L’Ajuntament ha atès 12.000 persones provinents d’Ucraïna i ha facilitat 1.740 nous empadronaments : Servei de Premsa

L’Ajuntament ha atès 12.000 persones provinents d’Ucraïna i ha facilitat 1.740 nous empadronaments

22/06/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

Tot i que el ritme de noves arribades s’ha alentit, el centre d’emergències socials obert a l’abril per part del consistori encara atén unes 450 persones cada setmana

Els Serveis Socials municipals també han creat una oferta d’activitats culturals i lúdiques gratuïtes que han comptat amb 730 participacions de persones refugiades a la ciutat, de la mà de sis entitats socials que treballen en l’àmbit de la infància

El consistori seguirà oferint activitats de lleure d’estiu a infants i adolescents, ha posat en marxa un programa de suport i ventilació emocional i també ha creat una oficina a Barcelona Activa per facilitar la incorporació laboral del conjunt de persones refugiades provinents d’Ucraïna

L’Ajuntament de Barcelona ha atès unes 12.000 persones d’origen ucraïnès des de finals del mes de febrer passat, coincidint amb l’inici de la invasió de l’exèrcit rus. El gruix d’aquestes atencions, amb unes 7.700 persones ateses en només 12 setmanes, s’ha fet a l’Ucrane, el nou equipament d’emergències socials que concentra l’atenció a la comunitat ucraïnesa present a Barcelona i que es va posar en funcionament a l’abril. A aquesta xifra cal sumar les 2.300 persones que han passat pel Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i les 2.000 que van anar sobretot en un principi al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). D’entre aquestes 12.000 persones ateses en total, els serveis municipals han allotjat com a mínim una nit a gairebé 5.000 d’elles, ja fos abans de fer la preceptiva derivació al programa d’acollida estatal o bé perquè es tracta de persones que es troben a Barcelona de pas cap a d’altres ciutats.

Tot i que el màxim d’afluència a l’Ucrane es va produir a mitjans d’abril, amb més de 900 persones ateses cada setmana, hores d’ara encara es dona cobertura a prop de 450 persones, de les quals la meitat són allotjades i l’altra meitat reben atenció social diürna. De fet, l’Ucrane ha atès en total 3.280 nuclis familiars diferents, d’entre els quals gairebé 700 han rebut ajuts econòmics a través de la targeta Barcelona Solidària per un valor total de 147.000 euros. A banda d’aquest suport i seguiment social, el centre suposa una inversió mensual per part de l’Ajuntament de 150.000 euros i des d’allà també s’han facilitat títols de transport públic gràcies a la col·laboració de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Més enllà de la feina de l’Ucrane, els equips municipals també han col·laborat amb Creu Roja en la fase 0 d’acollida i també gestionen un punt d’atenció dins de Fira de Barcelona, on l’Estat ha organitzat un dels dispositius d’arribada a l’Estat. A més a més, a banda de les xifres del balanç, la ciutat de Barcelona i la societat civil han desenvolupat en aquestes mesos un conjunt d’activitats i d’iniciatives solidàries per fer més fàcil l’acollida i integració de les persones refugiades provinents d’Ucraïna. L’Ajuntament ha recollit aquest conjunt d’esdeveniments, així com informació útil en ucraïnès al web ciutatrefugi.barcelona, un seguit d’accions que han estat possibles gràcies igualment a persones voluntàries que han actuat com a intèrprets aportats per la Federació Catalana de Voluntariat Social –un circuit creat per l’Ajuntament al qual s’hi van inscriure més d’un miler de veïns i veïnes de la ciutat–.

Donat que el conflicte en tot cas sembla lluny d’acabar, i malgrat que en les últimes setmanes s’ha vist un descens en el ritme de noves arribades, la voluntat de l’Ajuntament és facilitar al màxim la integració de les persones nouvingudes i seguir treballant per la seva plena integració. És per aquesta raó que el consistori ha posat en marxa recentment en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya grups de suport i ventilació emocional per a persones que han fugit del conflicte i oferir-los acompanyament i estratègies de contenció i millora de la seva salut mental. Amb aquest mateix objectiu, Barcelona Activa ha obert un dispositiu d’acollida i acompanyament laboral específic per a persones refugiades provinents d’Ucraïna que ja ha atès 62 persones (10 homes i 52 dones).

