L’inici de la construcció dels eixos verds de l’Eixample i les grans intervencions sobre la xarxa ferroviària marcaran les obres d’estiu d’aquest any : Servei de Premsa

L’inici de la construcció dels eixos verds de l’Eixample i les grans intervencions sobre la xarxa ferroviària marcaran les obres d’estiu d’aquest any

06/07/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Dins del catàleg d’obres d’estiu que s’han programat per aquest 2022 es faran 56 actuacions relacionades amb projectes d’urbanització, infraestructures i millora dels serveis

Enguany, a nivell d’urbanitzacions destaquen l’inici de les obres per implantar els primers quatre eixos verds de l’Eixample, així com la continuació dels treballs de Via Laietana i Pi i Margall. També s’iniciarà la urbanització dels entorns de l’Espai Barça i se seguirà intensificant la construcció de carrils bici

Aquest estiu es faran diverses intervencions a nivell ferroviari que permetran incrementar tant la qualitat com el nivell de servei del transport públic. S’actuarà a la xarxa de metro, a la de ferrocarrils de la Generalitat, la de rodalies i a la del tramvia. Les tasques afectaran especialment la L5 i la L3

Aquest estiu Barcelona ha programat un total de 56 actuacions als diferents districtes de la ciutat que permetran millorar la qualitat de l’espai públic, els serveis i les infraestructures de la capital catalana. L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comitè d’Obres i Mobilitat, ha coordinat el catàleg de les obres que es faran a la via pública per planificar-les i minimitzar les afectacions i les molèsties que puguin causar.

Com és habitual s’ha planificat l’execució d’un gruix destacat d’obres durant l’estiu per aprofitar el moment en el qual hi ha un escenari de menor mobilitat viària, amb poca activitat docent i esportiva, i amb l’objectiu que provoquin un menor impacte i menys molèsties als veïns i les veïnes.

Les obres que es duran a terme, són actuacions d’un marcat impacte social que possibilitaran una millora de la qualitat de vida de la ciutadania. També com a novetat és rellevant mencionar un increment especial de les obres d’infraestructura ferroviària que permetran augmentar tant la qualitat com el nivell de servei del transport públic.

Enguany destaquen 29 actuacions d’inici, seguiment o finalització d’urbanitzacions importants; 4 intervencions de mobilitat, centrades en ampliar la infraestructura ciclista; 10 obres per millorar les infraestructures ferroviàries; 2 actuacions de pavimentació sobre infraestructures viàries que permetran millorar-ne la seguretat; i 11 intervencions per garantir la qualitat dels subministraments urbans.

 

Inici de la gran transformació de l’Eixample amb la Superilla Barcelona

Aquest estiu les actuacions d’urbanització estaran marcades per l’inici de les obres de la Superilla Barcelona, amb el tret de sortida dels treballs per fer realitat els primers 4 eixos verds de l’Eixample. A mitjans de juliol s’iniciaran tasques prèvies i a l’agost començaran els treballs estructurals que comportaran canvis en la mobilitat als àmbits d’obres. No hi haurà afectacions al transport públic.

Aquest estiu també es posaran en marxa les obres d’urbanització del carrer Menéndez Pelayo i de l’avinguda Joan XXIII. Els treballs formen part del conjunt d’actuacions de l’Espai Barça. També començaran obres per urbanitzar i implantar zones verdes al barri de la Marina del Prat Vermell, a Torre Baró i a la Colònia Castells.

Durant els mesos de juliol, agost i setembre s’aprofitarà per donar un impuls important a obres ja iniciades com les de la Via Laietana, on es treballarà entre plaça Urquinaona i el carrer Joaquim Pou i al carrer de les Jonqueres. Una altra actuació que s’accelerarà durant els mesos de vacances és la transformació del carrer de Pi i Margall per convertir-lo en una via més amable i amb un carril de circulació per sentit.

