Servei de Premsa
20/01/2025
El procés participatiu ciutadà de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible 2030 finalitza amb prop de 1.000 participacions per part de la ciutadania
19/06/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
De les participacions, 848 han estat online i 144 presencials
L’Ajuntament referma clarament la seva aposta per a la transformació del sistema alimentari establint les condicions per a la continuïtat i el desplegament de les polítiques d’alimentació sostenible, posant especial èmfasi en el combat contra l’emergència climàtica
Aquesta actuació dona continuïtat i consolida tot el seguit d’activitats i projectes que s’han desenvolupat a la ciutat amb motiu de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que va ostentar Barcelona el 2021
El procés participatiu ciutadà per tal de definir l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030 ha finalitzat amb prop d’un miler de participacions ciutadanes. D’aquestes, 848 han estat participacions online a l’enquesta ciutadana i aportacions als debats; i 144 presencials entre sessions obertes i trobades temàtiques amb entitats i agents de la cadena alimentària.
Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), s’ha desenvolupat de manera telemàtica i presencial. El seu objectiu era contrastar el que s’ha treballat en el marc de les sessions plenàries de ciutat amb el conjunt de la ciutadania i recollir les seves opinions sobre què cal fer per transformar el sistema alimentari a la ciutat.
El procés ha estat en marxa des del 4 de maig i fins al 12 de juny a la plataforma Decidim.Barcelona i també ha comptat amb sessions presencials dinamitzades. En concret, s’han realitzat 8 sessions presencials obertes amb entitats i ciutadania i també s’han celebrat reunions presencials temàtiques i d’altres sectorials amb professionals i representants d’àmbits específics de sectors com la salut, l’educació, el comerç, la pagesia, la restauració, l’ajuda alimentària…
L’Estratègia serà el full de ruta compartit a seguir durant els propers 8 anys en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat tant per a l’Ajuntament com per a la resta d’actors participants. Aquest recollirà la visió, els objectius, les línies de treball i alguns exemples de projectes que han de guiar la transformació del sistema alimentari de la ciutat en el futur més immediat i en el llarg termini.
I és que un sistema alimentari sostenible beneficia les persones, el planeta i els territoris. Per a això, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible.
El procés d’elaboració de l’Estratègia es va iniciar el passat mes de gener i compta amb la participació de més de 100 organitzacions de diferents segments del sistema alimentari que aposten per l’alimentació sostenible des d’àmbits tan diversos com les institucions públiques, el món científic, el sector privat, la societat civil, professionals de la comunicació i representants de tots els grups municipals, entre d’altres. A més de les aportacions que la ciutadania ha fet gràcies al procés participatiu. La voluntat és que el document definitiu estigui enllestit a la tardor.
El document pretén que l’alimentació sostenible dinamitzi l’economia local, combati desigualtats i cuidi de la salut de les persones i la del planeta sense posar en perill les generacions futures. Aquest durarà fins a la tardor d’enguany i compta amb diversos espais per garantir la participació de diferents agents i del conjunt de la ciutadania.
Més enllà de les limitacions competencials dels ajuntaments en aquesta matèria i com a part dels diferents acords internacionals (Pacte de Milà), la ciutat reforça i consolida en el temps la seva aposta per l’alimentació sostenible com a estratègia per fer front a l’emergència climàtica, així com per treballar per l’accés de tota la població a una alimentació saludable i sostenible i l’enfortiment de les economies locals sostenibles (pagesia, restauració i comerç de proximitat). Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte que ha desenvolupat la ciutat com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible l’any 2021 i és un dels llegats d’aquesta Capitalitat.
Els objectius consensuats d’aquesta Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, alineats amb el Pacte de política alimentària urbana de Milà, són:
- Objectiu 1. Incrementar la producció, venda i consum d’aliments de temporada, de proximitat i ecològics i la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
- Objectiu 2. Protegir i recuperar espais agraris urbans i periurbans.
- Objectiu 3. Promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones.
- Objectiu 4. Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari.
- Objectiu 5. Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.
- Objectiu 6. Promoure un canvi cultural per a l’alimentació sostenible.
- Objectiu 7. Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.
- Objectiu 8. Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.
Per garantir la implicació de tots els agents que volen afavorir la transformació del sistema alimentari en l’elaboració d’aquesta estratègia, es determinen diversos espais de participació, entre els que es troben les sessions plenàries i el Consell Assessor, com a espais més representatius. En el Consell Assessor participen una vintena d’experts i representants de diversos sectors com són l’Ana Moragues de la Universitat de Barcelona; Toni Masanés de la Fundació Alícia; i el xef Xavier Pellicer, entre d’altres.
Barcelona avança en el seu compromís per fer-li front a l’emergència climàtica
La ciutat de Barcelona ja fa anys que està apostant per una transformació del sistema alimentari per tal de fer-li front a l’emergència climàtica. I és que l’actual model produeix entre un 21% i un 37% de les emissions d’efecte hivernacle a nivell global. Per combatre l’emergència climàtica de forma creïble i eficaç i evitar així els pitjors escenaris de caos climàtic previstos per a aquest mateix segle és imprescindible transformar de forma urgent la forma de produir, menjar i desfer-nos dels aliments i transitar cap a altres models més sostenibles.
Per garantir aquesta continuïtat i, com a prova del compromís ferm de l’Ajuntament inaugurat amb la Capitalitat, es consolida un pressupost anual així com un departament específic a l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix s’establiran referents tècnics especialitzats per treballar per l’Alimentació Sostenible en òrgans estratègics com el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut de Mercats, Mercabarna o l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, així com instruments estables de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Cal tenir en compte que l’any 2021 el consistori va fer un gran esforç tant econòmic com de recursos humans en aquesta matèria en ésser Barcelona la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Aquesta capitalitat va suposar tot un seguit d’esdeveniments i iniciatives que es van anar desenvolupant durant tot l’any i que es van concentrar especialment durant la tardor. En total, s’han celebrat més de 200 activitats i s’han impulsat uns 90 projectes.
Paraules claualimentació/ Alimentació Sostenible/