En aquests mesos des que va esclatar el conflicte a Ucraïna, l’Ajuntament ha facilitat igualment l’empadronament a 1.740 persones: 916 dones, 300 homes i 524 menors. El districte de Sant Martí és on més persones s’han empadronat (352), seguit per l’Eixample (287) i Sarrià-Sant Gervasi (221). Igualment, segons les dades del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), als centres educatius de la ciutat s’han escolaritzat un total de 584 alumnes: 153 a Infantil, 295 a Primària i 136 a Secundària, principalment als districtes ja esmentats. La ciutat de Barcelona, de fet, s’ha convertit des de l’esclat de la guerra en un important punt d’entrada a la Península Ibèrica per a les persones refugiades que fugen de la guerra a Ucraïna, com demostra el fet que segons les dades del ministeri de l’Interior del govern espanyol el 14,5% dels permisos de residència atorgats a població ucraïnesa s’han donat a Barcelona, quan la població de la ciutat sobre el total de l’Estat és molt inferior i no arriba al 4%.

 

Programa específic per a infants i adolescents

L’Ajuntament, a més a més, va posar en marxa un programa d’activitat culturals i lúdiques per a famílies que es trobaven allotjades en hotels de la ciutat a l’espera de definir el seu futur proper. L’objectiu ha estat sobretot que infants i adolescents d’entre 4 i 18 anys tinguessin un primer contacte amb la societat d’acollida, atès que en la majoria de casos es tractava de famílies que es trobaven en la primera fase d’arribada, a l’espera de tramitar l’estatus de refugiat i, per exemple, encara no tenien una plaça assignada al sistema educatiu. En aquestes activitats, que s’han realitzat entre dilluns i divendres des de finals d’abril fins a mitjans del mes de juny, s’han produït 730 participacions en total (385 participacions d’infants i adolescents).

La participació, que era opcional i voluntària, ha estat coordinada per sis entitats socials que treballen en l’àmbit de la infància, i que durant aquest temps s’han encarregat d’anar a recollir les persones refugiades fins als hotels on es trobaven allotjades. La Fundació Adsis, la Fundació Centre Educatiu i de Lleure (CEL), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Servei Solidari, Intress i Salesians Sant Jordi han realitat en total 179 activitats diferents, amb un pressupost per part de l’Ajuntament d’uns 60.000 euros. De fet, la col·laboració ha estat més àmplia, com demostra el fet que Barcelona Serveis Municipals (B:SM) ha aportat un total de 1.200 entrades per anar al Zoo de Barcelona, el Parc d’atraccions del Tibidabo i el Parc Güell, i l’Institut Barcelona Esports (IBE) unes 200 per anar a diferents piscines municipals. A més a més, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha cedit targetes de metro per a grups, mentre que igualment s’han fet sortides al CosmoCaixa i al Museu del Barça, Turisme de Barcelona ha col·laborat amb la cessió de targetes Barcelona Card i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha repartit el Val Cultura per accedit gratuïtament a 16 museus i centres culturals de la ciutat. Més enllà de les sortides, les entitats socials implicades han organitzat activitats en els seus centres cada dia, com tallers de manualitats o jocs d’interior amb materials que no requerien el coneixement de l’idioma i que ha donat l’empresa Educa Borràs.

El programa d’activitats de temps lliure per a infants i adolescents de famílies refugiades provinents d’Ucraïna tindrà la seva continuïtat durant els mesos d’estiu. En concret, la iniciativa ‘A l’estiu, Barcelona t’acull’ doblarà enguany les places disponibles de 140 a 280 per poder obrir el servei a més joves d’origen ucraïnès entre 14 i 18 anys, mentre que la franja de 5 a 13 anys estarà coberta per una extensió del programa dels casals d’estiu que organitza l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), que gestiona la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona (FEEB) i que enguany comptarà amb 200 places addicionals per a infants provinents d’Ucraïna. Per donar a conèixer aquest programa, l’Ajuntament enviarà una carta a totes les famílies refugiades i empadronades a la ciutat.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Ucraïna/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina