Barcelona es converteix en la capital mundial de l’educació superior : Servei de Premsa

Barcelona es converteix en la capital mundial de l’educació superior

13/05/2022Temps estimat de lectura: 6 minuts

Del 16 al 20 de maig, la capital catalana acull la Setmana Mundial de l’Educació Superior

La Setmana s’organitza en el context de la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, que se celebra a Barcelona del 18 al 20 de maig  

Barcelona es convertirà en la capital de l’educació superior amb la celebració de la Setmana Mundial de l’Educació Superior, del 16 al 20 de maig, i la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, del 18 al 20 de maig. L’organitzador local d’ambdós esdeveniments és la Global University Network for Innovation (GUNi), presidida i coordinada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i compta amb el suport directe del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Durant aquesta setmana, participaran presencialment més de 2.000 persones d’arreu del món i més de 8.000 en format virtual.

 

SETMANA MUNDIAL DE L’EDUCACIÓ SUPERIOR 2022

Entre el 16 i el 20 de maig, diverses institucions nacionals i internacionals organitzaran una sèrie d’actes arreu de Barcelona per debatre sobre el futur de l’educació superior i la política universitària. A l’acte de presentació de la Setmana Mundial de l’Educació Superior, el secretari executiu de l’ACUP i director de GUNi, Josep M. Vilalta, ha posat en relleu que “durant la Setmana Mundial, i gràcies a la participació d’institucions nacionals i internacionals, Barcelona es convertirà en l’epicentre de la discussió sobre el futur de les universitats arreu del món”.

A més de la celebració de la Conferència de la UNESCO, la Setmana Mundial compta amb una quinzena d’esdeveniments arreu de la ciutat organitzats per un total de 22 institucions. Amb la mirada posada en el futur del sector universitari, Barcelona liderarà el camí de la reflexió, la innovació i la transformació de l’educació superior internacionalment. Entre d’altres institucions participants, s’hi inclouen la Unió per la Mediterrània, la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), la Universidad Menéndez Pelayo, la revista Times Higher Education, la Fundació la Caixa, diverses xarxes universitàries internacionals, el Ministeri d’Universitats, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’ACUP i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Durant l’acte de presentació de les activitats de la Setmana Mundial de l’Educació Superior, José Manuel Pingarrón, Secretari General d’Universitats, ha destacat el “clima de col·laboració que ha existit entre les diverses institucions participants en l’organització de la Conferència Mundial, així com del programa d’actes paral·lels (Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Govern d’Espanya i UNESCO)”. Pingarrón ha remarcat “l’objectiu primordial” compartit per totes les institucions, que és “situar en un lloc central l’educació superior durant una setmana per possibilitar la seva evolució i oferir un servei millor a la nostra societat canviant”.

Vilalta ha afegit que “cal aprofitar el moment històric i la col·laboració de totes les institucions per consolidar Barcelona com a capitalitat universitària mundial”. I és que el plantejament de les institucions organitzadores de la Setmana Mundial és a llarg termini: “Mitjançant un seguit de programes innovadors liderats per la xarxa mundial GUNi en els propers anys, pretenem esdevenir un node de coneixement en matèria universitària de referència internacional.”

Victòria Alsina, Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert del Govern de la Generalitat de Catalunya, ha parlat amb termes semblants: “La Conferència Mundial sobre l’Educació Superior convertirà Barcelona en la capital de l’educació durant una setmana. Però la voluntat és que serveixi com la primera pedra per fer de Barcelona, i Catalunya, un pol de coneixement referent per la seva àmplia xarxa d’universitats i centres de recerca. Volem aprofitar l’empenta i l’esforç per fer cristal·litzar nous projectes com la creació a Barcelona d’un Institut UNESCO especialitzat en Educació Superior. Tinguin per segur que si la UNESCO busca un soci per desenvolupar aquesta iniciativa, en el Govern de Catalunya n’hi trobarà un.”

El programa complet de la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022 es pot trobar al web https://setmanamundialeducaciosuperior2022.org/ (versions en anglès, castellà i català).

 

CONFERÈNCIA MUNDIAL D’EDUCACIÓ SUPERIOR

Barcelona serà seu de la tercera Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC2022, en anglès), un esdeveniment de referència mundial que acollirà prop de 2.000 persones en format presencial i prop de 8.000 persones en format virtual. Així, Barcelona es convertirà en la capital de l’educació superior durant una setmana.

Durant la roda de premsa, Jordi Martí, Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona ha remarcat com “l’elecció de Barcelona per traslladar per primera vegada la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO mostra el potencial de la ciutat com a referent global universitària”. El representant de l’Ajuntament ha destacat la importància dels actes paral·lels de la Setmana Mundial, que “trasllada el debat i la reflexió sobre el futur de les nostres Universitats a tota la ciutadania”.

El president de l’ACUP-GUNi i rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha reflexionat sobre la importància d’aquesta cita per al sector universitari: “Després d’uns anys de canvis forçats i sobtats, és un bon moment per repensar l’educació superior. La conferència mundial que organitza la UNESCO a Barcelona la setmana que ve és una gran oportunitat per a reflexionar i debatre com ha de ser i què ha de fer l’educació superior per a satisfer les demandes d’una societat del coneixement. Una oportunitat per posar en valor el treball de les universitats a cavall de la creació de coneixement i de la seva transferència, unes institucions que han de liderar una societat més sostenible, oberta, integradora, preocupada pel benestar de les persones.”

 

 

Celebrada l’any 1998 a París, la primera Conferència Mundial d’Educació Superior es plantejava com un esdeveniment decennal. Per primera vegada, aquest 2022 la WHEC se celebra fora de la seu de la UNESCO. En aquesta ocasió, Barcelona reunirà un públic molt variat, amb alts representants dels governs d’arreu del món, rectorats d’universitats del món, responsables de xarxes universitàries internacionals, estudiants, institucions, ONGs i empreses, així com altres experts en matèria d’educació superior.

L’objectiu de la WHEC2022 és replantejar les idees i pràctiques de l’educació superior per garantir el desenvolupament sostenible del planeta i la humanitat. A través de la construcció col·lectiva dels múltiples actors que hi seran representats, la Conferència busca convertir-se en una conversa mundial alimentada per narratives diverses sobre l’educació superior. En el marc de la WHEC2022, la UNESCO presentarà el full de ruta que guiarà el sector universitari durant els propers deu anys per convertir-lo en un actor clau davant les dificultats i les crisis sociosanitàries del temps actuals.

En relació amb el full de ruta i el futur del sector, el Cap de la Divisió d’Educació Superior de la UNESCO, Peter Wells, ha posat en relleu que l’educació superior, com a part integrant del dret a l’educació “pot i ha de contribuir a forjar un nou contracte social per a l’educació capaç d’alliberar el talent i de guiar la transició ecològica i digital envers un futur més just i sostenible. Per aconseguir-ho, els sistemes d’educació superior han de ser més oberts, col·laboratius i resilients”.

En aquest context, i aprofitant l’empenta que ofereix l’encàrrec de la UNESCO, Barcelona aspira a convertir-se en capitalitat universitària mundial, tot fent el seguiment de les conclusions i recomanacions de la WHEC2022 i posant en marxa programes innovadors i d’alt impacte social impulsats per les diverses institucions del territori i sota la coordinació de la xarxa mundial GUNi.

Des de la Diputació de Barcelona, la presidenta Núria Marín destaca el reconeixement implícit de l’encàrrec de la UNESCO a la tradició pedagògica avançada [del territori], que es basa, com l’ensenyament universitari a escala europea des de fa segles, en una activa i potent xarxa de ciutats”.

Entre els actes inclosos dins la Conferència, destaca la presentació del nou Informe Mundial GUNi, que duu per títol New Visions for Higher Education towards 2030. Hi han participat més de 90 experts d’arreu del món i té per finalitat reflexionar sobre com cal transformar les universitats atenent als nous reptes socials, econòmics, culturals i tecnològics i als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU i l’Agenda 2030. La presentació tindrà lloc el divendres 20 de maig a les 9:30h. Un cop presentat l’Informe, es podrà trobar en accés obert a la xarxa amb l’objectiu de fer arribar el coneixement arreu del món.

La WHEC2022 compta amb el suport directe del Govern Central de l’Estat, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. L’organització és a càrrec de la UNESCO, en col·laboració amb la GUNi i l’ACUP com a socis estratègics locals.

 

___

NOTA IMPORTANT PER ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ:

Descarregar imatges (ZIP)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
educació/ unesco/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina