Barcelona impulsa un pla de corresponsabilitat per reduir els comportaments incívics a l’espai públic : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un pla de corresponsabilitat per reduir els comportaments incívics a l’espai públic

13/06/2022Temps estimat de lectura: 6 minuts

S’augmenta en 1,8 milions el pressupost per reforçar les brigades de manteniment d’edificis catalogats i l’actual contracta de neteja de pintades per fer-la més flexible i actuar amb més rapidesa en espais problemàtics

S’amplien les freqüències de servei per fer recollida comercial i reduir les accions relacionades amb el desbordament de contenidors i s’implanten noves mesures per evitar la presència de voluminosos a l’espai públic

Es farà una atenció específica a les pintades en elements patrimonials intensificant l’acció de la Guàrdia Urbana i amb la denúncia de les infraccions i les conseqüents sancions

Les accions d’aquest pla de corresponsabilitat s’han fet tenint en compte la ciutadania i les associacions de barri. L’Ajuntament dona també suport a les iniciatives ciutadanes i accions cíviques comunitàries en el marc del Cuidem Barcelona

 

 

L’Ajuntament de Barcelona activa un nou pla de corresponsabilitat amb la ciutadania amb l’objectiu de reduir les actituds incíviques als carrers i places de la ciutat i millorar la convivència i el civisme. Es controlarà el manteniment dels espais públics i s’intervindrà en el control d’aquelles conductes que comportin la seva degradació, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions. Aquest dispositiu suposarà una intensificació dels controls i una campanya informativa per conscienciar sobre la necessitat de corregir aquestes actituds. En aquest sentit, segons mostra l’enquesta feta en el marc del pla Cuidem, un 85% dels enquestats associa el mal estat d’alguns punts de la ciutat a actituds incíviques a l’espai públic. Des de l’Ajuntament s’han detectat que les principals accions a corregir son les relacionades amb les pintades, la recollida comercial i l’abandonament al carrer de voluminosos.

 

Reforç de l’abordatge de les pintades a l’espai públic

Una de les primeres mesures es l’increment del control i la neteja de les pintades als edificis catalogats amb un increment d’1 milió d’euros per reforçar les brigades patrimonials, el que suposa un augment de prop d’un 50% del pressupost. També s’incorporen més de 800.000 euros al pressupost de la contracta de neteja de pintades que actualment es de 4.555.000 milions d’euros. D’aquesta manera es vol que el servei sigui més flexible i es pugui actuar més ràpid en les zones més problemàtiques. Durant el 2021 es van fer 115.092 intervencions i es van netejar 279.422 metres quadrats de façanes, mentre que en aquest any 2022, ja s’han fet fins al 31 de març 30.345 intervencions i s’han netejat 71.114 metres quadrats.

Paral·lelament aquest mes de juny es portarà a terme  un pla de xoc a Ciutat Vella amb tres equips que, de forma permanent, detectaran i intensificaran la neteja de pintades. A partir de setembre, es reforçarà el servei en altres carrers de la ciutat amb sis nous equips per actuar en zones amb alta densitat de pintades. Aquestes brigades se sumen als actuals 26 equips dedicats a la neteja de pintades de dilluns a dissabte i als 5 que actuen durant els diumenge i festius a tota la ciutat.

Per tal d’intensificar els controls, la Guàrdia Urbana de Barcelona, en el marc del Dispositiu Estiu, intensificarà la vigilància per preveure i denunciar comportaments incívics que embruten la via pública, entre aquestes, les pintades i grafits sobre elements patrimonials.

Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat una línia de subvencions d’1 milió d’euros  que s’estima que arribi a uns 500 establiments comercials amb ajudes de fins a 2.000 euros per renovació de persianes amb la voluntat  millorar els locals comercials perquè resultin més atractius i puguin prevenir l’incivisme de les pintades.

 

Ampliació de les freqüències de servei de recollida comercial

En el marc d’aquest pla, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat amb la nova contracta de neteja  les freqüències de servei de recollida comercial per tal d’evitar desbordaments en els contenidors per deixar paper i cartró a l’exterior, no fer una correcta separació de deixalles o no respectar els horaris de recollida. El pla també inclou l’enviament de cartes i visites d’informadors i informadores als comerços per conscienciar sobre la necessitat d’evitar actes incívics.

En alguns casos, com pot ser a l’Eixample per exemple, la nova contracta incorpora una millora del servei de recollida del cartró dels comerços que passa de tres dies per setmana a servei diari.

En aquest sentit, també s’inicia ara una acció comerç per comerç, en els cinc districtes on s’ha implementat la nova contracta, per explicar a tots els comerços de les zones amb recollida de residus específica i individualitzada pels comerços, de quina manera han de gestionar els residus, i en especial el cartró comercial  (horaris, dies, llocs on dipositar-lo, etc). Aquesta mateixa setmana, quatre informadors ja recorreran durant tres setmanes el Raval.

En paral·lel s’està recollint informació sobre aquells establiments que d’una manera més evident estan fent una incorrecta separació de residus o estan utilitzant de manera incorrecta els contenidors o les recollides comercials. Aquesta informació s’utilitzarà per informar-los i si s’escau aixecar acta de detecció d’incompliment que pot acabar en una denúncia per diferents incompliments vinculats a la gestió dels residus.

 

Abandonament de voluminosos i altres conductes incíviques

Pel que fa a l’abandonament de voluminosos a l’espai públic fora dels dies establerts al diferents barris, des del pla de corresponsabilitat es portarà  a terme un protocol que inclou l’avís amb enganxines i l’augment dels controls a tota la ciutat. També s’incidirà en el control de conductes relaciones amb el mal ús de la via pública a través de la senyalització de punts conflictius en els diferents barris i accions informatives als carrers i places.

Les actuacions també van destinades a reduir altres conductes incíviques recurrents a la via pública, com son les relacionades amb l’incompliment de les normes de recollida dels excrements de gossos o amb  el fet de realitzar les necessitats fisiològiques a la via pública, entre d’altres.

Aquest pla de corresponsabilitat forma part del Pla Cuidem Barcelona, i se suma al desplegament del nou contracte de neteja de la ciutat i al nou pla de manteniment integral a l’espai públic. Es tracta d’un esforç sense precedents per millorar la neteja i el manteniment de carrers, places, parcs i elements urbans, per resoldre les incidències detectades i millorar l’estat i la percepció de l’espai públic.

 

Punt informatiu Cuidem Barcelona i informadors a l’espai públic

El Pla Cuidem inclou el reforç de la comunicació al carrer per apel·lar a la convivència i el civisme i incidir en la corresponsabilitat de la cura de l’espai públic.  En aquest sentit, per a la campanya de proximitat que acompanya el desplegament del nou servei es posa en marxa un punt informatiu per a l’atenció ciutadana que s’ubicarà a peu de carrer, en zones de pas i amb important afluència de públic (equipaments municipals, esdeveniments, jornades, festes, etc.).  Es preveu una vintena d’itineràncies del punt informatiu en diferents espais de la ciutat.

En la mateixa línia un equip format per 44 informadors i informadores ambientals continuaran fent visites a diferents barris de la ciutat  informant tant a ciutadania com a comerços del pla Cuidem i recollint dades relatives a les problemàtiques i incidències que s’anaven produint durant el dia a dia.

Aquests informadors també sensibilitzen a la ciutadania i comerços sobre diferents qüestions relacionades amb la separació, la correcta disposició dels residus dins del contenidor, així com altres qüestions encaminades a pal·liar les males pràctiques observades tant en les àrees de contenidors, com papereres o a la via pública.

Les accions d’aquest pla de corresponsabilitat s’han fet tenint en compte la ciutadania i les associacions de barri. En el marc del  Cuidem Barcelona també estan previstes diverses accions cíviques comunitàries als districtes per posar en valor la cura de la ciutat per part de les organitzacions i la tasca i el servei que ofereixen els operaris de la neteja. Per fer-ho, es proposa el treball conjunt entre aquests operaris i la ciutadania voluntària.

Igualment per conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de cuidar l’espai públic de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona impulsa una campanya de convivència  que incidirà en la necessitat de reduir i corregir actituds incíviques en el marc del Pla Cuidem Barcelona.

 

 

La campanya ressalta el missatge que estimar la ciutat es cuidar Barcelona i incideix en la necessitat d’apel·lar a la corresponsabilitat de la ciutadania per millorar el manteniment i conservació de l’espai públic de la ciutat:

 

Paraules clau

corresponsabilitat/