La Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) es transforma amb motiu de la Copa Amèrica : Servei de Premsa

La Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) es transforma amb motiu de la Copa Amèrica

27/05/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’entitat serà la coorganitzadora de la 37a edició d’aquesta competició, considerada la més important del món en l’àmbit de la vela, juntament amb l’equip neozelandès Emirates Team New Zealand, i el Port de Barcelona

El seu objectiu serà el de coordinar les administracions implicades, garantir el correcte desenvolupament de la competició, vincular-la amb la ciutadania i economia de Barcelona, Catalunya i Espanya, potenciar l’Economia Blava i potenciar la promoció internacional de la ciutat i de la resta de destinacions del país gràcies a la celebració d’aquest esdeveniment i desenvolupar-ne el llegat posterior

El president de l’entitat serà el conseller de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent; una vicepresidència l’ostentarà el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; i una altra el secretari general de Cultura i Esport del Gobierno de España, Víctor Francos; la direcció general anirà a càrrec d’Ignasi Armengol

Els patrons de la Fundació en aquesta nova etapa són: el Ministerio de Cultura y Deporte, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, i l’Associació Barcelona Global

 

La Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) coorganitzarà la 37a edició de la Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona l’any 2024, juntament amb l’Emirates Team New Zealand i el Port de Barcelona. Així ho recullen els nous estatuts d’aquest ens que s’han aprovat aquesta tarda en la reunió del seu patronat. De fet, el seu nom passa a ser Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona i Copa Amèrica i treballarà en aquest esdeveniment juntament amb l’equip neozelandès Emirates Team New Zealand.

La FNOB té per objectiu promoure i executar totes aquelles iniciatives que reverteixin en el foment i la potenciació de l’esport de navegació oceànica de vela o en qualsevol de les seves manifestacions; promoure la sostenibilitat, la innovació, l’economia, la igualtat, la diversitat i qualsevol altre valor d’interès públic en relació amb la navegació i l’economia blava. Ara, amb aquest canvi d’estatuts, també ha de donar tot el suport necessari per a que Barcelona, Catalunya i Espanya acullin la seu i l’organització de qualsevol tipus de regata nacional o internacional i, en especial, les edicions de la Copa Amèrica.

Així, la FNOB s’encarregarà de promoure i organitzar des d’un punt de vista local la Copa Amèrica i coordinarà i crearà sinergies entre totes les administracions públiques implicades per tal que l’esdeveniment es pugui celebrar amb les majors garanties, tant per la mateixa regata i els seus participants com per a la resta de la ciutadania de Barcelona i de la resta de poblacions implicades. La seva funció també serà la de garantir que la regata serveix per promocionar internacionalment la ciutat de Barcelona, Catalunya i Espanya  i assegurarà que l’esdeveniment també generi vincles amb la ciutadania i es desenvolupi el llegat posterior.

Els nous estatuts també recullen quins seran els patrons d’aquest ens per tal de poder acomplir amb l’objectiu d’organitzar la Copa Amèrica: el Ministerio de Cultura y Deporte, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, i l’Associació Barcelona Global. També es preveu la incorporació de representants del sector privat reunits per Barcelona Global que amb els seus avals han garantit la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona. La presència del Govern espanyol es concretarà en un acord posterior entre les administracions implicades.

El nou president del Patronat de la FNOB serà el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent; i les vicepresidències recauran en el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; i el secretari general de Cultura i Esport del Gobierno de España, Víctor Francos. El Comitè Executiu serà nomenat pel Patronat en la propera convocatòria i el nou director general serà Ignasi Armengol.

Ignasi Armengol Villà (Barcelona, 1964) és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un màster en Gestió Pública i el Programa de Direcció General de l’IESE. Ha ocupat diferents responsabilitats en l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), essent el Director General de Bus fins el maig del 2011. Després es va incorporar a la Direcció General de Barcelona de Serveis Municipals (BSM) fins el maig del 2016. En aquest moment, es va incorporar a la Direcció General de Transporte Masivo de Panamá dins l’estructura de la multinacional anglesa, FIRST TRANSIT fins març del 2020. Actualment estava al front de la Direcció Internacional del Grup Vectalia.

Compta amb una àmplia experiència en àmbits de Gestió Pública de grans organitzacions, i sempre vinculat a projectes de transformació i millora de les ciutats. Ha participats en esdeveniments i accions claus a la ciutat de Barcelona com els Jocs Olímpics’92, el Fòrum de les Cultures, el disseny de la Nova Xarxa de Bus, la implementació del primer Bicing, la posada en marxa del projecte de la T-Mobilitat, la gran transformació del sistema de transport públic a la ciutat de Panamá introduint 1.500 nous autobusos, i en l’organització i gestió d’espais emblemàtics com el Park Güell, l’Anella Olímpica, el Parc d’Atraccions del Tibidabo o l’espai del Fòrum.