També durant aquest període vacacional finalitzaran algunes actuacions que permeten millorar la qualitat i la mobilitat als barris com l’ampliació de les voreres de la cruïlla de Pelai-Balmes, on un nou pas de vianants connecta des d’ahir el carrer Pelai en sentit longitudinal. Alhora, acabaran  les obres d’urbanització i infraestructures que es realitzen als carrers Tànger, Pamplona i Àlaba i finalitzarà la millora de les voreres i l’enllumenat del carrer Villarroel, entre l’avinguda de la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Provença.

 

Avançant cap a la mobilitat sostenible

En el marc de l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per avançar cap a una mobilitat més sostenible, saludable i segura, aquest estiu el Govern municipal continua ampliant la infraestructura ciclista de la ciutat. Els mesos de juliol i agost s’aprofitaran per avançar i acabar l’execució dels nous carrils bici que ja han iniciat al carrer de Sants i al carrer Manso i, en paral·lel, es continuarà amb els treballs del de Sant Andreu Sud. Els primers dies del mes de juliol ja s’ha implantat un nou eix ciclable al carrer Ferran.

 

Renovacions i millores a la xarxa de metro, ferrocarrils, rodalies i tramvia

En l’àmbit ferroviari enguany destaquen diverses intervencions rellevants sobre la infraestructura de metro, ferrocarrils de la Generalitat, rodalies i tramvia que permetran millorar la xarxa per oferir un servei més òptim i de més qualitat als usuaris del transport públic

Una afectació destacada és la que ja s’ha iniciat a la L5 entre la Sagrera i el Carmel per fer obres de renovació de via i de balast, travesses i fixacions. Fins el 31 de juliol hi hauran afectacions al tram Sagrera-Horta i de l’1 al 31 d’agost al tram Sagrera-Carmel.

A banda, a partir de l’agost es durà a terme un tall de servei de metro de la L3 per realitzar actuacions sobre elements afectats per l’amiant. Això comportarà que l’estació de Drassanes estigui inoperativa entre l’1 i el 17 d’agost, amb servei parcial de Zona Universitària a Paral·lel i de Liceu a Trinitat Nova. En el marc dels mateixos treballs l’estació de Liceu també es veurà afectada: entre l’11 i el 19 de juliol els trens no pararan a l’andana en direcció Zona Universitària i entre el 20 i el 31 de juliol, a l’andana en direcció Trinitat Nova.

En relació a l’obra civil de la nova línia 8, entre Plaça Espanya i Gràcia, de Ferrocarrils de la Generalitat a finals d’estiu comencen les tasques de desviament dels serveis afectats. Per fer aquestes tasques aquests mesos s’hauran de realitzar diverses cales de localització de serveis, que tindran lloc a l’avinguda Gran Via de les Corts Catalanes, al carrer Comte d’Urgell i a la plaça Gal.la Placídia.

A finals d’estiu també tindran lloc obres d’Adif Alta Velocidad per fer modificacions de via necessàries per posar en funcionament la nova estació de Sant Andreu i col•locar les vies de la línia Barcelona-Granollers en la seva situació definitiva dins de l’estació de La Sagrera i de Sant Andreu. Les tasques permetran col•locar en la seva posició final totes les vies en ample ibèric convencional. En paral•lel i durant tot l’estiu continuaran les obres del tramvia a diversos punts de la Diagonal i les de l’estació de Sarrià per a la L9 del metro.

 

Paviments en millor estat i més segurs

S’han programat intervencions per millorar la seguretat viària de les calçades, tant per al transport públic com pel transport privat que fa ús de la xarxa bàsica i local. Enguany hi ha prevista la pavimentació de calçades i la implantació de senyalització a la Ronda Litoral, al mes de juliol; i a la Gran Via, entre els carrers Padilla i Lepant, a l’agost.

 

Infraestructures de serveis a punt

Finalment, durant aquest estiu també està prevista la realització de diverses actuacions per garantir la qualitat dels subministraments urbans amb reparacions importants de les xarxes primàries d’aigua potable, elèctriques i gas. Destaquen les intervencions de reparació de la xarxa de clavegueram per millorar la salubritat i el medi ambient i per reduir riscos d’enfonsament, especialment amb la millora de col·lectors del carrer París o el carrer Entença.

 

Catàleg d’obres d’estiu de l’any 2022





Paraules clau

obres estiu/