L’estudi fet a la sorra de Llevant conclou que no és sòl contaminat i que no hi ha risc per a la salut : Servei de Premsa

L’estudi fet a la sorra de Llevant conclou que no és sòl contaminat i que no hi ha risc per a la salut

29/06/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat una investigació voluntària de la qualitat de les sorres de la platja de Llevant de Barcelona

L’estudi s’ha dut a terme com a mesura preventiva davant de la problemàtica d’afectació de la qualitat de les sorres a la Platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs en la temporada de bany de 2021

L’Ajuntament de Barcelona, com a mesura preventiva davant de la problemàtica d’afectació de la qualitat de les sorres a la Platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs en la temporada de bany de 2021, ha realitzat una investigació voluntària de la qualitat de les sorres de la platja de Llevant de Barcelona, amb coneixement del Ministerio para la Transicion Ecologica i Reto Demagràfico ( MITECO) , el Servei del Litoral de la Generalitat de Catalunya, i del Departament de Sòls Contaminants de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

L’estudi realitzat a les sorres de la Platja de Llevant per l’empresa TEC SOL, empresa col·laboradora habilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, conclou que no hi ha sòls contaminats segons RD 9/2005, en el que s’estableixen els criteris i estàndards per a la declaració de sòls contaminats, i que no hi ha risc per a la salut humana en les condicions actuals. L’estudi ha estat presentat i arxivat per l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Accions per part de l’Ajuntament de Barcelona a la platja de Llevant

El 28 de maig de 2021 la Platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs va ser tancada al públic de manera preventiva degut a la detecció de contaminants i als resultats obtinguts en el càlcul de  l’anàlisi del risc per la salut de la població

Les accions que l’Ajuntament de Barcelona ha adoptat de manera preventiva davant aquest fet i per tal de minimitzar qualsevol risc a la ciutadania han estat: en primer lloc, realitzar un estudi de l’avaluació ambiental de les sorres de la platja de Llevant, segons la normativa: RD 9/2005 sòls contaminats i annex II de la Llei Reguladora de Residus de Catalunya 1/2009, i en segon lloc, un anàlisi quantitatiu del risc (AQR) a la salut humana.

L’estudi s’ha realitzat en coordinació amb el Departament de Sòls Contaminants l’Agència de Residus de Catalunya. La Platja de Llevant de Barcelona és la més propera a la Platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, on es va detectar la problemàtica a la temporada de bany de 2021.

En l’estudi s’han realitzat un total de 12 sondejos, que tenen diferent profunditat. El total de mostres de sorres analitzades ha estat 30 mostres. En cada mostra es realitza la determinació de 30 paràmetres, i s’han analitzat un total de 900 determinacions. De les 900 determinacions analítiques realitzades, 894 determinacions són conformes, i 6 determinacions tenen concentracions superiors als Nivells Genèrics de Referència (NGR) per a altres usos. És a dir, el 99,33% de les determinacions són conformes i el 0,67% de les determinacions ha resultat no conforme.

Totes les mostres compostes analitzades en superfície de 0,0 a 0,5 m de profunditat presenten compostos (metalls i HAP) amb concentracions inferiors als Nivells Genèrics de Referència (NGR) per a altres usos del sòl. El sòl superficial presenta una valoració conforme en un 100%. De les mostres compostes analitzades de 0,5 a 1,0 m de profunditat, i de 1,0 a 1,5 m de profunditat, és on es troba el 0,67% de les determinacions que ha resultat no conforme.

Aquestes concentracions que excedeixen dels NGR requereixen de la realització d’un anàlisis de risc. Aquest anàlisi s’ha realitzat considerant la hipòtesi més desfavorable. També s’ha considerat la concentració màxima per a cada paràmetre de les 900 determinacions realitzades i que aquestes estan en superfície, tot i que en realitat s’han trobat per sota 0,5m. Amb aquesta metodologia el resultat de l’avaluació de risc per a la salut humana és acceptable i no hi ha risc.

Tot i així, en aquestes zones s’estableix un programa de d’autocontrol que consisteix en el control anual per a verificació de la pèrdua de sorres a partir de les topobatimetries que ja es realitzen habitualment i l’establiment d’un protocol en cas d’una remoció o pèrdua de sorres > 40 cm. L’acció consistiria en presa de mostres compostes entre 0,0 i 1,0 m de cota i l’anàlisi com a mínim de metalls, HAP, TPH i PCB, per garantir l’estabilitat dels paràmetres.

En aquest enllaç del BCNROC trobareu la documentació relativa a la valoració de la qualitat del subsol a la platja de Llevant de Barcelona (2022).





Paraules clau

platja/