formació al professorat i la direcció, i a les empreses de monitoratge i restauració, tant pel que fa a l’alimentació saludable i sostenible com en aspectes relacionats amb la gestió de la cuina i la planificació de l’abastiment per promoure el contacte directe amb productors/es. D’altra banda, també ofereix tallers per a famílies. Igualment, s’han dissenyat i elaborat materials divulgatius per als centres i les famílies, entre ells propostes de sopar per complementar el dinar, un receptari de llegums, preguntes i respostes freqüents sobre l’alimentació sana i sostenible en infants o un fulletó amb informació sobre els aliments proteics vegetals i els seus mites.

L’Estrategia NAOS (Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad) que desenvolupen AESAN i el Ministerio de Consumo, impulsa i coordina polítiques i actuacions per fomentar una nutrició i alimentació saludable i la pràctica de l’activitat física, promocionant accions educatives e informatives dirigides als consumidors. Així doncs, els premis Estrategia NAOS tenen l’objectiu de reconèixer i donar major visibilitat a aquells programes, intervencions o altres iniciatives que amb la promoció d’aquests hàbits saludables ajudin a la prevenció de l’obesitat i altres malalties.

Menjadors més sans i sostenibles és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i forma part de l’agenda de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, que intenta refermar el llegat que deixa a la ciutat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible del 2021. El seu objectiu és promoure un model d’alimentació més saludable i sostenible que tingui cura de la salut de les persones, dels territoris i del planeta a la vegada. Es va posar en marxa l’any 2020 com a prova pilot en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona. Durant el curs passat, el projecte es va estendre a altres centres educatius de la ciutat i ja s’està implementant a 46  (12% dels 388) centres educatius amb servei de menjador.

Les avaluacions dels menús escolars de Barcelona que fa l’ASPB en el marc del Programa de revisió dels Menús Escolars (PReME), del Departament de Salut, posen de manifest que, durant el curs 2020-2021, en conjunt, els centres de la ciutat complien els criteris d’alimentació saludable establert. No obstant això, les revisions fetes als centres que participen en el PReME mostren que la major part oferien menys racions de llegums als primers plats (94%) i de proteics vegetals als segons plats de les recomanades mensualment (95%), i sobrepassava les racions mensuals indicades de carns totals (93%), així com les de carns vermelles i processades (76,9%). També hi havia marge de millora en quant al volum de productes frescos i de proximitat que s’oferien a les escoles.  Per tant, cal seguir insistint en la millora d’aquests paràmetres, així com en reduir els aliments precuinats. Tots els centres han mostrat una elevada satisfacció amb els informes elaborats i amb les recomanacions proposades per l’ASPB i han millorat les seves propostes en les avaluacions de seguiment.

 

El llegat de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 a les escoles

Aquest projecte, però, no és un projecte aïllat a l’àmbit educatiu relacionat amb la promoció d’un model alimentari més saludable i sostenible a la ciutat. De fet, les escoles són un dels àmbits on des de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible s’ha treballat amb més prioritat. Així doncs, hi ha d’altres iniciatives que s’han dut a terme per introduir l’alimentació sostenible en els currículums, amb activitats educatives dirigides al professorat i l’alumnat, la promoció d’intercanvi d’experiències i l’elaboració de materials educatius, com una guia pedagògica sobre l’alimentació sostenible. En concret, s’han posat en marxa diversos projectes com Alimenta’t amb seny, la Maleta de l’Alimentació Sostenible o les Maletes de llibres per establir una reflexió i aportar coneixements i eines sobre l’alimentació sana, justa i sostenible a les escoles. Tot plegat farà de la comunitat un col·lectiu més crític i responsable.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
escola/ menjadors/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina