L’Ajuntament de Barcelona, EIT Urban Mobility, Fira de Barcelona i la DGT s’alien per convertir la ciutat en un banc de proves de la mobilitat del futur : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, EIT Urban Mobility, Fira de Barcelona i la DGT s’alien per convertir la ciutat en un banc de proves de la mobilitat del futur

27/06/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’objectiu de l’acord és impulsar i facilitar l’execució de projectes innovadors i proves pilot  en l’àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent

A partir de la definició d’una sèrie de reptes de mobilitat i del contacte directe amb les empreses i els impulsors de la iniciativa se seleccionaran aquells projectes que puguin suposar una millora per la mobilitat del futur

A les empreses i start-ups seleccionades se’ls oferirà l’espai públic de la ciutat com a banc de proves per assajar els seus projectes en entorns reals; un nou espai d’innovació a Fira de Barcelona; serveis d’assessorament i accés a la xarxa de sensors i bases de dades de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona, EIT Urban Mobility, (una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea), Fira de Barcelona i la DGT, han establert una aliança per oferir a les empreses l’oportunitat de desenvolupar projectes innovadors de mobilitat a la capital catalana.  L’objectiu és promoure i dinamitzar la innovació en mobilitat urbana intel·ligent i sostenible, de manera alineada amb el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

La iniciativa neix amb la voluntat d’impulsar i facilitar l’execució de proves pilots i projectes innovadors en l’àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible per tal de diversificar l’economia de la ciutat i consolidar Barcelona com la capital de la innovació en mobilitat del sud d’Europa.

Per fer-ho s’oferirà a les empreses la possibilitat d’utilitzar determinats àmbits de l’espai públic de la ciutat (seleccionats en funció de cada iniciativa) per poder-los utilitzar com a banc de proves per assajar els seus projectes en entorns reals; també es posarà a la seva disposició un espai per a desenvolupar projectes d’innovació dins l’àmbit de la Fira de Barcelona; serveis d’assessorament; o eines tecnològiques, com sensors, sistemes o bases de dades. A través d’aquesta aliança entre administracions i entitats es vol contribuir a escalar i donar projecció internacional a aquests tipus de projectes d’innovació en mobilitat incorporant la seva presentació a aquelles fires internacionals líders del mercat.

La gerència de mobilitat i infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona definirà i actualitzarà de manera periòdica els reptes d’innovació que es vulguin abordar i aquest constituiran un dels principals criteris de selecció dels projectes que formaran part d’aquesta iniciativa, juntament amb aquells que s’escullin directament per part dels organismes impulsors.

Alguns exemples de futurs reptes passaran per qüestions com: facilitar la recàrrega de vehicles elèctrics; reduir la contaminació ambiental de la ciutat; optimitzar els itineraris de la flota de recollida de residus o reduir els accidents de trànsit a la ciutat.

 

L’espai públic com a banc de proves

Actualment un dels problemes amb els quals es troben algunes empreses a l’hora de desenvolupar activitats econòmiques innovadores és que no existeix una regulació vigent dins de la qual puguin encaixar, un fet que limita la seva capacitat de crear noves tecnologies i serveis amb gran potencial des del punt vista econòmic i social. Per evitar deixar escapar aquest tipus d’oportunitats s’ha acordat oferir diverses zona geogràfiques dins de la capital catalana que s’oferiran a les empreses com a espai de proves dins de la ciutat, amb l’objectiu d’assajar projectes pilot en entorns reals abans de ser comercialitzats. Els espais de prova es determinaran en funció de les característiques de cada projecte.

 

 

Espai d’Innovació de Fira de Barcelona

Per la seva banda, Fira de Barcelona posa a disposició d´aquesta iniciativa un espai  permanent, on pimes, start-ups, empreses, centres de investigació i universitats puguin desenvolupar solucions innovadores en l´àmbit de la mobilitat. Aquests projectes es podran presentar en salons líders com Smart City Expo World Congress o Tomorrow Mobility, contribuint d’aquesta manera a impulsar internacionalment l´ecosistema empresarial en aquest àmbit.

Aquest nou espai d’innovació de Fira està concebut per acollir iniciatives similars en altres àmbits sectorials on la institució compta amb un posicionament de referència internacional (tecnologia, audiovisual, alimentació, etc).

 

 

 

Serveis d’assessorament i accés a dades

També adreçats a les entitats integrants d’aquesta iniciativa s’oferiran serveis dinàmics i personalitzats d’assessorament i suport tècnic amb experts que orientaran a nivell legal, tècnic i operacional. A banda, se’ls hi facilitarà  la recollida de dades i informació gràcies a la infraestructura de xarxes i sensors de l’Ajuntament de Barcelona. D’aquesta manera les empreses participants podran accedir a informació del trànsit en temps real, a les bases de dades municipals, etc..

 

Oficina de Big Data

Amb l’objectiu de gestionar totes les dades recollides durant les proves pilot que es realitzin, es crearà una oficina de Big Data, que tindrà les següents funcions: homogeneïtzar la informació recollida pels sensors i els diversos equipaments tecnològics durant les proves; la creació d’una base de dades comuna; i l’establiment d’un sistema d’indicadors que permeti seleccionar les zones de proves més adients per futurs projectes pilot.

 

 

Els impulsors d’aquesta aliança per potenciar la mobilitat i la innovació són l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Fira de Barcelona, la DGT i la EIT Urban Mobility com a partners. També es comptarà amb promotors (empreses, associacions empresarials, administracions públiques i centres d’investigació) que aportaran recursos per projectes concrets i amb assessors, com centres d’investigació o universitats, que  sumaran el coneixement expert sobre la matèria. A banda, s’hi afegiran aquelles empreses, start-ups i scale-ups, associacions empresarials i centres d’investigació que se seleccionin executar els projectes pilot d’innovació.

 

Primers projectes d’innovació

Els primers projectes amb els quals es treballarà són els següents:

 

Iniciativa emmarcada dins del futur Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona

Aquesta aliança per assajar la mobilitat del futur a Barcelona s’emmarca en l’estratègia per consolidar Barcelona com la capital de la innovació del sud d’Europa, definida a través de plataforma públic privada de la Barcelona Innovation Coast (BIC).  Aquest projecte, a més, serà de les primeres iniciatives del Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona, que gestiona la fundació municipal BIT Hàbitat, un servei que serà operatiu al llarg del 2022 i que permetrà, per una banda, facilitar a l’Ajuntament de Barcelona el testeig de solucions innovadores orientades a les necessitats urbanes, i, per l’altra, oferir a empreses i entitats la possibilitat de provar en entorn reals solucions en fase pre-comercials que contribueixin a la transformació urbana en termes de sostenibilitat ambiental, social i econòmica.





Paraules clau

mobilitat/