[INCLOU DECLARACIONS] L’Agència de Salut Pública de Barcelona demana extremar les precaucions aquest estiu per prevenir la verola del mico : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] L’Agència de Salut Pública de Barcelona demana extremar les precaucions aquest estiu per prevenir la verola del mico

31/07/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des del 19 de maig s’han notificat a l’ASPB possibles 1.040 casos de verola del mico en persones residents de la ciutat, dels quals fins al moment se n’han confirmat 747. La majoria són homes i la transmissió s’ha produït probablement per contacte durant les relacions sexuals.

Per reduir la transmissió cal que les persones amb símptomes compatibles i aquelles que hagin tingut contacte amb persones amb diagnòstic confirmat s’aïllin i es posin en contacte amb seu metge o metgessa.

Entre les mesures per interrompre la transmissió destaquen evitar el contacte estret amb persones amb simptomatologia compatible amb la malaltia, especialment les relacions sexuals, reduir el nombre de parelles sexuals i no compartir objectes com tovalloles

Declaracions de Carme Borrell:
CATALÀ: Vídeo | Àudio
CASTELLÀ: Vídeo | Àudio

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) té l’encarreg de la vigilància, prevenció  i control de les malalties de declaració obligatòria i de la investigació de brots epidèmics a la ciutat. És per això, que en el context actual de transmissió de la verola de mico vol recordar la importància de les mesures dirigides a la prevenció de la malaltia i demana extremar les precaucions aquest estiu, sobretot en aquells contextos que puguin ser de risc, com per exemple els esdeveniments d’oci multitudinaris.

En aquest sentit, un dels aspectes clau per evitar la transmissió és la detecció precoç de casos i el seu aïllament, així com la identificació dels seus contactes estrets. Per això, cal que les persones que tinguin símtomes compatibles amb la verola del mico, s’aïllin i es posin en contacte amb el seu metge o metgessa.

Des del 19 de maig i fins al 24 de juliol del 2022, s’han notificat al servei d’Epidemiologia de l’ASPB 1.040 casos sospitosos o probables de verola del mico en residents de la ciutat. D’aquests, 747 han estat confirmats al llarg d’aquest període. D’altra banda, en aquest moment, hi ha 246 casos sospitosos o probables més en investigació. Entre els 747 casos confirmats, la major part són homes, d’entre els 20 i els 88 anys, amb una edat mediana de 38 anys. En el 98% dels casos el mecanisme de transmissió ha estat el contacte sexual.

Així doncs, les recomanacions que es fan són les següents:

Gairebé tots els casos confirmats han presentat febre, cansament, inflamació dels ganglis limfàtics, i erupcions cutànies, localitzades amb freqüència a la zona genital i/o perianal. Cal dir, però que en la majoria dels casos els símptomes són lleus i al cap d’entre dues o quatre setmanes les persones diagnosticades es recuperen sense necessitat de cap tractament. Els símptomes se solen presentar entre els dies 5 i 21 des de l’exposició al virus. Pel que fa al tractament es poden fer servir tractaments de suport en funció dels símptomes que apareixen.

El Departament de Salut de la Generalitat va iniciar la campanya de vacunació de la verola del mico el passat 21 de juliol. La vacuna està dirigida a persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, és a dir, aquelles que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de profilaxis pre-exposició al VIH o amb infecció per VIH, així com els contactes estrets de casos confirmats amb més risc de tenir malaltia greu (infants, persones embarassades i persones immunodeprimides). La vacuna contra la verola del mico s’administrarà a tres centres amb cita prèvia. Es tracta de BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat d’ITS Drassanes-Vall Hebron. Seran els centres els que contactaran directament amb les persones a qui es recomani la vacuna per reservar cita.

Tota aquesta informació es pot trobar a dos documents divulgatius en línia elaborats per l’ASPB, Verola del mico, preguntes i respostes i el web Malalties transmissibles A-Z del Servei d’Epidemiologia de l’ASPB.

La verola del mico ha estat declarada, el dia 23 de juliol de 2022, per l’OMS Esdeveniment  de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII), ja que es considera que precisa d’una resposta internacional coordinada amb la finalitat d’aturar la transmissió i protegir els grups vulnerables, amb intensificació de la vigilància epidemiològica i de les mesures de prevenció i control de la infecció.

 

Declaracions de Carme Borrell:

CATALÀ:
Vídeo | Àudio

CASTELLÀ:
Vídeo | Àudio





Paraules clau

Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)/ salut/ verola del mico/