[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona triplica en un any el nombre de persones que reben ajudes socials per garantir-ne una bona salut ocular : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona triplica en un any el nombre de persones que reben ajudes socials per garantir-ne una bona salut ocular

05/08/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Durant l’últim any, el conveni que manté l’Ajuntament amb la Fundació Ramon Martí i Bonet ha permès realitzar 1.292 visites i l’entrega de 907 ulleres, enfront les 415 visites i les 356 ulleres que es van fer l’any 2020

Un nou sistema de tarifació social permet que les persones derivades puguin adquirir ulleres a un preu molt reduït, tot i que una quarta part de les persones usuàries les reben de forma totalment gratuïta

Declaracions:
Gemma Tarafa català (Vídeo | Àudio)
Gemma Tarafa castellà (Vídeo | Àudio)

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Ramon Martí i Bonet han aconseguit triplicar en només un any el nombre de persones que reben acompanyament professional i ajudes tècniques per garantir-ne una bona salut ocular. En concret, un nou conveni de tarifació social que endreça els circuits de derivació i garanteix el pagament o la gratuïtat de les diferents ulleres i lentilles, depenent de cada cas particular, ha permès que durant l’últim any (entre el mesos de juliol de 2021 i 2022) el nombre de visites realitzades s’hagi enfilat fins a les 1.292 i que s’hagin lliurat un total de 907 tractaments (principalment ulleres). Durant l’any 2019 van ser 479 visites i 383 ulleres o lentilles entregades i durant l’any 2020, tot i la irrupció de la Covid-19, van ser 415 visites i 356 ulleres o lentilles. Amb aquesta estratègia d’abordatge de les patologies oftalmològiques, l’Ajuntament torna a incidir en la importància d’actuar des del sector públic per tal de reduir les desigualtats en salut, tal com ha fet amb els res
pectius programes de salut bucodental i de salut mental, entre d’altres.

 

 

 

Del total de visites realitzades, el 55% han estat dones i el 54% de persones amb edats entre els 35 i els 65 anys, tot i que un 8% tenia menys de 16 anys i el 20% era major de 65 anys. La majoria dels tractaments entregats han estat ulleres monofocals (458), tot i que també s’han lliurat ulleres d’alta graduació (203), ulleres progressives (161) i en menor mesura lentilles rígides o toves. La tarifació social permet a les persones derivades pels Centres de Serveis Socials pagar preus molt ajustats, com serien 20 euros per unes ulleres monofocals o 45 euros per unes ulleres progressives, tot i que en la mateixa derivació professional ja es valora la capacitat de pagament de manera individual. Així doncs, i amb dades només d’aquest 2022, una quarta part de les persones derivades han rebut els tractaments de forma totalment gratuïta, una quarta part més han pagat una part i el 50% restant han pogut fer front al pagament gràcies a la reducció de preus que fa la Fundació. En aquests primers sis mesos de l’any, l’Ajuntament ha destinat uns 7.000 euros a sufragar ulleres i lentilles.

El nou conveni, que no té cap cost associat més enllà de cada tractament particular, s’ha signat recentment, tot i que a la pràctica els canvis per endreçar el circuit de derivacions i els copagaments ja feia un any que s’aplicaven. D’aquesta manera no només s’han triplicat el nombre d’atencions, sinó que també es garanteix la continuïtat de la tasca que fa la Fundació Ramon Martí i Bonet. L’acord no estableix un topall en el nombre de derivacions, tot i que tenint en compte les xifres dels últims sis mesos el consistori calcula que anualment se’n faran unes 1.300 derivacions, prop de 1.600 visites i s’entregaran unes 1.000 ulleres i lentilles.

 

Declaracions:

Gemma Tarafa català (Vídeo | Àudio)
Gemma Tarafa castellà (Vídeo | Àudio)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ulleres/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina