El Park Güell referma la seva aposta per garantir l’ús veïnal amb la millora del registre Gaudir Més : Servei de Premsa

El Park Güell referma la seva aposta per garantir l’ús veïnal amb la millora del registre Gaudir Més

23/05/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Prop de 60.000 persones visiten mensualment de manera gratuïta el Park Güell. Més de la meitat es distribueixen a les franges horàries úniques exclusives pel veïnat i usuaris habituals: “Bon dia Barcelona” i “Bon vespre Barcelona”

La millora del registre al Gaudir Més permet obtenir a tots els ciutadans de Barcelona entrades diàries gratuïtes d’una manera més fàcil per accedir al parc. L’accés també es gratuït per als veïns i veïnes i les escoles dels barris dels entorns

El Park Güell avança així en l’objectiu de consolidar-se com un espai obert per als veïns i les veïnes i d’aprofundir en un model de gestió basat en la sostenibilitat turística i en iniciatives destinades a aportar un retorn social a la ciutat

El Park Güell referma la seva aposta per ser un espai obert a la ciutadania de Barcelona i, sobretot, als veïns i veïnes de l’entorn amb la millora del registre al Gaudir Més per fer més fàcil i accessible el procés d’obtenció d’entrades gratuïtes diàries per a totes les persones empadronades a Barcelona. Actualment prop de 60.000 persones visiten mensualment de manera gratuïta el Park Güell.

El registre es pot realitzar presencialment a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OACS) amb cita prèvia i també per l’oficina virtual de tràmits. Una vegada donat d’alta, la persona usuària pot descarregar-se gratuïtament una entrada de dia al recinte sense reserva prèvia a través del mòbil o l’ordinador. L’entrada s’ha de descarregar el mateix dia que es faci la visita.

El servei està disponible els 365 dies de l’any. A més, es compatible amb ofertes d’altres equipaments públics i privats adherits.

 

Un espai obert als veïns, veïnes i escoles dels entorns

Amb la millora del servei del Gaudir Més es torna al funcionament habitual d’abans de la pandèmia i a partir de l’1 de juny deixa d’estar operativa l’opció temporal d’accedir al recinte amb el Carnet de Biblioteques. Durant aquest període transitori s’ha impulsat la inscripció al registre i més de 20.000 persones s’han afegit al Gaudir Més. La meitat d’aquestes altes s’han fet  a través del Portal de tràmits de l’Ajuntament.

De la mateixa manera, es manté la identificació per a l’accés habitual del veïnat i de les escoles de l’entorn del parc.  Actualment s’hi pot accedir de manera gratuïta amb el carnet de veïns de La Salut, Vallcarca, El Coll, Carmel, Can Baró i Baix Guinardó. Hi ha 32.000 carnets actius, que representen el 42% dels accessos gratuïts diaris al parc. També s’hi pot accedir de franc amb el carnet per les escoles de l’entorn. Els veïns i veïnes, escoles, esportistes i passejadors de gossos representen el 87% dels accessos gratuïts diaris.

També es manté la reserva d’unes franges horàries úniques exclusives per al veïnat i usuaris habituals: la “Bon dia Barcelona” i la “Bon vespre Barcelona”. L’horari d’obertura de les portes del Park és a les 7 h del matí, i és a partir d’aquesta hora i fins a les 9:30 h, quan comença la franja d’accés exclusiu per a veïns, veïnes i escoles i per a totes persones registrades al Gaudir Més. L’horari de visitants finalitza a les 20 h, i és quan es dóna inici a la franja “Bon vespre Barcelona”, un espai de temps fins a les 22h per al veïnat, persones de l’entorn i els registrats al Gaudir Més.

Amb aquestes franges es faciliten algunes activitats com la pràctica esportiva i la mobilitat per dins del parc com a zona de connexió entre barris i com a acció preventiva per evitar massificacions als nuclis de residents.

Per tal d’assegurar la sostenibilitat turística s’han implantat una sèrie de mesures destinades a reduir la capacitat de càrrega del recinte i la capacitat d’aparcament d’autocars. També s’han ampliat la regulació a les portes d’accés, algunes exclusives per veïns i veïnes, s’ha fet un retorn de les inversions en actuacions a l’entorn i s’ha donat suport a la cultura i a l’educació de proximitat amb activitats i programes específics.

Abans de la pandèmia, e​l park Güell rebia uns 9 milions de visitants anuals, amb una mitjana de 24.660 visitants diaris i només hi havia una hectàrea del recinte regulat. A partir de la reobertura del parc, l’estiu de 2020, es van aplicar mesures per limitar  la capacitat de càrrega a un màxim de 4,5 milions anuals per  rebaixar la pressió turística. En aquest sentit, durant el primer quadrimestre de 2022 tot el parc està regulat i hi ha hagut un total de 1.1194.661 accessos dels quals 1.100.549 han estat en horari de visita habitual, 56.370 en la franja del “Bon dia Barcelona” i 35.733 en la franja del “Bon vespre Barcelona”. La regulació de l’espai ha suposat una reducció dels visitants i un augment del nombre de veïns i veïnes que visiten el parc gratuïtament durant les franges exclusives.

En total, s’han destinat prop de 9 milions d’euros de retorn social tot i la pandèmia, entre 2019 i 2022 a actuacions concretes algunes d’elles relacionades amb el manteniment patrimonial, com la recuperació de la font de la Sarva, actuacions als barris com a pacificació del carrer d’Olot, l’Aula ambiental Turull o la gespa artificial de CF Carmel. També s’ha promocionat la cultura amb activitats d’estiu (cinema i concerts) durant tot l’any.

 

Una aposta per la sostenibilitat

La voluntat de fer del Park un espai més segur, conjuga amb la necessitat d’alinear-lo als objectius de sostenibilitat ambiental i responsable, tenint en compte que es tracta d’un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Com a tal, resulta un dels punts més visitats, tant pel seu interès en l’àmbit cultural i turístic, com un dels elements clau en l’arquitectura de Gaudí, però també com un dels espais verds més importants de tots els oberts a la ciutadania de Barcelona.

El model de gestió que ha mantingut el Park aquests últims anys ha permès avançar en l’objectiu de resoldre els reptes de sostenibilitat de l’espai i de massificació, i ha millorat l’experiència dels visitants, tenint en compte les diferents sensibilitats, la multiplicitat d’usos del Park i la singularitat d’un espai excepcional, així com del seu entorn.

En aquest sentit, cal tenir en compte que el Park Güell va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984, una distinció que s’atorga a aquells espais naturals i béns culturals d’arreu del món que, que pel seu gran valor cal protegir i garantir-ne la conservació. Actualment el Park Güell és el segon dels atractius turístics més visitats de la ciutat.

El Park Güell s’ha adherit al certificat Biosphere, que acredita les bones pràctiques en turisme responsable i sostenible de l’activitat, garantint un equilibri econòmic, sociocultural i mediambiental per tenir cura de l’entorn. La certificació Biosphere l’atorga l’Institut de Turisme Responsable, un organisme independent, amb el suport de la UNESCO, que té com a objectiu impulsar accions i programes de desenvolupament sostenibles a nivell turístic.





Paraules clau

Gaudir Més/ park güell/