Servei de Premsa
03/11/2024
L’Ajuntament de Barcelona i la Gasol Foundation sumen esforços per la promoció dels hàbits saludables en les escoles de la ciutat
08/06/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
L’alcaldessa Ada Colau i el cofundador i president de la fundació, Pau Gasol, han visitat l’escola La Pau al barri de La Verneda i la Pau, un dels centres que participen en el projecte SISME
Un de cada tres infants presenta sobrepès o obesitat, segons l’estudi PASOS de la Gasol Foundation, una prevalença que s’ha incrementat en els últims anys tal com recull l’última enquesta FRESC de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
SISME es complementa a les escoles de Barcelona amb el projecte ‘Menjadors escolars més sans i sostenibles’ posat en marxa per l’Ajuntament i per l’ASPB, que aquest curs ha arribat a 45 escoles de la ciutat
L’Ajuntament de Barcelona i la Gasol Foundation mantenen des d’aquest curs 2021-2022 un conveni de col·laboració per a la promoció d’hàbits saludables i sostenibles i la prevenció de l’obesitat infantil en l’àmbit escolar. Gràcies a aquest acord, que es va establir amb motiu de la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, aquest curs s’està implementant el projecte SISME de la Gasol Foundation en 21 centres educatius de la ciutat de Barcelona. Aquest projecte, que la Gasol Foundation va llançar el curs passat (2020-2021) té com a objectiu convertir els centres educatius en l’epicentre d’un terratrèmol saludable amb repercussions positives a tota la comunitat educativa, especialment en barris amb indicadors socioeconòmics més desafavorits. Més enllà de la ciutat de Barcelona, i gràcies a la guia SISME que inclou el mòdul d’educació física i el nou mòdul de famílies, 82 escoles de Catalunya i la Comunitat de Madrid fomenten els hàbits saludables als centres educatius al voltant de l’activitat física i l’esport, l’alimentació saludable, la son i el benestar emocional.
En el cas de la ciutat de Barcelona, el programa compta amb un conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament de Barcelona i està adreçat especialment a infants de 6 a 12 anys, les seves famílies i el professorat de les escoles. Igualment s’ha establert una estreta col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per tal de potenciar i maximitzar la cobertura de les actuacions per la prevenció de l’obesitat infantil a la ciutat, com per exemple la coordinació amb el projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles que aquest curs ha comptat amb la participació de 45 centres educatius de la ciutat. De fet, aquests dos projectes se sumen a l’oferta de programes similars que tenen les escoles de la ciutat, en aquest cas pilotats per la pròpia ASPB i que engloben tots els cursos des de l’educació Infantil fins a la finalització de l’educació Secundària: ‘1, 2, 3 emoció’, ‘Ens fem grans’, ‘Bon dia, somriu’, ‘Creixem sans’, ‘Creixem més sans’ i ‘Canvis’.
Tot plegat encaixa amb els objectius que es va fixar Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, com són la promoció de dietes saludables, sostenibles i accessibles per a tota la ciutadania; o bé la promoció de l’alimentació de proximitat, ecològica i de circuits curts, també com un element per generar oportunitats econòmiques específiques en el marc de l’economia social i solidària.
El projecte de col·laboració l’han donat a conèixer aquest dimecres a l’escola La Pau del barri de La Verneda i la Pau l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el cofundador i president de la Gasol Foundation Pau Gasol. Tots dos han destacat en l’acte la importància del treball conjunt de les administracions, entitats del tercer sector, centres educatius i famílies per tal de prevenir l’obesitat infantil. Cal recordar que, segons dades de l’estudi PASOS de la Gasol Foundation, més d’un de cada tres menors d’entre 8 i 16 anys presenta sobrepès o obesitat. A més a més, segons dades de l’última enquesta Factors de Risc en Estudiants de SeCundària (FRESC) que fa periòdicament l’ASPB, la prevalença de l’obesitat ha augmentat des de l’any 2016 fins a l’actualitat en ambdós sexes. Igualment aquesta prevalença és molt més present en estudiants de centres situats en barris amb un nivell socioeconòmic més desafavorit.
Un dels factors determinants de l’obesitat és l’alimentació, en un context en que la mateixa ASPB ha mesurat que el consum que fa la població infantil i adolescent de productes amb menor valor nutricional com són la brioxeria, refrescos, sucs envasats i llaminadures és excessivament alta. Les dietes poc saludables són un factor de risc per desenvolupar diferents malalties d’alta prevalença en la societat actual com són els problemes cardiovascular, diabetis o diferents tipus de càncer. És per aqueta raó, per exemple, que l’Ajuntament de Barcelona ja va anunciar el mes d’octubre passat que limitaria la publicitat d’aliments i begudes perjudicials per a la salut i reforçaria la presència de productes saludables als serveis municipals, en línia amb les instruccions plantejades pel ministeri de Consum i els plantejaments que fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Sobre la Gasol Foundation
Segons dades de la mateixa OMS, l’obesitat infantil és un fenomen que afecta 124 milions d’infants d’entre 5 i 19 anys a tot el món. Davant d’aquesta realitat, els germans Gasol van fundar la Gasol Foundation l’any 2013 amb l’objectiu de prevenir l’obesitat infantil tant a Espanya com als Estats Units. Amb aquest objectiu, l’ONG és membre de la World Obesity Federation i centra la seva activitat en la posada en marxa de programes i iniciatives de promoció dels hàbits saludables, com són l’activitat física i l’esport, l’alimentació saludable, la son i el benestar emocional d’infants i joves així com les seves famílies.
Per la seva banda, i amb els mateixos objectius compartits, l’Ajuntament de Barcelona i l’ASPB van posar en marxa durant el curs passat el projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles, una iniciativa que ofereix assessorament professional, formació i seguiment als centres educatius i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, a banda de material de suport i recomanacions a les famílies, per tal d’instaurar menús escolars per a infants i adolescents que promoguin una alimentació més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola i a l’institut com a casa. La proposta s’adreça a centres educatius públics, concertat i privats amb serveis de menjador, que decideixen de forma voluntària si volen inscriure’s en un projecte que passa per oferir menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, a banda de promoure productes frescos i de temporada. Tot plegat es concreta amb petites modificacions en els menús que inclouen altres canvis com oferir més amanida com a guarnició i fruita fresca en les postres, així com insistir en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar o bé oferir productes integrals, entre d’altres. Actualment participen del programa Menjadors escolars més sans i sostenibles 45 escoles de la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, cal recordar que les escoles són un dels àmbits prioritaris en què s’ha treballat des de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i també un dels espais en què incidirà l’Estratègia de ciutat per l’Alimentació Sostenible 2030 que s’està elaborant actualment de forma participada amb l’objectiu de presentar-se a la propera tardor.
Paraules clauhàbits saludables i sostenibles/