Comença el període d’obertura comercial en diumenges i festius a la nova Zona de Gran Afluència Turística : Servei de Premsa

Comença el període d’obertura comercial en diumenges i festius a la nova Zona de Gran Afluència Turística

13/05/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Entre aquest diumenge 15 de maig i el proper 15 de setembre, tots els establiments que ho desitgin i que estiguin dins de les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) podran obrir tots els diumenges i festius de 12 a 20 hores

Aquesta nova regulació es basa en l’acord social rubricat per la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO, i que compta amb el vist i plau del Govern municipal i la ratificació de la Generalitat de Catalunya

Per donar resposta a aquesta nova regulació i garantir que es respectin els drets laborals de les persones treballadores i fer un seguiment de les contractacions, s’ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials

A partir d’aquest diumenge 15 de maig i fins al proper 15 de setembre, els establiments comercials inclosos a la nova Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) que ho desitgin podran obrir les seves portes tots els diumenges i festius de 12 a 20 hores. Així ho recull l’acord per ampliar la delimitació i els dies d’obertura comercial de la ZGAT a la ciutat de Barcelona, que també va acompanyat d’un acord social, que es va signar el passat mes de febrer i que la Generalitat de Catalunya ha ratificat recentment.

Aquesta nova regulació abasta els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que contempla els següents barris:

 

Nova Zona de Gran Afluència Turística a la que els comerços podran obrir diumenges i festius del 15 de maig al 15 de setembre, coincideix amb les zones 1 i 2 del PEUAT

 

Aquesta nova regulació, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025, és fruit de l’acord al que van arribar la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO el passat mes de febrer amb el vist i plau de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona ja va demanar que la proposta havia d’anar acompanyada d’una negociació amb la part social. Per aquest motiu, s’ha treballat amb els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO amb els que s’ha arribat a acord. El consistori també considerava essencial que aquesta nova regulació donés garanties de contractació i, per aquest motiu, Barcelona Activa serà l’ens encarregat de fer-ne el seguiment per garantir que així es faci.

A més de la regulació prevista a la ZGAT, el comerç de tota la ciutat compta amb 10 dies festius en els que poden obrir les seves portes. 8 els fixa la Generalitat de Catalunya i 2 l’Ajuntament de Barcelona. Per a l’any 2022, els dies d’obertura comercial són: 2 i 9 de gener, 6 de juny, 15 d’agost, 26 de setembre i 4, 8, 11 i 18 de desembre. Pel 2023 seran: 8 de gener, 1 i 26 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre.

 

Constituïda la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials

En la línia de garantir que aquesta ampliació d’horaris comercials pugui generar més ocupació i que es respectin els drets laborals dels treballadors, s’ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials de la que formen part tots els signants de l’acord, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta Taula es reunirà periòdicament per poder analitzar els indicadors sobre l’impacte a l’ocupació d’aquesta mesura i poder buscar possibles solucions per a qualsevol incidència que pugui aparèixer.

NOTA: Adjuntem els links del web d’horaris comercials on es pot consultar tota la informació, l’Acord Social i l’adhesió de CCOO a l’Acord Social.

https://ajuntament.barcelona.cat/comerc/ca/observatori/horaris-comercials

https://ajuntament.barcelona.cat/comerc/sites/default/files/arxius/acord_social.pdf

 

Enllaç relacionat

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
comerç/ turisme/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina