Barcelona posa en marxa un projecte pilot de suport al joc per a infants i adults amb discapacitat : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa un projecte pilot de suport al joc per a infants i adults amb discapacitat

04/08/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

Personal especialitzat acompanya infants i adolescents amb discapacitats, així com pares i mares de família amb discapacitat que necessiten suport per gaudir dels espais de joc

Aquest pla pilot dóna compliment als dos plans estratègics municipals Pla de Joc a l’espai públic i l’Estratègia contra la soledat

Es tracta d’un pla pilot innovador pioner en l’àmbit estatal i europeu

L’Àrea d’Infància de l’Ajuntament de Barcelona, a través d’un projecte impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ha posat en marxa un projecte pilot de suport al joc per a infants i adults amb discapacitat que necessiten suport per a gaudir de l’espai de joc en els parcs de la ciutat. El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, ha celebrat el fet que sigui Barcelona la primera ciutat a tota Europa en aplicar un projecte com aquest. “Aquest fet reforça el posicionament de la ciutat com un referent mundial pel que fa a la inclusió i l’accessibilitat universal”, ha afegit. Riera ha remarcat que a més és un servei dissenyat amb la participació d’entitats del sector i famílies del col·lectiu de persones amb discapacitat “per donar una resposta a les necessitats lúdiques de ja siguin nenes i nenes amb una discapacitat, o que els seus curadors i curadores si que la tinguin”.

 

 

A Barcelona de vegades, la participació de l’infant en els espais de joc està condicionada per la situació de discapacitat dels seus acompanyants, o per la necessitat de suport intens que requereix la seva pròpia persona. En aquest context, la figura d’un suport personal, es planteja com a condició necessària per traduir a la pràctica el dret a la igualtat i no discriminació, en un entorn, el del joc, fonamental per al desenvolupament integral dels infants de la ciutat.

Des de la seva posada en marxa al juliol, es beneficien del pla pilot algunes famílies de Barcelona amb infants i adolescents de 3 a 15 anys amb discapacitat i reconeixement de situació de dependència. També, els pares i mares (tutors legals) en situació de discapacitat que els impedeix exercir amb autonomia les tasques d’acompanyant. El servei que es presta consisteix en l’acompanyament per part de personal especialitzat equipat amb elements de suport material necessaris per a la realització de l’acompanyament a l’activitat lúdica.

 

Un servei universal

Han participat en aquest projecte pilot, innovador tant en l’àmbit estatal com europeu, famílies proposades per diferents entitats del sector que col·laboren en l’estudi. És tracta d’atendre les necessitats tant d’infants amb discapacitat física o sensorial com de donar suport a pares i mares amb discapacitat física o sensorial per facilitar-los el gaudi de les àrees de joc accessibles. Les persones assistents tenen funcions com acompanyar aquests adults per l’interior del parc (des de la porta fins a la zona de joc o d’estada), explicar-los la distribució i elements de l’àrea de joc, perquè autònomament decideixin on vol jugar amb el seu fill o filla, ajudar-los a arribar fins als punts de joc on hi ha l’infant, assistir-los en aquelles tasques que necessitin per poder gaudir del joc amb el seu fill o filla. Aquest servei és una de les estratègies per fer el joc a l’espai públic més accessible i inclusiu i que paral·lelament a aquest servei la ciutat està fent més actuacions.

Aquest pla vol oferir l’oportunitat del joc a l’espai públic als infants amb discapacitat per a l’exercici de l’activitat lúdica com a element fonamental pel seu desenvolupament i benestar, i alhora potenciar la interrelació dels infants amb discapacitat amb altres infants i les seves famílies mitjançant el joc lliure en l’espai lliure. També vol impulsar la inclusió a la comunitat, fomentant l’experiència directa del benefici col·lectiu del joc en la diversitat de capacitats.

El servei consisteix en un temps d’assistència de 60 minuts per sessió, amb un màxim inicial de 10 sessions per usuari, i s’estén del 4 de juliol al 7 d’agost (5 setmanes), del 29 d’agost al 27 de novembre de 2022 (13 setmanes).

 

Pla de Joc i Estratègia contra la soledat

Aquest projecte pilot dona compliment als dos plans estratègics municipals Pla de Joc a l’espai públic i l’Estratègia contra la soledat. Es durà a terme una avaluació rigorosa del servei així com de l’impacte i beneficis per als infants i famílies en la millora d’ús dels espais de joc de la ciutat i garantia del dret en l’ús de l’espai públic d’esbarjo i joc de la ciutat, amb el suport de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, responsables, entre altres, de la coordinació del desplegament del Pla del joc a nivell de ciutat.

Per al seu desenvolupament, l’any 2020 es va encarregar a la Fundació Institut Guttmann un primer estudi, les conclusions del qual s’orienten clarament en dues qüestions: la primera és la inexistència tant a l’estat espanyol com a Europa de serveis d’assistència al joc per infants i adults amb discapacitat i la segona és la necessitat clara d’aquest suport al joc per als infants amb greus discapacitats i els pares o tutors amb discapacitat a la ciutat de Barcelona, una estratègia necessària per a poder donar la màxima resposta a les necessitats dels infants amb discapacitat i les seves famílies.

Una altra de les conclusions de l’estudi va ser que el suport havia de ser físic, però que també era molt important l’acompanyament educatiu i social per a facilitar la inclusió d’aquests infants en les dinàmiques de joc de l’espai públic. Per tant, amb l’impuls d’aquest projecte Barcelona se situa en un àmbit d’innovació social com a resposta a la necessitat de garantia de drets d’inclusió a la comunitat.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Pla de Joc a l’espai públic i l’Estratègia contra la soledat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina