Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum al dibuixant Miguel Gallardo : Servei de Premsa

Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum al dibuixant Miguel Gallardo

09/06/2022Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tarda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit al Saló de Cent l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Cultural a títol pòstum al dibuixant Miguel Gallardo. L’acte ha comptat amb l’assistència de Karin du Croo, vídua de Miguel Gallardo, i de May Suárez, que fou companya seva, així com de diversos amics i familiars que han glossat la figura de l’homenatjat.

 

 

 

 

El passat  25 de febrer, el Plenari del Consell Municipal va concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Miguel Gallardo, “per la seva contribució a la memòria gràfica d’un moment crucial en la història de la nostra ciutat, i de tot el país; per anar més enllà, i saber transmetre la més senzilla realitat -sovint reflex de les crueses de la nostra vida quotidiana- a través d’una gran sensibilitat plasmada en les seves il·lustracions; i, sobretot, per la seva generositat i compromís, sempre presents en la seva obra.”

Miguel Gallardo va morir el passat 21 de febrer a Barcelona. Va ser un il·lustrador amb una legió de seguidors que es va començar a sedimentar amb la creació de Makoki, un quinqui escapat del frenopàtic creat juntament amb Felipe Borrayo i Juan Mediavilla. Makoki va veure la llum per primer cop només nou dies més tard de les primeres eleccions democràtiques espanyoles l’any 1977. Makoki va néixer amb l’objectiu d’explicar allò que estava passant amb humor i desvergonya, i es va acabar convertint en una icona underground que va deixar un important rastre en la generació dels 80.

Gallardo no només va retratar el moment històric que li va tocar viure, sinó també les seves pròpies experiències vitals, que va transformar en il·lustracions punyents i commovedores. És el cas d’Un largo silencio, del 1997 (amb una reedició ampliada el 2012), que va ser una de les primeres novel·les gràfiques sobre memòria històrica a partir del relat vital del seu pare viscut a la Guerra Civil i en els anys posteriors de la Dictadura; o Algo extraño me pasó camino de casa (Astiberri, 2020), un relat autobiogràfic on tracta amb humor i perplexitat el descobriment i el tractament del tumor cerebral que va patir.

Aquesta dimensió autobiogràfica és present en una altra de les obres més conegudes i significatives de la seva trajectòria, María y yo, primer en forma de llibre i posteriorment de pel·lícula, on explica la seva filla Maria, que pateix autisme. Gallardo es va distingir per la seva tasca de visibilització, sensibilització i normalització al voltant de l’autisme, per la que va obtenir el Premi Serra d’Or. Al llarg de la seva carrera, les seves il·lustracions han aparegut a publicacions com La Vanguardia, el Diari ARA, Herald Tribune, NYT The NewYorker, i ha realitzat portades per a les principals editorials del país. També va ser l’autor del cartell de la Mercè de l’any 2016.

Paraules clau

Medalla d’Or al Mèrit Cultural/ Miguel Gallardo/