L’Ajuntament atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Ricard Bofill : Servei de Premsa

L’Ajuntament atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Ricard Bofill

23/06/2022Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat en sessió plenària atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Ricard Bofill, “en reconeixement a la seva contribució a l’arquitectura i urbanisme català i universal i per la seva obra vinculada a Barcelona”.

Ricard Bofill va néixer a Barcelona l’any 1939 i va morir el 14 de gener de 2022. Ha estat un referent de l’arquitectura, el disseny i la planificació urbana, de gran renom internacional. Es pot trobar la seva obra a més de 40 països d’arreu del món.

L’any 1963 creà les bases del que és avui el Taller d’Arquitectura, amb un equip interdisciplinari format per arquitectes, poetes, sociòlegs, músics i altres artistes. En els seus inicis va assajar noves tipologies d’habitatges adequades a les formes de vida comunitàries, més enllà del model familiar tradicional, com l’emblemàtic edifici Walden 7 (1970) de Sant Just Desvern.  Motivat pel gran nombre d’encàrrecs que rebia de França, Ricard Bofill va organitzar el 1971 un segon Taller d’Arquitectura amb seu a París i va deixar la seva obra per tot França.

A Barcelona, l’empremta de Ricard Bofill és extensa: edifici d’habitatges del carrer Nicaragua (1965), l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) (1990), un complex de 113 apartaments a la Vila Olímpica (1991), el Teatre Nacional de Catalunya (1997), els habitatges del Front Marítim (2002), el Parc Logístic de la Zona Franca (2002), l’edifici Nexus II del Campus Nord de la UPC (2002), o l’hotel W Barcelona, conegut com a Hotel Vela (2009). També és responsable de l’ampliació i remodelació de l’aeroport de Barcelona-El Prat amb la Terminal 2 l’any 1991 i la Terminal 1, acabada el 2010, que va rebre el premi al Millor Aeroport del Sud d’Europa.

Ricard Bofill defensava la recuperació de la plaça mediterrània com a lloc de trobada i convivència i es va construir llocs connectats dins la ciutat i no fer edificis aïllats. Bofill també va desenvolupar gran part de la seva activitat en projectes residencials, incloent habitatges socials. Interessat pels problemes urbans dels països en vies de desenvolupament, l’arquitecte va col·laborar amb el govern d’Algèria en projectes de planificació urbana i habitatge social.

Al llarg de la seva carrera, Ricard Bofill va rebre nombrosos premis i reconeixements, entre ells, la Creu de Sant Jordi el 1973. El 1985 va ser escollit membre honorari de l’Institut Americà d’Arquitectes, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, del Ministeri de Cultura de França (1988) i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Metz, França (1995) i per la UPC (2021).Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Medalla d’Or al Mèrit Cívic/ Ricard Bofill/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina