L’abordatge de les drogodependències de l’ASPB guanya la Medalla d’Or del Pla Nacional sobre drogues 2021 : Servei de Premsa

L’abordatge de les drogodependències de l’ASPB guanya la Medalla d’Or del Pla Nacional sobre drogues 2021

07/06/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Ministeri de Sanitat ha atorgat la Medalla d’Or de l’Ordre al Mèrit del Pla Nacional Sobre Drogues 2021 al Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). La regidora de Salut, Envelliment i Cures i presidenta de l’ASPB, Gemma Tarafa, i la cap del Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’ASPB, Montse Bartroli, han recollit avui la Medalla en l’acte d’entrega que s’ha celebrat a Madrid. En la concessió de la Medalla d’Or el Ministeri valora la llarga trajectòria i aportacions en el camp de les drogodependències i addiccions a Barcelona del servei i posa èmfasi en la seva tasca de prevenció del consum de drogues i d’assistència a les persones consumidores, així com el seu paper en la resposta en aquest àmbit davant la situació generada per la COVID-19 a la ciutat.

 

 

En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat considera que el Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’ASPB ha tingut durant dècades un paper clau en la introducció al nostre país de les estratègies de reducció de danys i que va ser pioner en la generalització dels programes de tractament substitutiu amb metadona, a més d’incorporar espais de consum supervisat per les persones usuàries de drogues que no estaven en tractament. A més, destaca que en temps de COVID-19, ha donat resposta a les persones usuàries de drogues més vulnerables, i assenyala especialment la posada en marxa d’un centre residencial d’acollida per a persones sense llar amb addicions, amb una estratègia d’intervenció de reducció de danys, pioner en el país. El treball i l’esforç desenvolupat per aquest servei, diu, representa la tasca que fan les ciutats per respondre al repte de les addiccions en aquests temps, exemplificant la capacitat de resposta als nous problemes dels serveis locals, els més propers a la ciutadania, capaços d’actuar en condicions extremes.

El Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’ASPB lidera l’estratègia d’atenció a les drogodependències de la ciutat amb un recorregut de més de 30  anys en què s’ha anat adaptant per donar resposta als nous reptes de la complexa i canviant realitat. Recentment ha definit el 10è Pla sobre drogues i addiccions de Barcelona (2021-2024) que, com els anteriors, és fruit d’un treball transversal que ha comptat amb les aportacions de diferents institucions, entitats, professionals i agents involucrats, així com de les persones usuàries dels serveis i les persones treballadores que les atenen. El nou Pla va ser aprovat per unanimitat pel Plenari del Consell Municipal el passat 26 de novembre de 2021, amb el vot favorable de totes les formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament de Barcelona.

Al llarg de tots aquests anys l’objectiu d’aquesta estratègia ha estat garantir l’abordatge integral de les drogodependències i les addiccions. Per això, s’han considerat elements clau l’equitat, la justícia social i els drets de les persones usuàries de drogues, amb la finalitat de reduir les desigualtats i evitar la discriminació i situacions d’exclusió social. Així, s’ha consolidat el model Barcelona d’atenció a les drogodependències. Un model centrat en les persones que inclou des de la prevenció fins al tractament i la reinserció, així com programes de reducció de danys per a les persones consumidores. Igualment, s’ha incorporat la resposta a noves qüestions relacionades amb l’ús problemàtic dels jocs d’apostes o videojocs.

A més, l’actual pla neix en plena pandèmia de la COVID-19. Aquesta situació ha generat un context sanitari, social i econòmic sense precedents, així com un conjunt de necessitats sobrevingudes en la població de la ciutat. Des de l’inici de la pandèmia, els recursos i programes d’atenció a les drogodependències de la ciutat s’han mantingut accessibles i s’han adaptat a les noves necessitats. En aquest escenari, i posant especial atenció en aquells col·lectius més vulnerables, el nou pla també té present els nous reptes que planteja la pandèmia.

L’Ordre al Mèrit del Pla Nacional sobre Drogues va ser creada l’any 1995 a instància del Congrés dels Diputats a través del Reial decret 2023/1995, de 22 de desembre. El guardó s’entrega a persones, institucions i membres de les Forces i Cossos de Seguretat que destaquen pels seus esforços en la construcció de polítiques saludables i per la rellevància de les seves activitats en l’àmbit preventiu, assistencial i de reinserció relacionades amb la problemàtica de les drogodependències. Contempla tres categories: Medalla d’Or, de Plata i Creu Blanca. Enguany, la màxima condecoració s’ha atorgat al Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’ASPB i a María Azucena Martí Palacios, anterior delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues (DGPNSD).

Paraules clau

ASPB/ Medalla d'Or del Pla Nacional sobre drogues 2021/