La gala del 28J tindrà una farcida programació musical per celebrar les diversitats sexuals i de gènere : Servei de Premsa

La gala del 28J tindrà una farcida programació musical per celebrar les diversitats sexuals i de gènere

08/06/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona vol reafirmar la seva defensa de l’orgull LGTBI amb una gala musical que se suma als actes previs liderats per les entitats

La celebració comptarà amb Maruja Limón, Maria Arnal, Marcel Bagés, Rodrigo Cuevas i Putochinomaricón

Un dj set que s’anunciarà més endavant tancarà la festa de l’orgull de Barcelona

L’accés a la celebració serà gratuït i s’hi podrà entrar per ordre d’arribada fins a completar aforament

Barcelona celebrarà aquest 28J, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, la seva festa de ciutat a l’Anella Olímpica per reivindicar la diversitat, l’amor, les dissidències, la corporalitat diversa i l’orgull del col·lectiu LGTBI, en una festa que se sumarà a tots els actes de reivindicació de l’orgull ja consolidats a la ciutat i liderats per les entitats. Després de les mobilitzacions previstes el cap de setmana del 25 de juny organitzades pel col·lectiu i protagonitzades per la comunitat LGTBI, l’Ajuntament de Barcelona vol reivindicar i reafirmar la seva defensa de la diversitat amb aquesta gala musical emmarcada en els actes de L’Orgullosa, el nou programa d’activitats al voltant de l’orgull LGTBI que s’estén durant un mes i mig pels barris de la ciutat.

L’històric moviment LGTBI de la ciutat ha nascut i crescut de la mà de les diverses entitats, inclosos els moments més difícils, amb fites destacades com l’emblemàtica manifestació de La Rambla del 1977, fins a l’actualitat, on el col·lectiu treballa incansablement per continuar conquerint els seus drets. En moments en què els discursos d’odi tornen a guanyar presència i en què es banalitza l’arribada de l’extrema dreta a les institucions, l’Ajuntament de Barcelona vol, de manera paral·lela a les polítiques que du a terme dia rere dia, redoblar la veu d’una ciutat orgullosa de la seva diversitat i posicionar-se clarament en defensa de l’orgull. Així, un cop celebrades les commemoracions liderades per les entitats, Barcelona es posicionarà clarament i contundentment en favor de la diversitat amb aquesta festa d’artistes compromeses.

La celebració tindrà lloc a l’Anella Olímpica sota la direcció artística de Montdedutor i comptarà amb una farcida programació musical que es podrà gaudir a partir de les 17 hores, quan s’obriran les portes. L’accés a la festa serà gratuït i s’hi podrà entrar per ordre d’arribada fins a completar aforament.

La celebració estarà protagonitzada per Maruja Limón amb Roba Estesa, Tribade, Las Karamba, Balkan Paradise Orchestra, Ketekalles, Flamenco Queer, Maria Arnal i Marcel Bagés amb Rodrigo Cuevas, Putochinomaricón, amb Rizha i Baobae Boy Band (King Massalami, Ken Pollet, Megane Mercury ‘Mercurio Retrógrado’) i Chenta (Papi Papushca i Cali). A banda, més endavant s’anunciarà una destacada actuació final per clausurar la celebració de l’orgull LGTBI de la ciutat.

La gala també vol plantejar els concerts com a mostra d’un procés, de manera que el públic podrà veure per primer cop actuar plegades algunes de les bandes feministes, lesbianes i queer de la ciutat en una sola coreografia escènica, coordinada per Maruja Limón. També hi haurà moments màgics com la interpretació conjunta de Maria Arnal i Marcel Bagès amb Rodrigo Cuevas, i el cant dels himnes generacionals de Putochinomaricón i la seva boy band.

 

Una festa en quatre actes

La festa tindrà quatre moments diferenciats, el primer, un aquelarre feminista amb 33 noies a l’escenari, en un show amb direcció artística a càrrec de Montdedutor. Durant una hora, Maruja Limon farà de mestra de cerimònies i coordinarà musicalment les actuacions de Roba Estesa, Tribade, Las Karamba, Balkan Paradise Orchestra, Ketekalles i Flamenco Queer. Aquesta part serà un concert on els diferents grups de dones i d’artistes no binàries faran un espectacle conjunt. A la posada en escena, els i les artistes estaran sobre l’escenari entrecreuant-se físicament i quant a repertori. L’alegria, la celebració comunitària i intergeneracional seran fils conductors d’aquest bloc.

Un segon moment el protagonitzaran Maria Arnal i Marcel Bagés amb la col·laboració de Rodrigo Cuevas i un cos de ball, en una actuació d’evocació renaixentista. Plegats, interpretaran tres cançons conjuntes. Aquest serà el moment més intimista de la celebració amb un pop mutant en els límits de l’emoció. La música girarà al voltant de la infinita capacitat de transformació dels éssers humans per afrontar els reptes d’un planeta amb un futur en crisis.

El tercer bloc, de rauxa, estarà liderat per l’artista Putochinomaricón en col·laboració amb Rizha i Baobae Boy Band amb King Massalami, Ken Pollet, Megane Mercury (‘Mercurio Retrógrado’) i Chenta (Papi Papushca i Cali). El resultat serà un bloc ple d’energia, pop i embogiment.

Tancarà la celebració un d set que vol ser un final de festa amb tota la potència i ambició possibles. Pròximament, s’anunciarà l’artista sorpresa a qui s’ha encarregat aquesta clausura.

 

La celebració de l’orgull a Barcelona

Barcelona és una ciutat referent en la defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, en la lluita contra LGTBI-fòbia i en la promoció de les diversitats sexuals i de gènere. Aquests concerts s’emmarquen en el mes i mig de celebració de L’Orgullosa, una programació que s’estén fins al juliol als diferents barris de la ciutat i que té en aquest mes de juny la seva màxima intensitat.

A més dels actes tradicionals com la penjada del penó amb els colors de l’Arc de Sant Martí al balcó de l’Ajuntament i la concentració d’entitats del col·lectiu LGTBI a la plaça Sant Jaume, la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI de l’any 2022 ha volgut incorporar una programació específica que apropi la realitat del col·lectiu LGTBI a tota la ciutadania mitjançant activitats als diversos barris de la ciutat, i que acabaran amb aquest gran concert commemoratiu

Barcelona ha estat històricament pionera en la defensa de les diversitats sexuals i de gènere. Va ser la primera ciutat de tot l’Estat espanyol en organitzar una manifestació de drets LGTBI, i ho va fer només dos anys després de la mort del dictador Franco. Com cada 28J, la ciutat commemorarà el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI per continuar reivindicant però també per celebrar els avenços aconseguits, i visibilitzar que les dissidències sexuals i de gènere i les diversitats familiars són un fet inqüestionable.

 

 

Materials:

Enllaç al cartell de la Gala musical del 28J i al vídeo amb la participació de les i els artistes convidats.





Paraules clau

lgtbi/