Barcelona la tercera ciutat europea més valorada per engegar una startup : Servei de Premsa

Barcelona la tercera ciutat europea més valorada per engegar una startup

25/06/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Només si se situen per davant de Barcelona, Berlin i Londres

El rànquing Startup Heatmap Europe destaca de Barcelona el dinamisme de l’ecosistema local i la generació de gairebé 300 llocs de treball mensuals

Malgrat la pandèmia el conjunt d’startups locals generen 2.000 milions d’euros

Segons el rànquing Startup Heatmap Barcelona és la tercera ciutat europea preferida pels emprenedors per engegar un nou projecte d’startup. El 20% dels i les fundadores d’aquesta tipologia d’empresa apunten la ciutat com el lloc on podrien imaginar-se començar el seu projecte. Berlin i Londres es troben en primer i segon lloc, i Barcelona puja una posició respecte l’anterior edició. La seva popularitat augmenta en un 2,69% punts, ara, 1 de cada 5 enquestats triaria Barcelona com a seu. Enrere deixa Àmsterdam, que baixa al 5è lloc, i Lisboa, que queda 4a. Madrid es troba en desena posició i València al lloc 17. En termes relatius, són Barcelona i Lisboa, dues ciutats del sud d’Europa, les que guanyen més popularitat entre els i les emprenedores.

 

 

Per al primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni “l’ascens de Barcelona en l’Startup Heatmap Europe corrobora la bona feina que s’està desenvolupant per fer de la ciutat l’ecosistema ideal on les iniciatives empresarials més innovadores puguin invertir, créixer i generar nous llocs de treball. Barcelona compta amb grans fortaleses: té el talent, grans centres educatius i d’investigació i el millor entorn possible per treballar i viure”.

Aquesta és la setena edició del rànquing anual, Top 50 most popular startup hubs in Europe elaborat per la consultora DEEP Ecosystems, especialitzada en el mercat Europeu d’aquest tipus d’empreses. L’enquesta pregunta a una sòlida mostra de fundadors europeus, prop de 24 mil vots recollits durant el 2021, quines ciutats són les més atractives per a crear una empresa.

L’entitat planteja que l’exel·lent valoració de Barcelona té relació amb l’augment del Capital de risc que arriba a la capital catalana. Segons fonts pròpies, el 2021, les startups de Barcelona van generar per primera vegada en conjunt més de 2.000 milions d’euros de negoci. A més, destaquen que entre 2019 i 2021 aquesta facturació ha augmentat un 65% respecte al període 2016-2018, i això malgrat la pandèmia. Barcelona és un dels 12 hubs “unicorn ecosystems” europeus que al llarg del 2021 han aconseguit aixecar inversions de més de1.000 milions d’euros.

També ressalten que el finançament inicial (seed investment) d’entre 500.000 i 2.000.000 d’euros per projecte ha crescut de manera constant amb una mitjana anual del 10% en els últims 3 anys.

L’Startup Heatmap agrega moltes fonts diferents que permeten captar la dinàmica de l’ecosistema, des de les inversions fins a la creació d’ocupació, la diversitat, el suport dels acceleradors, la disponibilitat de desenvolupadors com a perfils professionals i la connectivitat global de les ciutats que analitza.

Així, el mateix estudi, citant com a Font lInkedin, detalla que les startups de la ciutat de Barcelona creen prop 300 llocs de treball nous cada mes. Segons Stackoverflow (un dels principals fòrums professionals) el 2021 hi ha operant a la ciutat 10.258 desenvolupadors, Londres, Moscou i Istanbul són les ciutat amb un col·lectiu més nombrós, seguides per Berlín Madrid i Barcelona.

La dada negativa és el biaix de gènere en el sector, només el 13% de les emprenedores són dones, una xifra igual a la mitjana de les ciutats europees.

Les característiques que més valoren les persones enquestades de Barcelona per sobre la mitjana de ciutats europees són el dinamisme de l’ecosistema local, la disponibilitat de talent i la rendibilitat.

L’informe Startup Heatmap i el llistat complet amb les 50 ciutats més populars d’Europa per a les startups s’han donat a conèixer avui a la Conferencia DEEP Ecosystems a Ludwigsburg, Alemanya.

DEEP Ecosystems fa també estudis semestrals sobre el sector a les ciutats Europees, en aquest sentit, des de l’inici de 2022 a Barcelona s’han analitzat diversos indicadors d’activitat de l’ecosistema d’startups de la ciutat. En el darrer període analitzat destaca la creació de 1.471 llocs de treball i situa com a sectors clau a la ciutat la logística, Fintech i Intel·ligència artificial i Analítica de dades. Sobre el perfil de l’emprenedoria, el 65% són persones procedents d’altres països.

Informe complet a https://startupsandplaces.com/

 





Paraules clau

startup/