Barcelona acull la trobada “Your Plate Your Planet”,  un moviment global de ciutats contra l’emergència climàtica” : Servei de Premsa

Barcelona acull la trobada “Your Plate Your Planet”,  un moviment global de ciutats contra l’emergència climàtica”

25/05/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Fins a 7’74 milions de tones CO2eq a l’any, és a dir, el que equival a 1’67 milions de cotxes menys anualment. Aquesta és la dada que presenten les ciutats del Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (The Barcelona Challenge for Good Food and Climate) amb la campanya “Your plate, your planet” dedicada a explicar com les polítiques alimentàries locals són imprescindibles davant l’emergència climàtica.

Els dies 23, 24 i 25 de maig responsables tècnics i polítics de sis ciutats del món es reuneixen, de nou, a Barcelona per avançar en el desenvolupament de polítiques alimentàries per a l’acció climàtica. El sistema agroalimentari mundial (que inclou la producció, transformació, empaquetatge, transport i distribució d’aliments) és responsable d’entre el 21% y el 37% del total d’emissions globals netes dels gasos d’efecte hivernacle antropogènics. Per això, els municipis, actors clau de la innovació cultural i social, estan implementant polítiques alimentàries per a l’acció climàtica.

Al Repte de Barcelona 20 municipis d’arreu del món se situen com a avantguarda i assumeixen el seu paper d’actor clau en la implementació de polítiques alimentàries locals per a l’acció climàtica.

 

Què és el Repte de Barcelona?

El Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (The Barcelona Challenge for Good Food and Climate) és una crida internacional als municipis i als seus habitants per tal que assumeixin compromisos per a la transformació dels seus sistemes alimentaris amb la finalitat de fer front a l’emergència climàtica. Es va presentar el passat mes d’octubre de 2022 durant la celebració del VIIè Fòrum Global del Pacte de Milà, que va tenir lloc a Barcelona.

Les entitats impulsores són l’Ajuntament de Barcelona i les següents xarxes de ciutats: Xarxa de Municipis per l’Agroecologia (Espanya), Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, C40, Terres en villes (França) i Sustainable Food Places (Regne Unit). Les ciutats compromeses amb el Repte de Barcelona són: Belo Horizonte, Rosario, Ougadougou, Tananarive, Rivas Vaciamadrid, Kazan, València, Barcelona, Granollers, Milano, Métropole de Lyon, Le Havre Seine Métropole, Quelimane, Indore, Mouans-Sartoux, Jammu, Chandigarh, Sagar, Jabalpur, Ujjain, Vitoria-Gasteiz, Bogotá y Marsella.

El Repte de Barcelona aborda dos desafiaments fonamentals: la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a l’emergència resultant, mitjançant el compromís de transformar els sistemes agroalimentaris locals per a garantir l’accés a dietes suficients, sostenibles, saludables i nutritives per a totes les persones, evitant així la vulnerabilitat alimentària i potenciant la justícia alimentària.

Aquesta iniciativa fa front als dos desafiaments impulsant i donant suport a accions específiques dins de les sis categories d’acció del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes: governança, dietes i nutrició sostenible, equitat social i econòmica, producció d’aliments, subministrament i distribució d’aliments, i malbaratament d’aliments.

En el marc del Repte de Barcelona, s’estan organitzant dos trobades internacionals formatives sobre polítiques alimentàries. El primer celebrat entre els dies 23 i 25 de maig i que visitarà Barcelona i Granollers; i el segon a principis de juliol a França i que viatjarà a Mouans-Sartoux i la metròpoli de Lyon. Aquestes trobades estan dirigides especialment als tècnics d’ajuntaments i a responsables polítics implicats en la definició i aplicació de les polítiques alimentàries. El seu objectiu és conèixer de primera mà iniciatives exitoses i innovadores de polítiques públiques d’alimentació sostenible i saludable i permetre a les persones participants l’intercanvi entre elles i amb els actors locals.

Veure propostes municipals a: https://thebcnchallenge.org/signatories/

 

 

 





Paraules clau

Your Plate Your Planet/