[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona va destinar més de 605 milions d’euros a la infància el 2021 per garantir els seus drets : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona va destinar més de 605 milions d’euros a la infància el 2021 per garantir els seus drets

29/06/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Un estudi elaborat amb una metodologia desenvolupada per UNICEF permet determinar que el 18,9% del pressupost de l’Ajuntament del 2021 es destina a infància i adolescència, mentre que el seu pes demogràfic és del 14,6%

Barcelona és el primer municipi de l’estat que fa públic el resultat d’aquesta anàlisi

La política que aporta una quantia més gran a la despesa en infància és Educació, amb el 24,5%

L’Ajuntament de Barcelona va pressupostar 605.619.342 euros destinats a la infància el 2021, segons ha posat de manifest l’estudi pressupostari ‘Quantificació de la inversió pressupostària en la infància als pressupostos aprovats el 2021 per l’Ajuntament de Barcelona’, de la Gerència de Pressupostos i Hisenda, i elaborat amb una metodologia desenvolupada per UNICEF. Aquesta és la quantitat que es va poder destinar a infants i adolescents per tal de contribuir a la garantia dels seus drets si es té en compte l’alt grau d’execució del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona, que se situa tradicionalment entre els més alts d’Espanya, al voltant del 95%.

Aquest estudi s’ha presentat aquest dimecres en un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb la quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; la directora de l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil, Carmen Gayo, i la coordinadora d’UNICEF Comitè Catalunya, Quima Oliver, conjuntament amb les entitats del sector.

 

 

 

 

L’estudi ha tingut els objectius d’identificar i quantificar la despesa destinada a infància al pressupost inicial de 2021 de l’Ajuntament, el primer gran consistori en utilitzar aquesta eina per radiografiar el pes de la infància en els seus comptes i el primer ajuntament que ho fa públic. A més, l’estudi s’ampliarà amb l’anàlisi del pressupost liquidat de l’exercici 2021, que  permetrà analitzar les diferents fases del cicle pressupostari i efectuar les pertinents comparatives així com perfeccionar la metodologia.

La quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha remarcat que “és un orgull per Barcelona ser la primera gran ciutat de l’estat que aplica aquesta metodologia i la fa pública, perquè és una eina d’autodiagnòstic que permet seguir millorant, creixent i defensant la garantia dels drets de la infància de la ciutat”.

En la seva intervenció la directora de l’Alto Comisionado ha destacat el caràcter pioner de la iniciativa i ha senyalat que “invertir en infància, especialment la més vulnerable, i conèixer l’impacte que aquesta inversió té en les diferents polítiques públiques és un requisit necessari per garantir els drets de nens i nenes amb els que ens hem compromès”. “Conèixer la magnitud de la inversió que dediquem a la infància és un requisit indispensable per saber en quina mesura les administracions públiques estem fent els esforços necessaris per complir aquest compromís”, ha afegit.

La coordinadora d’Unicef Comitè Catalunya, Quima Oliver, ha agregat que “la metodologia d’UNICEF per saber quant s’inverteix en els infants i adolescents aporta informació clau per poder millorar les polítiques i seguir avançant en el compliment de la Convenció sobre els Drets de l’Infant i l’Agenda 2030. “Per això, a UNICEF treballem perquè tots els pobles i ciutats l’apliquin”, ha manifestat.

L’eina elaborada per UNICEF permet dimensionar l’esforç pressupostari realitzat per les administracions per garantir l’acompliment dels drets dels infants, així com fer una anàlisi comparativa dels pressupostos d’una mateixa administració any rere any. L’estudi ha estat fet per la Fundació Tomillo, que disposa de l’expertesa en l’aplicació de la metodologia. L’estudi permet fer una autoavaluació per poder determinar l’evolució de la despesa en infància de l’Ajuntament com a mesura de transparència i com a eina per a la presa de decisions en el disseny de les polítiques pressupostàries. Enguany, el resultat és un notable, ja que s’inverteix en infància més del que percentualment aquest col·lectiu representa a la ciutat.

 

Més de 2.500 euros per infant

Segons ha posat en relleu l’estudi, en els pressupostos de 2021, el 18,9% de la despesa de l’Ajuntament s’ha destinat a la infància i adolescència, mentre que el pes demogràfic d’aquesta a Barcelona és del 14,6% (a la ciutat hi viuen 241.954 nens, nenes i adolescents). Així, l’Ajuntament de Barcelona ha gastat 2.503 euros per infant el 2021. El pressupost municipal aprovat per l’any 2021 és de 3.253 milions d’euros, i d’aquest, es pot prendre en consideració per a l’anàlisi 3.115 milions d’euros, el 95,7% del total. D’aquesta manera, la despesa total destinada a infància el 2021 ascendeix a 605.619.342 euros.

La majoria de la despesa destinada a infància, aproximadament 7 de cada 10 euros (67,2%), correspon a despesa de béns i serveis públics dirigits a la població en general amb part destinada a infància. La segona categoria més rellevant es troba en programes exclusivament destinats a nens i nenes, com Educació o a l’Atenció a la infància o adolescència. A l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), la majoria de la despesa dirigida a infància prové dels programes dirigits a serveis socials bàsics, a persones en situació o risc d’exclusió social i a persones amb discapacitat, donat el seu volum en la totalitat del pressupost. Per aquest motiu, 3 de cada 4 euros de la despesa destinada a infància corresponen a aquesta tipologia de programes.

La política que aporta una quantia més gran a la inversió en infància és Educació (el 24,5%), seguida dels apartats d’Habitatge i Urbanisme (14,3%) i de Serveis Socials i Promoció Social (10,9%). També és rellevant la partida destinada als Serveis de caràcter general, Seguretat i mobilitat ciutadana, Benestar comunitari, Transport públic i Cultura.

Segons posa de manifest l’estudi, la inversió destinada vol contribuir a garantir els drets dels infants i adolescents en diferents àmbits. Així, s’ha garantit el dret a la supervivència (amb 234.854 euros) gràcies a la cobertura de necessitats bàsiques com l’habitatge i les infraestructures bàsiques, la salut, l’assistència social i el benestar econòmic; i el dret al ple desenvolupament (amb 195.707 euros) a través del finançament de programes educatius, de cultura i oci, polítiques de joventut i desenvolupament econòmic i mediambiental.

També, la inversió en infància de l’Ajuntament de Barcelona ha contribuït a garantir el dret a la protecció (assegurant els seus drets bàsics, la protecció i la seguretat) amb 48.418 euros, i el dret a la participació (facilitant la seva informació i participació), amb 27.005 euros, entre altres.

 

Descarregar document relacionat (PDF)

 

Declaracions de Laura Pérez:

Vídeo

Àudio

 

Declaracions de Carmen Gallo (Directora general del alto comisionado por la lucha contra la pobreza infantil del Gobierno de España)

Vídeo

Àudio

 

Declaracions de Quima Oliver (Coordinadora UNICEF Catalunya)

Vídeo

Àudio





Paraules clau

infància/ pressupost/ unicef/