 

La FNOB i el seu paper promotor de l’esport de navegació oceànica a vela

La FNOB és una entitat constituïda el 2005 amb l’objecte fundacional de promoure l’esport de navegació oceànica a vela. La seva creació va ser el resultat de la idea desenvolupada i realitzada per una plataforma constituïda per l’Ajuntament de Barcelona, la Fira de Barcelona, el Port de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

El seu objectiu és convertir la ciutat de Barcelona en un referent internacional de la vela d’alta competició, tant des del punt de vista esportiu, com l’educatiu, l’empresarial i el científic. L’ens està situat en l’Antic Edifici Remolcadors, al Moll de Llevant, i fins ara ha estat presidit pel regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé.

 

Una aposta clara per l’Economia Blava

L’Economia Blava engloba les activitats econòmiques vinculades amb els àmbits aquàtics compatibles amb la conservació dels ecosistemes marins i que afavoreixen el desenvolupament social i econòmic sostenible. Aquest àmbit engloba diversos sectors, des de les activitats portuàries i la pesca fins a la biotecnologia marina o les energies renovables marines, incloent el sector nàutic i esportiu, cultural i de lleure.

Amb l’objectiu de desenvolupar aquesta Economia Blava de manera compatible amb la preservació dels serveis ecosistèmics, el Govern va aprovar l’any 2018 l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 com el instrument de planificació de la política marítima integrada en el marc de l’Agenda Marítima de Catalunya. La implementació del Pla Estratègic ha possibilitat el primer dimensionament de l’Economia Blava del país, i donat un important impuls a la recerca, la innovació i la transferència en aquest àmbit. La contribució de l’Estratègia ha estat també evident en aspectes relacionats amb la biodiversitat, el canvi climàtic i la igualtat de gènere. L’Estratègia integra en el seu òrgan de governança al Consell Català de Cogestió Marítima, a les administracions, científics, sectors econòmics i societat civil amb la finalitat de co-dissenyar-la i co-implementar-la.

L’Ajuntament de Barcelona promou  una estratègia d’impuls a l’economia blava i, a través de Barcelona Activa, col·laborarà activament amb la FNOB i la Copa Amèrica per a que aquesta esdevingui un vector de creació d’ocupació, desenvolupament econòmic i social de la ciutat i eix vertebrador del seu litoral, afavorint les activitats que tinguin com a eix d’innovació la sostenibilitat i la tecnologia.

El Port de Barcelona inclou en el seu darrer Pla Estratègic 2021-2025, l’Economia Blava com una oportunitat a l’hora d’assolir els seus objectius en termes de sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.  A més a més, en la seva visió 2040 (publicada en el mateix Pla Estratègic) considera l’Economia Blava com un motor econòmic i dinamitzador per a tota la Comunitat Logística Portuària (actualment formada per més de 500 empreses).  De fet el Pla d’Innovació del Port te entre d’altres l’objectiu de crear un hub d’innovació dedicat a l’Economia Blava, el Blue Tech Port on les start-up, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim portuari puguin desenvolupar nova activitat econòmica en l’àmbit de l’Economia Blava.  Aquest Hub d’innovació, estarà situat en zona Portuària, dins de l’anomenat Districte Blau.  L’objectiu del Districte Blau és posar en comú projectes,  per a impulsar la innovació, per part de diferents entitats público privades com el Consorci de la Zona Franca,  l’Ajuntament o el Port. El Port de Barcelona aposta perquè el Districte Blau on es concentraran totes aquestes activitats, es converteixi en un pol empresarial que funcioni sota criteris de sostenibilitat, apertura, col·laboració i tecnologia per atreure talent, emprenedoria i innovació. El Port de Barcelona va ser la primera institució en signar un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per unir forces en aquesta estratègia.

L’Economia Blava suposa un 4,3% del PIB de Barcelona i un 1,4% de l’ocupació de la ciutat. En aquest sentit, les dades demostren la rellevància que té aquest àmbit econòmic inclòs en la nova agenda econòmica de la ciutat, el BCN Green Deal, en una ciutat com Barcelona. També està alienada amb l’Agenda 2030 que marca les prioritats i mesures per enfortir la ciutat a través de tres aspectes clau: la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat.

 

Descarregar nota de premsa en format (PDF)

 





Paraules clau

Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) es transforma amb motiu de la Copa Amèrica/