L’ONCE Catalunya lliura a l’Ajuntament de Barcelona la col·lecció en braille de ‘Barcelonas’, el recull de cròniques de Vázquez Montalbán : Servei de Premsa

L’ONCE Catalunya lliura a l’Ajuntament de Barcelona la col·lecció en braille de ‘Barcelonas’, el recull de cròniques de Vázquez Montalbán

19/05/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

El delegat territorial d’ONCE Catalunya, Enric Botí, ha entregat cinc exemplars de sis volums cadascun

És el primer llibre del fons editorial de publicacions municipals de l’Ajuntament de Barcelona que es publica en braille

L’ONCE Catalunya ha lliurat a l’Ajuntament de Barcelona la transcripció en braille de ‘Barcelonas’, les cròniques de Manuel Vázquez Montalbán sobre la Ciutat Comtal preolímpica. En total han estat cinc exemplars de sis volums cadascun d’ells en l’extensió del sistema de lectoescriptura de les persones cegues. L’entrega l’ha feta Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya.

 

 

És el primer llibre del fons editorial de publicacions municipals de l’Ajuntament de Barcelona que es publica en braille, fruit de l’interès per part de l’Ajuntament de poder oferir un dels seus llibres en braille, i de l’ONCE per tenir en el seu catàleg una publicació municipal de referència. L’acte ha tingut lloc aquest matí al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de Laura Pérez, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI; Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD); Enric Botí, delegat Territorial de l’ONCE a Catalunya; Jordi Tudela, gerent de l’IMPD; Ferran Burguillos, gerent de Biblioteques de Barcelona; Marta Rafales, cap del SEDAC, i Núria Costa, Directora de Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona.

Els cinc exemplars editats es distribuiran de la següent manera: un, es destinarà a l’IMPD; un, a la Biblioteca de Vilapicina i Torre Llobeta i un altre a la Biblioteca d’Horta-Can Mariner, ambdues amb un fons dedicat a persones amb discapacitat; un altre a l’Ajuntament de Barcelona –  Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC); i un darrer a l’ONCE Catalunya.

“Per l’ONCE Catalunya  és una gran satisfacció incorporar els punts màgics del braille a la gran obra de Vázquez Montalbán. Una aportació per fer una Barcelona més inclusiva amb el codi de lectoescriptura de les persones cegues i apropar la cultura també per als que no poden veure”, manifestà Enric Botí. La publicació també ha estat possible gràcies a la col·laboració de la família Vázquez Montalbán.

Editat per primera vegada l’any 1987 per l’editorial Empúries, l’Ajuntament de Barcelona va recuperar el 2018, trenta anys després, la reedició del llibre ‘Barcelonas’ de Manuel Vázquez Montalbán en català, castellà i anglès. Ara es publica en braille i es recuperen les edicions anteriors incloent el pròleg que Montalbán va escriure especialment per a la traducció anglesa de l’obra, apareguda el 1992, i on Montalbán ja plantejava nous interrogants sobre el futur de l’urbs. També s’amplia l’edició amb notes i epílegs d’experts sobre la figura de Vázquez Montalbán i il·lustracions de Pau Valls, que també han quedat recollides en alguns casos en la versió en braille.

A la contraportada dels llibres, llegim: “Més de tres dècades després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. El 1987, mentre la ciutat ja treballava sense descans en la construcció del nou horitzó urbà i humà que començaven a traçar els Jocs Olímpics del 1992, la veu de Montalbán va alertar sobre els riscos d’aquella macrooperació de rentat de cara, necessària, encara que també dolorosa. La Barcelona d’aquell present, i la del futur que aleshores s’entreveia, no va néixer quan Joan Antoni Samaranch va pronunciar la frase de “à la ville de Barcelona”. Calia remuntar-se als orígens per explicar-la totalment i oferir una versió més propera i còmplice amb els protagonistes anònims, sovint marginats i ignorats”. I segueix: “el relat de Montalbán és més actual que mai. A més de “crònica personal”, és sobretot una enorme lliçó d’història que cal llegir i rellegir”.

 

Louis Braille

El 1825, Louis Braille va idear el seu sistema de punts en relleu: el sistema braille aporta a les persones cegues una eina vàlida i eficaç per llegir, escriure, accedir a l’educació, a la cultura i a la informació, guiant-se només pel tacte. Es tracta d’un sistema que parteix de sis punts, la combinació dels quals permet obtenir 64 combinacions diferents, incloent-hi la que no té cap punt, que s’utilitza com a espai en blanc per separar paraules, números, etc. La presència o absència de punts determina de quina lletra es tracta.

 

Cultura inclusiva

Aconseguir que les persones amb ceguesa o baixa visió puguin accedir, de manera autònoma, a tota la informació impresa, representada i electrònica és objectiu de l’ONCE per tenir una cultura inclusiva. El lleure constitueix un espai creatiu, implica una dimensió plural i pública, facilita les relacions, desenvolupa la persona i és clar un indicador del nivell d’inclusió social.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Barcelonas/ Braile/ ONCE Catalunya/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina