L’Ajuntament de Barcelona, el Club Esportiu Panteres Grogues i l’Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI+ treballaran conjuntament per la igualtat en l’esport : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, el Club Esportiu Panteres Grogues i l’Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI+ treballaran conjuntament per la igualtat en l’esport

04/07/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La signatura d’un manifest de col·laboració permetrà el desenvolupament de noves mesures en matèria d’igualtat i garantia dels drets de les persones LGTBI en l’àmbit de l’esport

Entre altres accions, s’intensificaran la formació i sensibilització sobre la diversitat sexual i el gènere en l’esport, es promourà l’educació en valors com el respecte i la inclusió, s’impulsaran campanyes públiques de conscienciació i es treballarà per desenvolupar instal·lacions esportives sense elements discriminatoris

L’Ajuntament de Barcelona ha signat avui un manifest de col·laboració amb el Club Esportiu Panteres Grogues i l’Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI+ per al desenvolupament de mesures en matèria d’igualtat i garantia dels drets de les persones LGTBI+ en l’àmbit esportiu. Els encarregats de signar-lo han estat la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, el regidor d’Esports, David Escudé, el president del Club Esportiu Panteres Grogues, Joan M. Miró, i el vicepresident de l’Agrupación Deportiva Ibérica, Toni Travieso.

 

 

L’alcaldessa, Ada Colau, ha obert l’acte de signatura amb una salutació i una felicitació per a totes les persones assistents: “La quasi totalitat dels grups municipals han volgut donar suport a una cosa evident i de sentit comú que és que avancem cap a una societat més lliure, orgullosament diversa i sense prejudicis ni discriminacions”. L’alcaldessa s’ha referit especialment a la tasca de Panteres Grogues: “Sou un actor principal en aquesta activitat col·lectiva en el món de l’esport que és un món molt transversal”. I ha afegit: “Des de l’Ajuntament sabeu que estem compromesos i sabem que s’ha de treballar sector a sector de la societat, també en el sector de l’esport que és tan transversal i que té valors molt positius i saludables. Crec que és una gran oportunitat poder reforçar més aquest vincle de treball compartit i col·lectiu per transmetre els valors de la societat que volem, més lliure, orgullosament diversa i més feliç des del respecte”, ha conclòs l’alcaldessa.

En referència al document signat, Laura Pérez Castaño, ha assenyalat: “Avui signem un manifest que referma el nostre compromís amb la lluita contra LGTBIfòbia, de la mà de les entitats que l’han impulsat, a qui donem les gràcies per la feina que fan pels drets LGTBI en l’àmbit de l’esport.”

Per la seva part, el regidor d’Esports, David Escudé ha qualificat aquesta aliança com “un important pas endavant en el camí per assolir una pràctica esportiva lliure i igualitària on tothom se senti segur i còmode”. “Fins ara, hem anat avançant amb moltes iniciatives pioneres i, amb aquesta col·laboració, estem segurs que millorarem la situació de les persones LGTBI+ en l’àmbit esportiu, garantint els seus drets”, ha afegit.

Víctor Granado, president de l’ADI, ha comentat al respecte que “les administracions locals són les entitats més properes a la ciutadania, les que organitzen més activitats esportives durant l’etapa de la infantesa, per a joves i també per a la gent gran. És per això que la signatura d’aquest conveni resulta especialment important perquè la visibilitat de les persones LGTBI+ al món de l’esport sigui real i es puguin complir tots els seus drets. Aspirem al fet que l’exemple de Barcelona, la segona ciutat de l’Estat, pugui promoure que més ajuntaments es decideixin a donar aquest pas i les persones del col·lectiu LGTBI+ puguin veure respectats els seus drets al món de l’esport”.

Per la seva banda, Joan Miró, president de Les Panteres Grogues, opina que “tota persona que vulgui fer esport ha de trobar un espai segur, on pugui ser com realment és. La signatura d’aquest conveni entre Les Panteres Grogues, l’ADI i l’Ajuntament de Barcelona suposa el reconeixement de l’existència de situacions de LGTBIfòbia al món de l’esport, que han de ser tractades i, sobretot, previngudes. El contingut d’aquest conveni permetrà que el personal gestor de les instal·lacions esportives municipals tingui accés a un recurs de suport per tal de millorar la situació de les persones LGTBI+ al món de l’esport. És un primer pas, que arriba tard, però pensem que és absolutament necessari poder fer aquesta tasca de sensibilització i formació”.

A partir d’aquest manifest, es desplegaran tres accions principals. En primer lloc, es desenvoluparà un Programa de formació en diversitat sexual i de gènere en esports, que ha d’incidir en la igualtat i en la garantia dels drets de les persones LGTBI+ en l’àmbit esportiu i que s’adreçarà tant al personal tècnic de l’Ajuntament com de les instal·lacions esportives municipals i dels clubs i associacions esportives de la ciutat. S’impulsarà també un Manifest contra la LGTBIfòbia en equipaments esportius municipals, una eina de prevenció, detecció i eradicació de qualsevol tipus de discriminació i violència física o verbal en aquests espais. I, finalment, s’elaborarà un Circuit per la denúncia de les violències LGTBIfòbiques en equipaments esportius.

Amb aquests objectius fixats, el Club Esportiu Panteres Grogues impartirà cursos de formació de diversitat a l’esport als tècnics municipals i les tècniques municipals, als gestors i  les gestores d’instal·lacions, associacions i clubs esportius; assessorarà en l’elaboració del manifest i del circuit per la denúncia de les violències LGTBIfòbiques i acompanyarà l’elaboració i desenvolupament de les campanyes públiques de conscienciació sobre el respecte a la diversitat.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE), treballarà per promoure l’educació en valors com la solidaritat, el respecte i la inclusió per prevenir i detectar les conductes d’assetjament, discriminació o violència a esportistes; farà difusió entre els clubs i esportistes de bones pràctiques de l’esport inclusiu i desenvoluparà campanyes públiques de conscienciació sobre el respecte a la diversitat en esport.

 

Panteres Grogues i Agrupación Deportiva Ibérica, entitats pioneres

El Club Esportiu Panteres Grogues és un referent a Barcelona i al conjunt de Catalunya. L’entitat té per objectiu oferir un espai on totes les persones LGTBI+ i amics puguin desenvolupar la seva activitat esportiva, cultural o de wellness de forma lliure i sense actituds discriminatòries.

Fundat l’any 1994 per un grup de persones del col·lectiu LGTBI+ que volien jugar a vòlei platja a la Barceloneta, el 2001 es va constituir com un club esportiu sense ànim de lucre, amb l’objectiu ferm d’oferir activitats en un entorn lliure de discriminació i de donar visibilitat al col·lectiu en l’àmbit esportiu. Avui ja compta amb més de 1.200 integrants i un ampli ventall de disciplines, com bàsquet, ciclisme i btt, entrenament funcional, esquí, futbol, handbol, muntanya, natació, natació artística, pàdel, patinatge, rem, rugbi, running, tennis, voleibol i vòlei platja.

Per la seva part, l’Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI+, fundada l’any 2009, és la unió d’entitats esportives de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals de la península Ibèrica. La seva actuació se centra especialment en l’eradicació de la LGTBIfòbia i la promoció de la diversitat afectivosexual en l’esport. Actualment, representa 15 entitats diferents i quasi 3.000 esportistes LGTBI+.

 

Més informació:

Club Esportiu Panteres Grogues

Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI+

 

 





Paraules clau

esport/ lgtbi/